Robert Lönn: Tre satsar på att vinna kampen om kompetensen
Det råder akut brist på it-experter med digital kompetens och det hindrar många verksamheter i sin utveckling. Efterfrågan är större än tillgången och många företag försöker rekrytera på samma gång. Det är en angenäm situation för den eftertraktade it-personalen men desto tuffare för företagen som måste slåss om kompetensen.
Ta vara på interna resurser
Ett sätt att jobba sig runt den tuffa rekryteringssituationen är att vara lyhörd inför befintlig personal som visar intresse för att röra sig inom organisationen.
– Kanske har de inte den utbildning och erfarenhet som krävs, men ett intresse av teknik och en vilja att utvecklas. Vi försöker plocka upp alla sådana signaler, för att omsätta eventuellt intresse till möjligheter, säger Robert Lönn, Business Intelligence Manager på Tre.
Flera jobberbjudanden att välja mellan
Men det räcker inte, de behöver rekrytera personer med rätt kompetens också. Att sticka ut och göra sig hörd har blivit både viktigare och svårare.
– Vi har märkt av en tydlig skillnad de senaste åren. Det är svårare att attrahera rätt personal, rekryteringarna tar längre tid och det händer att vi tappar kandidaterna innan vi kommit till avslut – mycket för att många av dem har flera jobberbjudanden på bordet samtidigt. Konkurrensen är stenhård, säger Robert.
Ömsesidigt intresse
Det är tydligt att även företagen måste sälja in sig till kandidaterna, inte bara – som tidigare – kandidaterna till företagen. Därför har rekryterande chefer fått lära sig att göra bra intervjuer genom att förbereda sig väl och sälja in tjänsten och företaget på ett bra sätt.
– Jag skulle säga att en intervju idag nästan har ett 50/50-upplägg, där lika stor del handlar om att kandidaten förhör sig om den potentiella arbetsgivaren, som tvärtom. Så såg det inte ut för bara några år sedan, säger Robert.
Vinnare och förlorare
För att ha en chans att locka och behålla de mest attraktiva medarbetarna är det helt avgörande att företagen jobbar aktivt med att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs, mår bra och känner att de bidrar till de gemensamma målen.
Att utge sig för att vara den bästa arbetsplatsen är enkelt. Att leva upp till löftet är något helt annat.
– Employer branding i all ära, men tomma ord gör ingen nytta. Digitaliseringen kommer att bidra till ökad transparens, och då kommer arbetsgivare som inte har ett bra arbetsklimat att få svårare att rekrytera och deras medarbetare kommer att gå till konkurrenterna. Vi satsar på att vara en så bra arbetsgivare att de väljer oss, säger Robert.
När allt kommer omkring är personalen ett företags viktigaste tillgång och de företag som inser det, agerar enligt det och lyckas förmedla det, är de som kommer att stå som vinnare i kriget om det attraktiva it-folket.
Bara för chefer
Ledarna finns där för dig i alla typer av chefsfrågor. Gör som över 98 000 andra chefer. Bli medlem i Ledarna – Sveriges chefsorganisation.