5. Utmana ordet behålla!

Arbetsgivare som jobbar stenhårt på att behålla sin personal är fel ute. Enligt ledarskapsrådgivaren Svante Randlert är detta vad du borde göra istället.

– En drömarbetsgivare arbetar strategiskt med sina medarbetare och upplevs vara bra på att attrahera, engagera och utveckla befintlig personal. Vi ska inte behålla några människor, säger Svante Randlert.

För Svante Randlert låg denna insikt till grund för boken Drömarbetsgivaren: 10 budord för att få medarbetare att vissla hela vägen till jobbet. Det handlar om att jobba ännu hårdare med att ständigt attrahera sina befintliga medarbetare, precis som vid rekryteringen. Så att de vill stanna.

Ledarnas expert kommenterar:

– Som chef är det viktigt att vara lyhörd och närvarande, säger Christina Werner, chefsutvecklare på Ledarna. Då får du bättre förståelse för vad som händer i arbetsgruppen, så att arbetsplatsen blir hälsofrämjande. Modellen KASAM (känsla av sammanhang) hjälper chefen att tydliggöra medarbetarens uppdrag.

  • Utmaning. Ägna några minuter åt att fundera över:
    Vad behöver du göra för att bli bättre på att attrahera, engagera och utveckla dina befintliga medarbetare?

Om Drömarbetsgivaren

Drömarbetsgivaren är ett samarbete mellan Ledarna och ledarskapsrådgivaren Svante Randlert.

Bli en bättre chef genom vassa ledarskapstips i kortformat. I tio avsnitt får du ta del av Svante Randlerts erfarenheter och insikter. Det handlar både om hur du ska tänka för att få medarbetare att välja dig som arbetsgivare och hur du får medarbetare som vill bidra till att ni når era mål.

Svante Randlert är en av Nordens mest anlitade föreläsare med fler än 170 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer med att bli medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon.

Svante Randlert är författare till boken Drömarbetsgivaren och driver ledarskapspodden Chefssnack. Han har även en helt egen webbkurs, där ledare ges möjligheten att träna på hans 10 olika budord.

När han skrev Drömarbetsgivaren: 10 budord för att få medarbetare att vissla hela vägen till jobbet var det med utgångspunkt i sina egna upplevelser. I mars 2020 kommer uppföljarboken ut: Drömledarskapet efter 2020.

På sin webbplats erbjuder Svante Randlert böcker, webbkurser och föreläsningar.

Bli medlem i Ledarna

Som medlem får du råd och stöd av experter med egen chefserfarenhet. När du skickat in din ansökan kontaktar vi dig inom några dagar. Då förklarar vi hur du enkelt byter fackförbund och kontrollerar dina uppgifter. Medlemskapet har ingen uppsägningstid.

Jag vill bli medlem i Ledarna och har tagit del av information om vad som ingår i medlemskapet. Jag är medveten om att erbjudandet kan förändras över tid.

Jag har också tagit del av Ledarnas stadgar och information om behandling av medlemmars personuppgifter.

Tack för din ansökan! Du har gjort ett klokt val.

Vi kommer att ringa dig för att bekräfta ditt medlemskap och säkerställa de sista detaljerna, så du kan få rätt stöd av oss i din roll som chef.