Minns rapporterna du läser

Det är en sak att läsa rapporterna. En annan sak att minnas innehållet i dem. I det här avsnittet av Din chefshjärna 2.0 får du tips om hur du får information att fastna!

 

Som chef förväntas du vara inläst och påläst inför möten. Men hur gör du det på bästa sätt? Författaren och minnesexperten Mattias Ribbing har tre tips.

  1. Positionsläsning. När vi lyssnar i hörlurar kopplar hjärnan ofta innehållet till platsen där vi befann oss. Använd samma sorts knep när du läser en rapport nästa gång. Byt helt enkelt miljö allteftersom du växlar avsnitt. Läs ett avsnitt vid kaffemaskinen och ett annat i konferensrummet. När du byter plats får du dessutom lite tid att reflektera!
  2. Tänk i bilder. När vi föreställer oss bilder samtidigt som vi läser tar hjärnan in mycket mer av informationen. Läser du en ekonomirapport kan du exempelvis föreställa dig en inre bild med en kappsäck när du läser den första sidan. Nästa bild och sida kan vara en stor spargris.
  3. Kombinera två tekniker. Ibland måste informationen helt enkelt fastna. Då kan du kombinera de ovanstående teknikerna. När du föreställer dig en spargris, tänk den då tredimensionellt och stor. Låt den stå på konferensrummets bord! Då har du kombinerat de två teknikerna.

Fler tips som förenklar din chefsvardag? Se fler avsnitt av Din chefshjärna 2.0.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem i Ledarna får du ett stort utbud av olika kurser och webbinarier anpassade för dig som är chef, oavsett chefsnivå. Du får även ledarskapsutveckling, karriärrådgivning, fackliga tjänster och såklart inkomstförsäkring – allt ingår i din månadsavgift.

Ansök om medlemskap

Tips! Arbeta skärmsmart

Tillsammans med Mattias Ribbing har Ledarna tagit fram en poängjakt som lär dig att arbeta skärmsmart. Anta utmaningen att Bli skärmsmart.