Bransch – Media


Branschansvarig på Ledarna

Som branschansvarig uppmärksammar jag aktuella nyheter och trender inom mediebranschen. Fokus är inställ på nyheter, verksamhets- och ledarskapsfrågor som påverkar dig som chef inom mediebranschen.

Min branschbevakning ska ses som ett komplement till Medieledarnas egen verksamhet.

/Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig på Ledarna
Kontakta mig gärna om branschfrågor!
irena.franzen@ledarna.se
Nyheter om branschen

 • 2017-11-16

  De är Sveriges mest inflytelserika pr-konsulter

  (Dagens Media)

  Här de fem pr-konsulter som gör upp om årets pris i Cision PR Influencer Award. Deeped Niclas Strandh, Brit Stakston, Viktor Frisk, Jerry Silfwer och Julia Mjörnstedt Karlsten har chans att ta hem Cision PR Influencer Award 2017.

 • 2017-11-15

  De vill synliggöra omedveten könsdiskriminering

  (Dagens Media)

  Bonnierkoncernen och Arlanda Express deltar i "She´s got this" kampanj, som jobbar för att adressera omedveten diskriminering i näringslivet.

 • 2017-11-14

  MTG gör ny utredning av den anklagade chefen

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  "Om jag får nya uppgifter ska det göras på ett nytt sätt. Jag ska gå till botten med det här", säger MTG:s vd Anders Jensen till DN.

  I kölvattnet av #MeToo-uppropet har det kommit fram anklagelser om trakasserier och mobbning mot en högt uppsatt chef på MTG. Bland annat finns uppgifter om en sexistisk och kvinnofientlig arbetskultur . MTG har utrett uppgifterna internt, och kommit fram till att det förekommit kränkande beteenden på avdelningen. Dock visade utredningen också att avdelningen idag inte präglas av ett kränkande arbetsklimat eller ett dåligt ledarskap, vilket lett till att MTG tagit beslutet att låta den anklagade chefen vara kvar .

 • 2017-11-13

  Isabel Boltenstern om MTG-chefen: "Jag kan inte vara tyst längre"

  (Dagens Media)

  Tv-profilen Isabel Boltenstern kritisk efter beslutet att låta MTG-chefen stanna.

 • 2017-11-10

  "In med nya ledare, ut med kvinnoförnedrare"

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  Låt #MeToo bli det bästa som hänt vår bransch, skriver Edit Brunner.
  Kvinnor har alldeles för länge varit tvungna att "gå med på" att saker är som de är i mediebranschen och tvingats acceptera både glastak och ibland vidriga arbetsklimat i rädsla att bli uppsagda. Men nu när hela branschen skakas om i samband med #MeToo har vi faktiskt chans att komma in och påverka positivt i roller vi tidigare inte haft tillgång till.

 • 2017-11-10

  Montelius: Obegripligt att inte känna till övergrepp inom teatern

  (Svt Kultur Nyheter)

  Foto: SVT Montelius: Obegripligt att inte känna till övergrepp inom teatern Flera manliga chefer vid teaterinstitutioner har uppgett att de inte förstått hur grova övergrepp kvinnor utsätts för i branschen. Något som teaterchefen Martina Montelius inte köper. – För mig är det obegripligt att man kan jobba länge i den här branschen och inte veta de här sakerna, säger hon i Aktuellt.

 • 2017-11-10

  Bah Kuhnke om övergrepp: Jag kräver ett slut

  (Svt Kultur Nyheter)

  "Jag kräver förändring, jag kräver handling, jag kräver ett slut på sexuella trakasserier och övergrepp". Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke efter sitt möte med cheferna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern. På onsdagen gick 400 kvinnliga skådespelarna ut med vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger. Kvinnornas erfarenheter fick kulturminister Alice Bah Kuhnke att kalla in vd:arna för Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern till ett möte på torsdagen.

 • 2017-11-09

  Statliga scencheferna eniga: Det handlar om grova brott

  (Svt Kultur Nyheter)

  Efter de 400 skådespelarnas skakande vittnesmål om våldtäkter, sexuella övergrepp och trakasserier från manliga kolleger, kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke på torsdagen till sig cheferna för de tre statliga scenerna: Dramaten, Kungliga Operan och Riksteatern. – Ett bra möte, säger Operans chef Birgitta Svendén. Ett pressuppbåd väntade på departementet, bland annat SVT:s Kulturnyheterna. – Ska man vara krass handlar det om att riva en gammal, hierarkisk tystnadskultur, säger Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan.

 • 2017-11-09

  Här är alla vinnarna av Tidskriftspriset

  (Dagens Media)

  Breakit, Bamse och Vi bland pristagarna i årets omgång av Tidskriftsgalan.

