Inspelade webbinarier för chefer

Aktuella webbinarier för dig som är chef som du tittar på när det passar dig. Många av webbinarierna är endast för våra medlemmar och du kan därför behöva logga in.
Hur toppar vi formen när det krisar?

Är Sveriges ledare verkligen rustade att hantera nästa stora kris? Hur gör man ens för att förbereda sig inför det oförutsägbara?

Panelsamtal med Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör, MSB, Emma Lennartsson, regiondirektör Region Stockholm, Pär Lager, senior rådgivare Försvarshögskolan, Hans Brun, säkerhetsexpert, chefsanalytiker Utbetalningsmyndigheten, Jenny Wibacke, områdeschef Skånes Universitetssjukhus och styrelseordförande i Ledarna inom vård, omsorg och socialt arbete, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Glastaket består: Hur krossar vi det?

Vi har pratat om glastaket i 50 år. Trots det finns fortfarande strukturella hinder som lägger krokben för kvinnor på väg mot toppositionerna. Varför har vi inte kommit längre?

Panelsamtal med Carolina Engström Lökken, vd Wes, Anna Gulliksen, global hr-chef, TietoEvry, Rasmus Nerman, vd Apoteket, Amanda Lundeteg, vd Allbright, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Skapa framgång genom att kompetensutveckla ditt team, chefen!

Ett webbinarium om vikten av kontinuerligt lärande och utmaningar som ofta uppstår. Du får praktiska råd för att effektivt navigera och implementera strategier för kompetensutveckling.

Julia Granström har en masterutbildning i Ledning och styrning från Göteborgs universitet. Hon utbildar ledare i att göra lärandet till en del av ledarskapet som utifrån små medel skapar stora effekter.

Ansök om medlemskap. Förutom kurser och webbinarier ingår bland annat inkomstförsäkring, avtalsgranskning och karriärrådgivning i medlemskapet.

Joakim Paasikivi: Lärdomar för svenska chefer från krigets Ukraina

Joakim Paasikivi kommenterar ofta Rysslands invasion av Ukraina i media. Nyss hemkommen från ett uppdrag i Ukraina delar han med sig av sin resa och sina insikter om att leda i kris och krig.

Joakim Paasikivi är överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Managers: How you create success through effective body language

As a manager it’s crucial to effectively use your emotions, body language, and listening skills to connect with your audience. Learn how with this webinar.

Kurt Larsson is an international executive coach, workshop leader and board member with customers in London and Stockholm. He has studied, taught, and coached in the use of body language for more than 20 years.

Chefers egen arbetsmiljö – vem företräder chefen?

Vad är det som gör att kvinnor som är chefer i högre utsträckning än män drabbas av ohälsa? Behöver chefer egna arbetsmiljöombud? Webbinarium och rapport om chefers arbetsmiljö.

Malin Cato, projektledare Ett hållbart arbetsliv på Arbetsmiljöverket, Maria Steinberg, jurist, universitetslektor och forskare i arbetsmiljörätt, Mikael Wennergren, facklig förtroendevald/nationellt huvudskyddsombud Ledarna Volvokoncernen Sverige, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna.

Nudging: Så får du medarbetarna med dig

Varför är det så svårt för chefen att få med vissa medarbetare på tåget? Här får du förklaringen till varför önskad förändring uteblir – och inspiration till lösningar.

Niklas Laninge är psykolog och vd för Nordic Behaviour Group och har över tio års erfarenhet av att leda organisationer i omfattande beteendeförändringar.

Morgondagens ledarskap – AI, innovation och framtidstrender

Exklusiva insikter och strategier från några av de mest inflytelserika tänkarna och experterna inom ledarskap och trender.

Medverkande: Gustav Molnar, Louise Opprud, Nils Janse, Sara Hauge, Mats Lindgren, Aaron Kroon och Azra Osmancevic.

