Henrik Henriksson, vd och koncernchef Scania

Hållbarhet är ett ledord för Henrik Henriksson, vd och koncernchef för lastbilsjätten Scania. Han driver på skiftet mot mer hållbara transporter och har jobbat hårt för att förflytta Scania från att vara en del av problemet med klimatutsläpp, till att istället bli en del av lösningen.

Lyssna på avsnittet via Acast

Henrik menar att arbetet med hållbarhet börjar och slutar i ledarskapet. Lyckas du inte ställa om ditt företag till ett hållbart företag blir det på längre sikt inte heller relevant för kunder, medarbetare eller investerare.

  • Hur kan Scania ställa om till en hållbar transport samtidigt som företaget bidrar till stora klimatutsläpp?
  • Går det verkligen att utbilda 52 000 medarbetare i hållbarhet på en och samma dag?
  • Vilken är Henriks största lärdom under pandemin?
  • Och varför kunde Scania inte förhindra att mutor användes för att göra affärer i Indien?

Samtalet tar avstamp i boken ”Sustainability leadership – a Swedish approach to transforming your company, your industry and the world” som Henrik skrivit tillsammans med Elaine Weidman Grunewald, tidigare Vice President of Sustainability and Corporate Responsibility på Ericsson, och nu grundare av AI Sustainability Center.

Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 16 mars 2021.

Henrik har en lång bakgrund inom Scania och har också utsetts till näringslivets representant i svenska regeringens Agenda 2030 delegation. Han är med i Elektrifieringskommissionen för att påskynda omställningen till elektrifiering av vägtransporter i Sverige och har även styrelseuppdrag i Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen. Den 1 maj 2021 lämnar han koncernen för ett nytt uppdrag på H2 Green Steel.