Att leda olika

Även när jämlikhet och likvärdighet är centrala värden på arbetsplatsen, känner många inom minoritetsgrupper en känsla av utanförskap. Bli bättre på att hantera detta som chef.

Webbinariet sändes den 9 november 2023.

Du som är medlem är välkommen att logga in för att lära dig att rekrytera och leda medarbetare som avviker från normen.

Inte medlem? Ansök om medlemskap

Mångfald bjuder på värdefulla perspektiv, representation och möjlighet till nya kundgrupper. Som chef ställs du inför utmaningen att inte bara rekrytera utan också behålla medarbetare som bryter mot normen i din verksamhet.

Att förstå hur du själv förhåller dig till det som skiljer sig från normen är avgörande för att du ska kunna rekrytera och behålla medarbetare med utländsk bakgrund. För att skapa en arbetsplats med genuin psykologisk trygghet och praktisk inkludering räcker det inte heller att bara uppfylla en mångfaldsplan.

Hanna Wallensteen, legitimerad psykolog, dyker djupt ned i minoritetsstressens psykologi och hur den påverkar arbetsplatsen. Hanna har en unik insikt från både chefer och medarbetare, och i sina sessioner blandar hon socialpsykologiska teorier med konkreta exempel för att omvandla teoretisk förståelse till verklig emotionell insikt.

Under webbinariet får du som chef konkreta verktyg och inspiration för att:

  • Få syn på dina egna fördomar i syfte att främja rekrytering och inkludering av medarbetare från andra länder.
  • Utveckla ett samtalsklimat som stärker den psykologiska tryggheten i ditt team.
  • Identifiera och utmana snabba omdömen som bygger på fördomar, innan de blir till handling.
  • Förstå vad minoritetsstress innebär och hur dess negativa effekter kan minimeras.
  • Bättre navigera i diskussioner kring känsliga ämnen, med klarhet kring ”vad som bör och inte bör sägas”.
  • Hantera och bemöta situationer där någon blivit sårad.

Om föreläsaren

Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog och föreläsare och har i snart 25 år specialiserat sig på frågor om normer, bemötande, rasism och minoritetsstress. Hon anlitas som samtalsstöd och coach till chefer och medarbetare och medverkar ofta som expert i poddar, radio och tv. Hon har även tagit fram en skrift för Länsstyrelsen Stockholm riktad till anställda inom hr, chefer och företagshälsovård om att praktiskt förebygga, stödja och avhjälpa minoritetsstress i relation till hudfärg i svenskt arbetsliv. Hanna är själv adopterad från Etiopien och vävde samman psykologiska perspektiv på minoritetsstress med en mer personlig berättelse i sitt sommarprat i Sveriges radio P1 2021.