Öka din krisberedskap med experterna

Skapa trygghet med kunskap och beredskap i en orolig tid. Experterna från Försvarshögskolan om hur du förbereder dig själv och resten av organisationen.

Pär Lager, senior rådgivare, och Jan Eldeblad, överstelöjtnant, är båda från Försvarshögskolan.

Att leda i kris – är Sveriges chefer redo?

Är Sveriges chefer redo om en kris inträffar? Välkommen till ett webbinarium med krisberedskap och behovet av starkt ledarskap i fokus.

Medverkande: Camilla Asp, överdirektör MSB, Meta Persdotter, vd Coop Butiker & Stormarknader, Ellinor Eriksson, krisspecialist och konsult, Pär Lager, senior rådgivare Försvarshögskolan, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, Joakim Pettersson, chef samhälle och utredning Ledarna.

Vässa din Linkedin-profil och bygg ditt varumärke som chef

Linda Björck ger dig nycklarna till en starkare profil och mer engagerande innehåll, som stärker ditt professionella varumärke som chef.

Linda Björck är en av Sveriges ledande experter på Linkedin. Sedan 2017 ingår hon i en expertgrupp utsedd av Linkedin. Årligen skräddarsyr hon ett 60-tal utbildningar.

Utveckla ditt team: Från medarbetare till medansvariga

Hur omvandlar du som chef traditionella arbetsroller till en kultur av medansvar? Följ med när Christer Olsson utforskar övergången från att vara en medarbetare till att ta fullt ansvar i sin roll.

Christer Olsson sätter fingret på samspelet mellan människor och inspirerar till handling. Enkla övningar och verktyg leder till konkreta förändringar.

Chefer, är ni redo för generativ AI?

Chat GPT och generativ AI tar världen med storm och tiden att anpassa dig är nu. Här får du handfasta verktyg och insikter – som du omedelbart kan använda dig av i din chefsroll.

Nils Janse implementerar generativ AI och utrustar ledare med de verktyg de behöver för att navigera i en AI-driven värld.

Tuffa tider för byggbranschen: Vad du som chef behöver veta

Välkommen till ett webbinarium med fokus på vad du som chef och arbetsgivare i byggbranschen behöver veta när det är tuffa tider.

Medverkande: Fredrik Isaksson, Byggföretagen, Jeanet Corvinius, Byggcheferna inom Ledarna, Lars Redtzer, Byggföretagen, Johanna Vilhelmsson, Byggföretagen, Irena Franzén, Ledarna, Jonas Björkman, TRR Trygghetsrådet.

Rekrytera rätt och rättvist: Gör det enkelt!

Tidsbegränsningar och brist på kunskap kan fresta dig att välja den enkla vägen när du rekryterar. Rekrytera inte bara personer som liknar dig själv.

Charbel Gabro och Aaron Kroon är två av Sveriges främsta föreläsare och inspiratörer inom mångfald och inkludering.

Har du blivit visselblåst, chefen?

Lagen om skydd för visselblåsare kom till för att skydda den som larmar om missförhållanden av allmänintresse. Men funktionen missbrukas för att anmäla allmänt missnöje med chefer och ledning. Vi sätter fokus på hur visselblåsarlagen påverkar chefer.

Medverkande: Erna Zelmin, Sara Kullgren, Anja Delander, Andreas Miller.

Att leda olika

Lär dig förstå hur du förhåller dig till det som avviker från normen för att bli bättre på att rekrytera och behålla medarbetare utanför normen.

Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog och föreläsare och har i snart 25 år specialiserat sig på frågor om normer, bemötande, rasism och minoritetsstress.

Så övertygar du: Retoriska livlinor i jobbvardagen

Chefens kommunikationsutmaningar under en vecka kan motsvara vad andra upplever under fem år. Låt retorikexperten komma till din räddning.

Elaine Eksvärd är retoriker och ledarskapstränare, grundare av Snacka snyggt retorikbyrå. Hon är rådgivare åt ledningsgrupper och personalansvariga.

