Bli expert på att lära dig nya namn

Att lära sig nya namn kan vara trixigt. Speciellt om du nätverkar och träffar många nya bekantskaper på en och samma gång. Som chef är förväntningarna dessutom lite högre ställda. Träffar du nya medarbetare, vill du gärna memorera namnen så snabbt som möjligt. Men hur?

 

I det här avsnittet lär minnesmästaren Mattias Ribbing ut tips om hur du får namnen att fastna.

– I ärlighetens namn lurar vi oss själva att tro att vi är glömska. Men ofta har vi helt enkelt inte uppfattat namnet. Kanske var ni i en stimmig miljö, kanske pratade personen lite lågt, säger Mattias Ribbing.

Så här vässar du namnminnet:

  1. Upprepa namnet på den du hälsat på. "Sa du Pär? Trevligt att träffas!".
  2. Visualisera för att göra om namnet till en bild. Och gör bilden riktigt stor, i 3D. Anna kan bli till en ananasring, Johan kan bli en juiceförpackning. Det viktiga är att du använder den bild som först kommer till dig.
  3. Gör en mental repetition direkt efter mötet. På så sätt kan du lättare få namnet att fastna. Sedan kan du även koppla bilden du kopplat till namnet till vad ni faktiskt pratade om.

Som överkurs tipsar Mattias om övningstillfällen: När du sitter i tv-soffan eller när du läser en tidningstext om spännande nya personer, öva genom att sätta bilder till personerna.

Fler tips som effektiviserar din chefsvardag: Din chefshjärna 2.0.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem i Ledarna får du ett stort utbud av olika kurser och seminarier anpassade för dig som är chef, oavsett chefsnivå. Du får även ledarskapsutveckling, karriärrådgivning, fackliga tjänster och såklart inkomstförsäkring – allt ingår i din månadsavgift.

Ansök om medlemskap

Tips! Arbeta skärmsmart

Tillsammans med Mattias Ribbing har Ledarna tagit fram en poängjakt som lär dig att arbeta skärmsmart. Anta utmaningen att Bli skärmsmart.