Johan Pehrson, partiledare Liberalerna

Johan Pehrson, nytillträdd partiledare för Liberalerna, står inför utmaningen att vända Liberalernas opinionsläge och leda partiet genom valrörelsen med endast några månader till sitt förfogande. Tydliga tillsammans är ledorden när stora förändringar ska skapas på kort tid.

Lyssna på avsnittet via Spotify

Med mycket kort varsel fick Johan Pehrson kliva in i partiledarrollen när valrörelsen redan var igång. Det finns höga förväntningar och han behöver få med sig även de medlemmar som känner tveksamhet.

Liberala grundprinciper kommer han aldrig att tumma på, men att visa respekt och försöka snälltolka andra precis som han vill att de snälltolkar honom är viktigt för Johan. Han är känd för sin humor och det visar han prov på i detta avsnitt.

  • Vilka råd vill Johan ge till de chefer som är nya i sin roll?
  • Kan tjänstemän och politiker samverka bättre inom offentlig sektor?
  • Vilken roll spelar humorn som redskap för att föra fram ett budskap?
  • Och hur kan vi nå en bättre jämställdhet så att alla chefer har samma förutsättningar oavsett kön?

Johan Pehrson är ledamot av Liberalernas partistyrelse sedan 2001. Åren 1998–2015 var han riksdagsledamot. Därefter lämnade han kortvarigt politiken för näringslivet. 2018 var han tillbaka och idag är han Liberalernas tillförordnade partiledare efter att Nyamko Sabuni hastigt lämnat posten i april 2022.

Programledare är Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller. Avsnittet spelades in den 18 maj 2022.

Våren 2022 möter du politiska ledare i en valspecial av podden. Det blir samtal om det politiska ledarskapets utmaningar och politikens ansvar för chefers förutsättningar i offentlig sektor.