Björn Wiman, kulturchef DN

Klimatkrisen är ”världens största nyhet” och i sin roll som journalist, författare och kulturchef är Björn Wiman en stark röst för behovet att snabbt ställa om till ett hållbart samhälle.

Lyssna på avsnittet i Apple podcasts

Hur ska du som ledare förhålla dig till klimatförändringen? Är det rätt av DN att låta Greta Thunberg vara chefredaktör för en dag? Och vad hände bakom kulisserna när redaktionen tryckte på knappen till den stora granskningen av anrika Svenska Akademien?

Klimatförändringens koppling till kulturen och samhället är något som engagerar Björn Wiman. I podden berättar han om ”klimatskärvan han fått i ögat”, vilken gjort att han numera ser tillvaron på ett annorlunda sätt. Där finns en existentiell sorg över det som gått förlorat men också handlingskraft, optimism och hopp som leder i en annan riktning. Fantasi och ledarskap är viktiga ingredienser framåt mot ett hållbart samhälle.

DN har fått en kritik av andra medieföretag för att de bjuder in Greta Thunberg som chefredaktör för en dag. Björn berättar hur DN:s chefer resonerat i viljan att komma närmare en sann verklighetsbeskrivning.

Björn berättar också om sin roll som chef i samband med DN-journalisten Matilda Gustavssons omfattande granskning av Svenska Akademien, och hur han efter publiceringen hanterade rollen han fick som opinionsbildare.

Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 16 november 2020.

I podden Miller möter ledare får du höra personliga samtal om ledarskapets utmaningar. Programledare är Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande. Prenumerera via iTunes, Acast eller Spotify.