Sju hållbara chefsvanor som stärker ditt självledarskap

Hjärnan är en begränsad resurs och som chef behöver du leda dig själv hållbart. Organisationskonsult Margaretha Öström lär dig strategiskt självledarskap.

Margaretha Öström är civilekonom med lång chefserfarenhet. Hon fokuserar på hållbar utveckling som bygger på ett strategiskt självledarskap.

Lyckas som vd och chef i ägarledda företag

Om att bli vd i företag där tidigare ägare är aktiva. Du får också konkreta råd för att inspirera medarbetare att omfamna visionen, sätta klara mål och specificera chefens roll.

Agneta Olsson stöttar ägare och chefer med ledarskiften med fokus på förflyttning från ägarlett till ägarstyrt.

Vad behöver näringslivets chefer av politiken för att klara den gröna omställningen?

Vi undersöker behov och hinder för att klara den gröna omställningen tillsammans med representanter från näringsliv och politik.

Panelsamtal med Lotta Lyrå, vd Södra, Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet, Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Anna-Caren Sätherberg, tjänstgörande riksdagsledamot (S), Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Från gängkriminell till vanlig knegare. Hur ser vägen ut?

Alla goda krafter behövs i kampen mot gängkriminaliteten – även arbetsgivare och du som är chef och ledare. Så vad går konkret att göra?

Panelsamtal med Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten, Camila Salazar Atías, Fryshusets gängexpert, Evin Cetin, tidigare advokat och författare till boken Mitt ibland oss där hon djupintervjuat gängkriminella, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Att leda i kris och osäkra tider – vad behöver chefen?

Den trygghet och de spelregler som vi vant oss vid har förändrats. Att ledarskap är viktigt vet vi, men det är särskilt viktigt i kristider.

Panelsamtal med Jenny Wibacke, områdeschef Skånes universitetssjukhus och styrelseordförande i Ledarna inom vård och omsorg, Jeanet Corvinius, regionchef för Wästbyggs entreprenadverksamhet i Region Öst och ordförande i Byggcheferna, Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden, expert på lågintensiva kriser, Försvarshögskolan, Charlotte Petri Gornitzka, MSB, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Livslångt lärande för chefen – behöver chefen kompetensutveckling?

Hur ser chefens behov av kompetenutveckling ut? Och hur väl känner chefen till Trygghetsöverenskommelsens möjligheter? Samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Johan Lagerhäll, TRR, Stefan Koskinen, Almega, Carin Årvik, Lidl, Andreas Miller, Ledarna.

Vägen ut – är nyckeln till frihet ett jobb?

Hur rusta arbetsgivare och chefer för att hjälpa dem som vill lämna kriminaliteten? Samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Amir Rostami, Kristina Alstam, Eva-Mi Gullbrandsson, Sarah PetterssonAndreas Miller.

Chef och ledare i bygg- och anläggningsbranschen

Arbetsbelastning, arbetstid, nåbarhet, flexibilitet och organisatoriskt stöd – så upplever chefer och arbetsledare i bygg- och anläggningsbranschen sin arbetssituation.

Panelsamtal med Fredric Westling, hr-partner NCC Industry, Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen, Malin Lundgren, hr-direktör JM, Stefan Limstrand, platschef och Ledarnas ordförande Peabklubben, Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet, Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna.

Unga chefer – precis som alla andra?

Så upplever unga chefer sin arbetssituation i relation till äldre kollegor. Rapport och samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Christina Björklund, Hanna Irehill, Tahero Nori, Irma Karat Dzindo, Simon Almqvist, Andreas Miller, Anki Udd.

Låt inte krisen hindra löne- och verksamhetsutvecklingen

Kristider medför ännu högre krav på chefer. Stärk dina kunskaper inom lönebildning och bli bättre förberedd.

