Chefsguider
Bra chefer och ett gott ledarskap föder framgång. Utvecklas som chef med våra verktyg, tips och råd! Välj en eller flera guider eller situationer som du befinner dig i.
Det finns 279 guider inom ditt val
SÖK I GUIDER

Dina referenser – vad behöver du tänka på?

När arbetsgivaren börjar bli intresserad av dig kommer de att vilja ha namn på ett antal referenter.

Det bör vara din nuvarande eller tidigare närmaste chef eller chefens chef.

Fördjupa bilden av dig själv med hjälp av referenser

Bilden av din personlighet, din kompetens, förmåga och drivkrafter ska smälta ihop till en enhetlig bild. Den som ringer på referenser vill hitta din potential, din förmåga och samlade kunskaper. Arbetsgivare vill hitta en röd tråd mellan vad alla referenter säger om dig.

Här är några frågor som arbetsgivaren kommer vilja ha svar på när de ringer dina referenter.

 1. Kommer du klara av arbetet? Dina erfarenheter och färdigheter, samt din utbildningsnivå och inlärningsförmåga ger ledtrådar.
 2. Kommer du att prestera det som förväntas? Din motivation, attityd och dina tidigare resultat kommer att ge en del svar.
 3. Vad kommer du att kunna få i detta jobb som du inte haft i det förra?
 4. Hur kommer du att passa in? Hur kommer du att kunna samarbeta med andra kollegor, passa in i gruppen, trivas? Hur har det fungerat förut? Vem brukar du umgås med på jobbet?
 5. Hur löser du konflikter?
 6. Vilken tidshorisont har du? Din tidigare arbetshistorik kan visa detta. Är du en person som byter varje år eller stannar länge på en arbetsplats? Dina kort- och långsiktiga mål ger också pusselbitar.
 7. Varför söker du jobb just nu? Oavsett varför du söker nytt jobb, så är det viktigt att de positiva skälen väger över. 

Tips vid val av referenter

 • Se till att du väljer referenter som är goda personbedömare och som ger en nyanserad och genomtänkt bild av dig.
 • Använd inte en referens utan att ha tillfrågat personen först. Ta gärna tre olika typer av referenser som kan ge tre olika perspektiv på din roll; en av dina medarbetar, en av din kollega och din chef.
 • Skicka en kopia av ditt CV till referenserna så de vet vad du har gjort sedan sist.
 • Ta reda på vad referenten kommer att säga om dig och stäm av budskap och historieskrivning.
 • Tänk också på att du kan olika typer av referenter som tidigare chefer, mentorer, medarbetare, kollegor, kunder, leverantörer med mera.
Text: Jörgen Kihlgren Uppdaterat: 2016-04-15

Utvecklas med våra chefsguider

Våra chefsguider inom karriär är speciellt framtagna för att hjälpa dig att utvecklas i din chefskarriär. Genom chefsguiderna om karriär tillhandahåller vi en strukturerad process och en verktygslåda som gör det enklare att planera din chefskarriär. Guiderna är uppbyggda så att du ska kunna analysera din nuvarande situation och vad du vill få ut av ditt framtida yrkesliv och karriär. Du får hjälp att inventera dig själv och sätta motiverande nya mål för din karriär.

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Digital kurs: Planera din karriär

I våra digitala kurser finns övningar och aktiviteter som du kan genomföra själv eller tillsammans med din grupp. Utveckla ditt ledarskap med hjälp av filmer, poddar och tester – och experternas bästa tips.
Digitala kurser

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem