Starta och avsluta chefsdagen hjärnsmart

Om du startar och avslutar dagen på ett sätt som är snällt för hjärnan kommer du få mer gjort under arbetsdagen – och minska stressen när du kommer hem. Det är tipset från minnesexperten och författaren Mattias Ribbing i serien Din Chefshjärna 2.0.

Att som chef starta dagen med att beta av inkorgen är ingen bra start för hjärnan. Direkt dras din uppmärksamhet åt en mängd olika håll och risken är stor att du inte vet var du ska börja. Och om du hade en plan för dagen, är den genast borta.

– E-postkollandet splittrar vår hjärna. Därför behöver du ha en uppgift klar innan du öppnar inkorgen, säger Mattias Ribbing.

När du gjort uppgiften klar kan du med gott samvete ta tag i e-posten och börja hantera de ärenden som kommit in.

Att sedan avsluta dagen på rätt sätt är viktigt för att du ska minska stressen när du kommer hem. Och här handlar det om att ge dig själv tid för reflektion.

– Sätt dig ned ostört och ställ en klocka på fem minuter. Under den här tiden ska du mentalt titta igenom dagen som har varit. Det hjälper din hjärna att plocka fram trådar som du har missat och uppgifter du måste göra, säger Mattias Ribbing.

Skriv ner det du kommer fram till och lämna anteckningarna till morgondagen. Kanske är det något på listan som ska bli den uppgift du inleder morgondagens arbete med – innan du öppnar inkorgen.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem i Ledarna får du ett stort utbud av olika kurser och seminarier anpassade för dig som är chef, oavsett chefsnivå. Du får även ledarskapsutveckling, karriärrådgivning, fackliga tjänster och såklart inkomstförsäkring – allt ingår i din månadsavgift.

Ansök om medlemskap

Tips! Arbeta skärmsmart

Tillsammans med Mattias Ribbing har Ledarna tagit fram en poängjakt som lär dig att arbeta skärmsmart. Anta utmaningen att Bli skärmsmart.