Peder Bertilsson är lönestrateg på Ledarna och har mångårig erfarenhet av att coacha och utbilda chefer i lön och ledarskap.

Framtiden efter det nya normala – 5 000 chefers tankar om framtiden

Hur ser chefens förutsättningar att leda i framtiden ut? Diskussion om artificiell intelligens, kompetens­försörjning samt framtidens chefsjobb.

Medverkande: Joakim Wernberg, Aurore Belfrage, Azra Osmancevic, Ylva M Andersson, Aaron Kroon, Åsa Zetterberg, Andreas Miller.

Hotad på jobbet – vem stöttar chefen?

Hur påverkar hot och annan arbetslivskriminalitet chefens möjligheter att leda och vilka konsekvenser kan det få för verksamheten?

Panelsamtal med Anna Thoursie, Ledarna, Christina Kiernan, SKR, Catharina Lindstedt, Göteborgs stad, Eva Burman, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren, Maija Oxelhag, Suntarbetsliv, Andreas Miller, Ledarna.

Så ändras anställningsskyddet

Under 2022 träder stora förändringar av anställningsskyddslagen (LAS) i kraft. Vi går igenom vad du som chef måste känna till och ha kunskap om.

Webbinariet leds av Sara Kullgren, ledarnas förhandlingschef och chefsjurist.

Bli hållbar som chef

När du upplever chefsuppdraget som begripligt, hanterbart och meningsfullt är du också rustad för perioder av större påfrestning. Ta del av forskning och praktik.

Webbinariet leds av Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, och Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna.

Rusta för omställning – vilken kompetens behöver chefer och medarbetare?

Transformationen skapar stora möjligheter men kommer att ställa stora krav på chefer och ledare att leda i förändring.

Panelsamtal med Ann Öberg, vd, Almega, Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige, Mattias Johansson, Head of Public Affairs, Volvo Cars, Johan Lagerhäll, tf vd, TRR, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Att leda i offentlig sektor – ett omöjligt uppdrag?

Chefer behövs – men har de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap, Försvarshögskolan, Regina Kevius, kommundirektör, Upplands Väsby kommun, Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande, Markaryds kommun (KD), Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Kvalitetsmässan 2022

Se de två seminarier som Ledarna anordnade med inbjudna gäster under Kvalitetsmässan:

  • Chefer i välfärden – med rätt att leda?
  • Chefens utmaningar i det nya arbetslivet
Är framtidens lönebildning redan på plats? – Ledaravtalet 30 år

Fira Ledaravtalet 30 år med spännande livesänt samtal och föredrag med representanter från arbetsmarknadens parter.

Deltar gör bland andra: Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv, Ann Öberg, vd Almega, Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef och förbundsdirektör Almega, Charlotta Stern, professor och vd Ratio och Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Inspireras av toppcheferna

Nazanin Nematshahi, trea på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021 och affärsområdeschef på Microsoft, och Klas Balkow, vd Axfood och vinnare av priset Hållbart ledarskap 2021, i ett samtal med Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Behöver chefen ta hänsyn till hunden? Är det en rättighet att arbeta hemifrån?

Behöver chefer ta hänsyn till att medarbetarna skaffat hund eller flyttat ut på landet under pandemin? Borde allt bara återgå till hur det var innan eller kan vi hitta nya strukturer?

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i samtal med Karin Zingmark, rådgivare, författare och talare, och Leif Denti, fil dr i psykologi, Göteborgs universitet.

Våga blåsa! – nu stärks skyddet för visselblåsarna

I mitten av december 2021 trädde den helt nya visselblåsarlagen i kraft. Den nya lagen innebär ett skydd för dig som rapporterar missförhållanden av allmänintresse. Vad innebär det för arbetsgivare och arbetstagare?

Sara Kullgren är chefsjurist på Ledarna och har jobbat med arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadsfrågor i över 25 år.

Chef i demokratins tjänst – med rätt att leda?

