Mattias Ribbing: Så ökar du arbetskapaciteten på jobbet

Som chef är det extra viktigt att kunna sortera i informationsregnet. Hur behåller du fokus med ständigt inkommande e-post och medarbetare som behöver hjälp på studs?

I veckans avsnitt av @Work träffar vi föreläsaren och författaren Mattias Ribbing, expert på hur vi kan optimera vardagen utan att överanstränga hjärnan och dessutom svensk minnesmästare.

Tre tips för att öka ditt fokus:

  • Stäng av push-notiser – bör bara användas i nödfall. Det kan ta upp till 25 minuter att få tillbaka koncentrationen efter avbrottet.
  • Börja dagen med att sammanfatta en huvuduppgift – formulera din viktigaste uppgift i en mening. Då har du något att återkomma till efter att du blivit avbruten av oväntade händelser.
  • Tänk i bilder – det främjar fokus, kreativitet och minne. Släpp loss tanken och associera fritt när du läser in material som du behöver lägga på minnet.

Istället för att börja dagen med såsiga möten rekommenderar Mattias Ribbing istället att du startar med ett par koncentrerade pass på 25 minuter. Ta en kort paus emellan, och kom gärna in lite tidigare på morgonen.

I chefsrollen ingår att träffa nya affärskontakter. Mattias Ribbing lär ut knepet hur du enkelt minns dem!

Ledaranalysen

Anna Kinberg Batra är partiledaren som gjorde sitt sista tal till det bästa. I veckas ledaranalys tittar retorikexperten Elaine Eksvärd närmare på den tidigare moderatledaren. Håll din första presentation som om den vore den sista, är Elaines råd till chefen.

Ledarna tipsar

Att räcka till under arbetsdagens minuter och att finnas till hands när medarbetare behöver är ingen dålig utmaning. Ledarna har gedigen kunskap om ledarskap ur olika aspekter. Ett klassiskt problem är att chefen inte hittar utrymme att planera in ställtid och luft mellan möten. En god planering av vardagen ger bättre möjlighet att leda, men ibland kan det vara lättare sagt än gjort.

Mer om ledarskap

Utöver kurser, inspirerande podcasts och guider kan du även boka tid för chefscoachning. Då får du möjlighet att bolla vardagsutmaningar med en chefscoach hos oss.