Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)

Enligt Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och vice partiledare för Moderaterna, är varje dag en ny möjlighet. För henne består ett bra ledarskap av respekt, tydlighet och lyssnande. Nu jobbar hon hårt för att bilda en borgerlig regering efter valet i september.

Lyssna på avsnittet via Spotify

Elisabeth Svantesson tror på frihet och ansvar, ledord hon anser stämma väl överens med sitt parti. Att inte ha jämställda styrelser ser hon som både omodernt och osmart – men hon prioriterar hellre jämställdhetsfrågor inom andra områden.

Hon tycker det är bedrövligt att chefer i offentlig sektor, särskilt inom kvinnodominerade arbetsområden, ofta har sämre förutsättningar än chefer inom mansdominerade områden. Offentlig verksamhet bör föregå med gott exempel och det är viktigt att aktivt fortsätta jobba med dessa frågor.

  • Hur ser Elisabeth på ledarskap, samarbete och kompromisser?
  • Vad betyder hennes kristna tro för rollen som politiker?
  • Hur kompletterar hon sin chef, partiledare Ulf Kristersson?
  • Vilka råd ger Elisabeth till de ledare och chefer som vill skapa förändring?

Elisabeth Svantesson är utbildad nationalekonom. Hon kom in i riksdagen som ledamot för Moderaterna 2006. Under åren 2011–2014 var hon arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Sedan 2019 är Elisabeth även partiets första vice partiordförande.

Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 16 juni 2022.

Våren 2022 möter du politiska ledare i en valspecial av podden. Det blir samtal om det politiska ledarskapets utmaningar och politikens ansvar för chefers förutsättningar i offentlig sektor.