Ett samtal med fokus på chefens förutsättningar att leda i demokratins tjänst. Chefer behövs – men får de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Agneta Blom, Örebro universitet, Caroline Olsson, SKR, Kristina Axén Olin, (M), Palle Lundberg, Helsingborgs stad, och Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

 

Anställningsavtalet

Hur kommer anställningsavtalet till, vad ska du se upp med och hur styr avtalet arbetet? Ledarnas jurist guidar dig igenom anställningsavtalets alla mysterier och ger dig konkreta verktyg för att kunna fatta bättre beslut.

Anders Enqvist är förbundsjurist på Ledarna och har lång erfarenhet inom arbetsrätt.

Jämställdheten i lockdown?

Almedalen 2021: Dags att skruva upp farten i jämställdhetsarbetet.

Panelsamtal med Caroline Farberger, vd, Ica försäkringar, Maija Inkala, tf talesperson och projektledare, Stiftelsen Allbright, Lars E Engström, konsult, Edcolby AB, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Ålderism utestänger chefstalanger

Almedalen 2021: Finns det ett bäst efter- och bäst före-datum för chefer?

Panelsamtal med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), Kerstin Nilsson, professor, docent och med dr i folkhälsovetenskap/epidemiologi samt docent och fil dr i arbetsvetenskap, Sophie Hedestad, Chief Marketing Officer, Netigate, John Mellkvist, föreläsare, pr-strateg och trendspanare, Anna Thoursie, chefsekonom, Ledarna, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Borta bra men hemma bäst? Chefens ansvar när jobbet flyttar hem

Hur påverkas chefens arbetsmiljöansvar när medarbetarna arbetar i hemmet och hur långt sträcker sig ansvaret för skador och olyckor? När vet du som chef att du tagit ditt arbetsmiljöansvar?

Peter Munck af Rosenschöld, Sveriges Företagshälsor, Caroline Lornudd, psykolog, KI, Helena Dino, Castellum, Zdenko Zecevic, AstraZeneca, Linda de Melenne Werner, Ledarna, i samtal lett av Anki Udd, Ledarna.

Samtal med prisade ledare

Våren 2020 blev Nina Åxman utsedd till Framtidens kvinnliga ledare och Niclas Gerdbo vann utmärkelsen Årets Innovativa Ledare. Här möts de i ett samtal om ledarskap som leds av Ledarnas förbunds­ordförande Andreas Miller.

Den enes bröd den andres död? Handeln i förändring

Hur kommer framtidens handel att se ut och vad betyder den snabba utvecklingen i branschen för chefer och ledare inom handel, transport och logistik?

Panelsamtal med Jonas Arnberg, vd HUI, Susanne Holmström, vd Netonnet, Rickard Lyko, vd Lyko, Anna Sandvik, styrelse­ledamot Ledarna inom Handeln, Anki Udd, ledarskaps­utvecklare Ledarna, och Andreas Miller, förbunds­ordförande Ledarna.

Lönlöst att få det att fungera? Låt chefen vara chef

Inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och LSS omsorg, där 80 % av cheferna är kvinnor, har chefer generellt sett betydligt sämre organisatoriska förutsättningar än chefer inom andra arbetsområden.

Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie presenterar ny rapport som ligger till grund för panelsamtal med inbjudna gäster.

Världens bästa äldre­omsorg – hur blir det verklighet?

Vad behöver dagens chefer inom äldreomsorgen för att kunna utveckla verksamheter och medarbetare och närma sig visionen ”världens bästa äldreomsorg”?

Panelsamtal med Göran JohnssonAnki MartensLotta Dellve, Jenny WibackeCarina Bergman och Andreas Miller.

Arbetsrättsliga regler vid omorganisation

Fördjupa dina kunskaper inom bland annat förhandlingsskyldighet, konsekvensanalys, omplaceringsskyldighet och turordning.

Sara Kullgren, Ledarnas chefsjurist, leder seminariet.