Pomodoro: Få tuffa uppgifter gjorda och orka längre

Det finns en väldigt enkel metod som gör det möjligt att klara av fler uppgifter med kvalitet. Samtidigt som du faktiskt blir mindre trött. Låter det för bra för att vara sant? Inte alls – det kallas för pomodoro-metoden, eller konsten att arbeta utan störningsmoment.

 

Minnesmästaren Mattias Ribbing lär ut metoden i detta avsnitt av Din Chefshjärna 2.0.

Pomodoro-metoden går ut på att du ställer timern på 25 minuter och ägnar den tiden åt att fokusera på en vald uppgift. Se till att ta bort störningsmoment som sociala medier, e-postnotifieringar eller annat.

– Tricket är att verkligen ta en paus när timern signalerar efter 25 minuter. Många gör misstaget att fortsätta för att avsluta uppgiften, men då missar de poängen med metoden, säger Mattias Ribbing.

Det normala är att vi arbetar klart och verkligen maxar för att sedan kunna ta en välförtjänt paus. Men då är det svårare att komma igång igen efter pausen. Genom att bryta mitt i det du håller på med lurar du alltså hjärnan.

Ansök om medlemskap i Ledarna

Nu är det inte så att du ska ta en timmes paus när de 25 fokuserade minuterna passerat. 5 minuter sätter du klockan på. Under pausen kan du eventuellt kolla din e-post, men det bästa är att du reser dig upp, sträcker på dig och kanske tar några djupa andetag.

Efter din korta paus är det dags för nästa pomodoro-pass, då du repeterar samma upplägg och därefter tar 5 minuters paus igen. Efter fyra sådana pass kommer belöningen – en hel kvarts rast!

– Genom att tydligt definiera dina arbetsuppgifter får du mer fokus i arbetet. Kanske kan du med den här tekniken få två eller tre surdegar avklarade innan arbetsdagen börjar på riktigt.

I rollen som chef kan det vara svårt att helt avskärma sig om du har medarbetare som behöver hjälp löpande. Välj då det tillfälle under arbetsdagen som du vet att du oftast får vara ostörd.

Mattias tips när du jobbar enligt pomodoro-metoden:

  1. Välj uppgifter som är lätta att dyka ned i och jobba isolerat med. Det kan vara att läsa igenom en rapport eller skriva på ett enskilt dokument.
  2. Hoppa inte över pausen! Den fyller en funktion och gör att du orkar längre, även om det för stunden känns som att du är i ett flow.
  3. Fokusera! Eliminera störningar och jobba proaktivt med att hitta ett arbetssätt som du trivs med.

Fler tips som effektiviserar din chefsvardag: Din chefshjärna 2.0.

Bara för chefer

Som medlem i Ledarna får du ett stort utbud av olika kurser och seminarier anpassade för dig som är chef, oavsett chefsnivå. Du får även ledarskapsutveckling, karriärrådgivning, fackliga tjänster och såklart inkomstförsäkring – allt ingår i din månadsavgift.

Ansök om medlemskap

Tips! Arbeta skärmsmart

Tillsammans med Mattias Ribbing har Ledarna tagit fram en poängjakt som lär dig att arbeta skärmsmart. Anta utmaningen att Bli skärmsmart.