Orango lockar kompetens som inte finns

Vägen till framgång i it-branschen är att attrahera och behålla de hett eftertraktade konsulterna. Hr-chefen på Orango har hittat sitt sätt: Genom personliga, annorlunda platsannonser som lockar rätt kandidater att söka och 100 000-tals att läsa.

Kristian Randel har slutat skriva traditionella platsannonser och skapat en unik stil som har gjort hans annonser virala. Hans annorlunda stil roar alla som läser, samtidigt som de tydligt pekar ut vem som ska söka tjänsten.

Seniora affärskonsulter

I den senaste rekryteringen var han ute efter att locka de allra mest eftertraktade konsulterna på marknaden – seniora affärskonsulter med minst tio års erfarenhet. De traditionella annonserna har aldrig gett resultat när det gäller dem. Han bestämde sig för att skriva ett öppet, personligt brev:

Sökes: ny familjemedlem som älskar affärssystem

Jag vill inte skryta, men när Microsoft blåste oss på AX 7 – vars frånvaro under lång tid fick alla våra säljare att uppgivet samlas vid kaffeautomaten med tom blick och öppna alla samtal med "Jodåsåatteee... och bilen går bra?" – för att istället lansera D365 for Finance Operations som en del av hela D365-plattformen var vi faktiskt först på bollen i Sverige. Eller, ja, en av de absolut första i alla fall. Vi klarade av det för att vi är både små och stora samtidigt. Stora nog för att ha förmånen att investera tid och pengar i det. Små nog för att lika snabbt som en oljad panter kunna anpassa oss efter den helt nya värld som hela plattformsstrategin som D365 faktiskt innebar. Men hur galet det än låter är allt detta inte enkom positivt för oss på Orango. Vi tar helt enkelt för många affärer, och vi tackar till och med nej till nya affärer just nu, och det är faktiskt på grund av dig. För att du inte börjat hos oss. Än.

Tanken är att beskriva en scen med en problemställning som alla med rätt kompetens kan känna igen sig i och sedan berätta att Orango har löst det på ett sätt som de lockas av. Det är också ett sätt att skapa en känsla för vem som finns bakom annonsen, och hur det skulle vara att jobba hos Orango.

De här konsulterna blir uppringda av headhunters varje vecka. Därför förenklade Kristian Randel ansökningsprocessen:

För att vara effektiva så struntar vi i cv, personligt brev och annan formalia och gör det enkelt istället. Bara maila mig (hr@orango.se) eller dra iväg ett PM på Linkedin så tar vi ett möte och ser om vi passar för varandra.

Toppresultat

Det gav 40 spontana ansökningar.

– Det är helt otroligt! Vi följer upp dem nu och jag tror att vi kommer att lyckas anställa några av dem, säger Kristian.

Bredare rekrytering

Eftersom kompetensen Orango behöver inte alltid finns på marknaden, anställer de konsulter med närliggande kunskaper och nyutexaminerade. Sedan lägger de tid på att utbilda dem, ibland upp till fyra år.

– Många arbetsgivare är oroliga för att nyexade ska byta jobb ofta. Men så har det inte varit för oss. Har man det bra, stannar man. När företagets framgångar är helt beroende av medarbetarna gäller det att skapa en kultur som får medarbetarna att trivas, leverera på topp och stanna även om andra ständigt försöker locka bort dem, säger Kristian.

Chefernas ansvar att behålla

Cheferna har ett stort ansvar för att medarbetarna ska stanna. De ska skapa förutsättningarna och kulturen som gör att deras medarbetare får vara bäst och göra sitt bästa. Tillsammans med individer och team tar de fram och följer månatligen upp väldigt tydliga mål kopplade till affärsområdet och företagets strategi och mål.

Orangos chefer ger sina medarbetare frihet under ansvar, feedback och stöd så att de får utvecklas på bästa möjliga sätt utifrån sina egna önskemål och för företagets framgångar.

– Tillsammans kan vi locka och behålla den kompetens företaget behöver för att nå sina mål. De som anställs hos oss kommer att möta verkligheten. Om den inte stämmer överens med det jag skriver i platsannonserna kommer de att sluta direkt, avslutar Kristian Randel.

Vi förstår dina utmaningar som chef

Hos oss får över 98 000 chefer inkomstförsäkring, trygghet, utveckling och möjlighet till nätverkande. Bli medlem i Ledarna du också.