7. Var inte rädd och ängslig, chefen

Rädsla och ängslighet ökar bland länder, samhällen och organisationer – och chefer. Chefen känner mer rädsla för att göra fel, än mod att våga experimentera för att hitta rätt. Det måste vi jobba med!

– Det är lätt att fastna i riskminimering, kontroller, strukturer och policys. Men de som får störst effekt i sitt ledarskap är de som jobbar med kultur, tillit och utveckling. Vi behöver oliktänk, säger Svante Randlert.

Ledarnas expert kommenterar:

Ledarna arbetar med att stötta chefer så att de kan hantera olika delar i sitt uppdrag.

– Avgörande är att du som chef har rimliga organisatoriska förutsättningar och att ditt uppdrag är begripligt, hanterbart och meningsfullt, säger Lotta Almgren, chefsutvecklare på Ledarna.

På våra sidor om Medarbetarsamtal och dialog finns ett stort antal guider om hur du som chef kan arbeta med dina medarbetare.

Om Drömarbetsgivaren

Drömarbetsgivaren är ett samarbete mellan Ledarna och ledarskapsrådgivaren Svante Randlert.

Bli en bättre chef genom vassa ledarskapstips i kortformat. I tio avsnitt får du ta del av Svante Randlerts erfarenheter och insikter. Det handlar både om hur du ska tänka för att få medarbetare att välja dig som arbetsgivare och hur du får medarbetare som vill bidra till att ni når era mål.

Svante Randlert är en av Nordens mest anlitade föreläsare med fler än 170 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer med att bli medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon.

Svante Randlert är författare till boken Drömarbetsgivaren och driver ledarskapspodden Chefssnack. Han har även en helt egen webbkurs, där ledare ges möjligheten att träna på hans 10 olika budord.

När han skrev Drömarbetsgivaren: 10 budord för att få medarbetare att vissla hela vägen till jobbet var det med utgångspunkt i sina egna upplevelser. I mars 2020 kommer uppföljarboken ut: Drömledarskapet efter 2020.

På sin webbplats erbjuder Svante Randlert böcker, webbkurser och föreläsningar.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem får du råd och stöd av experter med egen chefserfarenhet. När du skickat in din ansökan kontaktar vi dig inom några dagar. Då förklarar vi hur du enkelt byter fackförbund och kontrollerar dina uppgifter. Medlemskapet har ingen uppsägningstid.

Jag vill bli medlem i Ledarna och har tagit del av information om vad som ingår i medlemskapet. Jag är medveten om att erbjudandet kan förändras över tid.

Jag har också tagit del av Ledarnas stadgar och information om behandling av medlemmars personuppgifter.

Tack för din ansökan! Du har gjort ett klokt val.

Vi kommer att ringa dig för att bekräfta ditt medlemskap och säkerställa de sista detaljerna, så du kan få rätt stöd av oss i din roll som chef.