Jenny Madestam, docent i statsvetenskap

Vad säger forskningen om det politiska ledarskapet? Detta är Jenny Madestams specialområde. Hon är docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap på Försvarshögskolan och aktuell med boken Maktens kvinnor, där 13 svenska kvinnor som är eller har varit partiledare intervjuas.

Lyssna på avsnittet via Spotify

Jenny Madestam har studerat politiskt ledarskap under många år och sammanfattar ett gott demokratiskt ledarskap som att kunna leda, följa och bygga förtroende. Hon har sett att kön spelar roll, inte minst inom det politiska ledarskapet, vilket hon ger aktuella exempel på i podden. Många gånger är vi fast i normer om vad ledarskap är.

  • Vilka skillnader ser Jenny i det politiska ledarskapet när det gäller kvinnor och män?
  • Vilka gemensamma hinder möts partiledare som är kvinnor av?
  • Vilken betydelse har ett autentiskt ledarskap för ledare inom politiken?
  • På vilket sätt har det politiska ledarskapet förändrats över tid?

Jenny Madestam är statsvetare och verksam som docent vid Försvarshögskolan. 2009 disputerade hon vid Stockholms universitet där hon fokuserat på politiskt ledarskap och partiledarskap, med frågor om hur den ideala ledaren ser ut, liksom vem som blir politisk ledare och hur. Hon forskar även om sociala medier och politiskt ledarskap liksom delat ledarskap i skolans och partipolitikens värld. Jenny har skrivit flera böcker, bland annat Hur blir man vald? Om partiledarskiften i tre svenska partier och Maktens kvinnor.

Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 24 augusti 2022.

Under 2022 möter du politiska ledare i en valspecial av podden Miller möter ledare. Jenny Madestam är vår femte och sista gäst i en serie personliga samtal om det politiska ledarskapets utmaningar och politikens ansvar för chefers förutsättningar i offentlig sektor. Jenny är själv inte en politisk ledare men forskar på politiskt ledarskap.