Fler nyheter
Nyhet 27 februari 2023

Så blir du en mästare på att prioritera

Omvärdera prioriteringar och säg nej till icke-kritiska uppgifter. Låt webbinariet med Petra Brask hjälpa dig att bli en mästare i prioritering.
Petra Brask, effektivitetsexpert och författare.

Prioritering är en viktig färdighet för ledare och chefer, men det kan vara svårt att hantera alla krav och förväntningar som kommer med rollen. En effektiv chef behöver kunna balansera verksamhets- och medarbetaransvar samtidigt som hen säkerställer att kritiska uppgifter prioriteras och delegeras på rätt sätt.

Svårt att delegera?

De svåraste situationerna att prioritera är de med otillräcklig information, stress och många okända faktorer, enligt Petra Brask, effektivitetsexpert och författare.

– En vanlig utmaning som chefer stöter på är bristande tillit och kontroll, vilket kan göra det svårt att delegera och prioritera uppgifter på ett effektivt sätt. Det kan leda till överarbete och bristande motivation bland anställda, vilket i sin tur kan påverka produktiviteten och resultatet.

Bli en mästare på att prioritera

För att hjälpa chefer att bli mästare på att prioritera arrangerade Ledarna ett webbinarium där chefer kan lära sig prioritera och undvika stressfällor genom en 5-stegsmodell.

Se webbinariet med Petra Brask: Bli en mästare på att prioritera

– För att bli en prioriteringsmästare är det viktigt att omvärdera prioriteringar och säga nej till icke-kritiska uppgifter. Det är också viktigt att minimera tidsslukare, såsom oönskad e-post, för många och långa möten och störningar från kollegor eller egna tankar, säger Petra Brask.

En effektiv strategi för prioritering är att börja med uppgiften som gör alla andra uppgifter onödiga och prioritera baserat på tydlighet och objektivitet i stället för stress och okända faktorer. Det är också viktigt att kommunicera prioriteringar tydligt till medarbetare och se till att alla är på samma sida.

De tre vanligaste tidsslukarna

  1. Svårt att säga nej.
  2. Ofta störd av e-post, telefonsamtal, kollegor, chatt, egna tankar...
  3. För många och långa möten.

PS. Är du inte medlem ännu? Här läser du mer om allt som ingår – inkomstförsäkring, chefsrådgivning och karriärcoachning är bara lite av det du får som medlem – och ansöker om medlemskap.