Sverige-Tyskland på fotbollsplanen och i affärslivet
Världsmästerskapet pågår för fullt borta i Ryssland. Här på hemmaplan lät vi en grupp experter diskutera skillnaderna i svenskt respektive tyskt ledarskap.
Samtalet ägde rum för en tid sedan, då Tysk-Svenska Handelskammaren anordnade ett seminarium på temat ledarskap. Och visst finns det skillnader.
Öppen kommunikation vs instruktioner
Möteskultur och hur du arbetar med feedback är två områden där kulturen i olika länder kan skilja sig.
– Jag träffade en gång en tysk chef som var helt förtjust i konceptet feedback. Men han var inte alls beredd på att medarbetarna också skulle ge honom feedback. Det förstod han sig inte på. Även om du som tysk chef i Sverige egentligen redan har fattat beslut i en fråga, skulle jag råda dig att låtsas att du uppskattar återkoppling, menade Peter Berg, ledarskapsutvecklare på Ledarna.
Att dela med sig av sitt privatliv under fikapausen och att vara frikostig med feedback kännetecknar den svenska kulturen. Öppen kommunikation och stark teamkänsla är ledord. Tysk kultur kännetecknas snarare av raka besked, och väldigt direkta instruktioner utan något direkt behov av varken diskussion eller feedback. Chefsrollen är i Tyskland snarast synonym med maktdistans och stark individualism.
Svensk affärskultur vs tysk
På seminariet gick en av gästerna så långt som att säga att kulturkrocken för en svensk chef som börjar arbeta i Tyskland, är lika stor som för den som flyttar till Kina.
– När du åker till Kina vet du att det kommer att vara annorlunda, men den som åker till Tyskland är inte lika förberedd på det. Efter sex år i Kina och fem år i Tyskland, kan jag säga att du behöver en lika lång kulturutbildning för den tyska sidan som för den kinesiska, berättade Lars Nordblom, vd för Norden och Baltikum på Wacker-Kemi.
Inkluderande ledarskap vs toppstyrning
Rådet till en svensk chef som tar en hög position i Tyskland är att snabbt ta till sig en ny affärskultur och lära sig det lokala beteendet. Kommunikationen med chefen är inte lika öppen i Tyskland som i Sverige. Det finns en stor distans som det är bra att ha en beredskap för.
Inte minst när det gäller möteskulturen kan svenskar uppfatta tyskt ledarskap som mindre inkluderande.
– Medan alla får säga sitt i Sverige är det kutym i Tyskland att chefen tar det slutliga beslutet. Medarbetarna förväntar sig att chefen ska besluta, sade Anne Geitmann, ställföreträdande affärsområdeschef Market Services på Tysk-Svenska Handelskammaren.
Sverige vs Tyskland
Så, hur påverkar skillnaderna i ledarskap de två landslagen? Sedan Tyskland förlorat sin inledande match mot Mexico, är laget under press. På presskonferensen efteråt, uppgav lagkaptenen att det tyska laget samtalat mycket efter matchen, och att alla fått möjlighet att säga sin mening om hur de ska agera för att komma på rätt köl.
– Vi har aldrig haft så högt i tak, kommenterade lagkapten Manuel Neuer.
Kanske en öppning mot svenske förbundskaptenen Janne Anderssons sätt att arbeta, då han medvetet inkluderar spelarna i taktik och upplägg…? Vad det innebär för lördagens match återstår att se. Lördag klockan 20.00 är det avspark.
Mer om chefer i Sverige och Tyskland
Feedback inte självklart i Tyskland