 • 2017-11-04

  "Rädslan för att bli uthängd kanske är vad som krävs"

  (Dagens Media Medier)

  HELGLÄSNING. År 2011 vann Sofia Mirjamsdotter tillsammans med Johanna Koljonen Stora Journalistpriset för uppropet #prataomdet. Sex år senare blir den liknande kampanjen #metoo en världsomfattande rörelse mot sexuella trakasserier. "Mest påtagligt är känslan av "wow, är det nu det händer?" säger Sofia Mirjamsdotter.

 • 2017-11-02

  SVT-anställda vittnar om sexism

  (Dagens Media Medier Rörligt)

  Nio kvinnor på SVT berättar om trakasserier och sexism i tv-huset.

 • 2017-11-01

  Åsa Linderborg till attack mot Expressens Virtanen-publicering: "Saknar proportioner"

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  Aftonbladets kulturchef och debattör Åsa Linderborg riktar skarp kritik – och menar att konkurrenten gått "över en helt ny gräns" i kölvattnet av #MeToo. Expressen var först av de etablerade medierna med att namnge Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen, som anklagats för sexuella trakasserier, medan Aftonbladet å sin sida anonymiserade honom tills han valde att själv träda fram.
  Aftonbladets Åsa Linderborg skriver i sin kolumn att Expressen ”länge satt en ära i att namn- och bildpublicera när ingen annan gör det”.

 • 2017-11-01

  Wallstreet Media plockar in ny vd

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  Stampenägda mediebolaget plockar in Sanna Kindmark till vd-stolen.

 • 2017-11-01

  Schibsted-chef stängs av

  (Dagens Media Medier)

  Ytterligare en Schibsted-medarbetare stängs av efter anklagelser om trakasserier.

 • 2017-10-30

  10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

  (Tidningen Chef Nyheter)

  "Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu." Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin nyutkomna självbiografi "Räkna med bråk". Trots det har hon varit chef över säkert 2 000 personer, bland annat när hon tog tv-produktionsbolaget Strix till en omsättning på en halv miljard kronor, och på flera bolag efter det. Chef tog en pratstund med henne. När och hur upptäckte du att du inte gillar att vara chef? "Direkt när jag blev tillfrågad första gången.

 • 2017-10-28

  Medieprofilen kräver chefernas avgång

  (Dagens Media Medier Rörligt)

  Flera av TV4:s tyngsta profiler ifrågasätter kanalens ledning.

 • 2017-10-27

  TV4-profilerna kräver chefernas avgång

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  Efter skandalen – nu ger TV4-profilerna sin syn på saken: "Känns lite skrämmande och läskigt".
  Martin Timell har sedan några dagar tillbaka avskedats från TV4 och i går kom nyheten om att tidigare ”Äntligen hemma”-producenten Frida Olsson anmäler TV4-cheferna till DO efter hanteringen av anklagelserna mot Martin Timell. Nu skriver Expressen att kritiken mot att vd:n Casten Almqvist inte sparkat TV4-cheferna Åsa Sjöberg, innehållsdirektör, och Fredrik Arefalk, kanalchef, blir allt starkare. Tidningen rapporterar om att både då- och nuvarande TV4-profiler kräver chefernas avgång. – Jag tycker att de ska bort alla tre – in med nytt friskt blod och vänd upp och ner på den här skutan. De håller varandra om ryggen och gör allt för att behålla sina jobb, säger TV4:s Lulu Carter till Expressen, som är en av de kvinnor som vittnat om Martin Timells sextrakasserier.

 • 2017-10-26

  "Äntligen hemma"-producent anmäler TV4

  (DN Kultur)

  Frida Olsson, tidigare exekutiv producent på TV4, anmäler kanalens ledning till Diskrimineringsombudsmannen. – Cheferna på TV4 försöker skjuta ifrån sig ansvaret och tona ner allvaret i sin hantering av härvan kring Martin Timell. De måste ställas till svars, säger hon.

 • 2017-10-20

  SVT-chefen polisanmäls – lämnar bolaget

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  Flera kvinnor ska vara drabbade: "Tacksamma för deras mod att berätta". Det ska enligt den internutredning som nu avslutats handla om flera kvinnor som drabbats. SVT-chefen – som också kommer att polisanmälas – har valt att lämna bolaget med omedelbar verkan.
  - Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat och kommer därför som företag att polisanmäla personen i fråga. SVT erbjuder de utsatta kvinnorna stöd och vi är tacksamma för deras mod att berätta, säger HR- och Kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

 • 2017-10-17

  Så lockar du digitala prenumeranter

  (Dagens Media Senaste Nytt)

  SvD:s chefredaktör Fredric Karén ger sina bästa tips för att konvertera gratisläsare till betalande prenumeranter.

Hitta vägledning genom våra chefsguider

Vill du veta mer om allt ifrån arbetsrätt till karriär, lön och jämställdhet? Hitta svaren i våra chefsguider!

Bli medlem