4. Nya trenden som utmanar chefen

Tillhör du cheferna som är vana vid att ta referenser på kandidater? Nu blir det allt vanligare att kandidaten tar referenser på chefen. Vad innebär det för dig som chef?

– Kandidater önskar mer och mer transparens. De förväntar sig att få veta allt om sin kommande arbetsplats. Relationerna i teamet och vem du som ska bli min chef är, säger Svante Randlert.

Det handlar om hur du kan fånga kandidaternas intresse, inte om vad du som chef kan få ut av dem. Nästa generations medarbetare vill helt enkelt veta andra saker om sin nya arbetsgivare och attraheras av annat än tidigare generationer.

Ledarnas expert kommenterar:

– Ledarna stöttar chefen i rollen som rekryterare, det finns mycket att tänka på i en sådan process. Som medlem kan du också göra Ledarprofilen – för att sätta ord på ditt ledarskap och vem du är som chef, säger Christina Werner, chefsutvecklare på Ledarna.

Om Drömarbetsgivaren

Drömarbetsgivaren är ett samarbete mellan Ledarna och ledarskapsrådgivaren Svante Randlert.

Bli en bättre chef genom vassa ledarskapstips i kortformat. I tio avsnitt får du ta del av Svante Randlerts erfarenheter och insikter. Det handlar både om hur du ska tänka för att få medarbetare att välja dig som arbetsgivare och hur du får medarbetare som vill bidra till att ni når era mål.

Svante Randlert är en av Nordens mest anlitade föreläsare med fler än 170 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer med att bli medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon.

Svante Randlert är författare till boken Drömarbetsgivaren och driver ledarskapspodden Chefssnack. Han har även en helt egen webbkurs, där ledare ges möjligheten att träna på hans 10 olika budord.

När han skrev Drömarbetsgivaren: 10 budord för att få medarbetare att vissla hela vägen till jobbet var det med utgångspunkt i sina egna upplevelser. I mars 2020 kommer uppföljarboken ut: Drömledarskapet efter 2020.

På sin webbplats erbjuder Svante Randlert böcker, webbkurser och föreläsningar.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem får du råd och stöd av experter med egen chefserfarenhet. När du skickat in din ansökan kontaktar vi dig inom några dagar. Då förklarar vi hur du enkelt byter fackförbund och kontrollerar dina uppgifter. Medlemskapet har ingen uppsägningstid.

Jag vill bli medlem i Ledarna och har tagit del av information om vad som ingår i medlemskapet. Jag är medveten om att erbjudandet kan förändras över tid.

Jag har också tagit del av Ledarnas stadgar och information om behandling av medlemmars personuppgifter.

Tack för din ansökan! Du har gjort ett klokt val.

Vi kommer att ringa dig för att bekräfta ditt medlemskap och säkerställa de sista detaljerna, så du kan få rätt stöd av oss i din roll som chef.