Inspelade webbinarier för chefer

Aktuella webbinarier för dig som är chef som du tittar på när det passar dig. Många av webbinarierna är endast för våra medlemmar och du kan därför behöva logga in.
Sju hållbara chefsvanor som stärker ditt självledarskap

Hjärnan är en begränsad resurs och som chef behöver du leda dig själv hållbart. Organisationskonsult Margaretha Öström lär dig strategiskt självledarskap.

Margaretha Öström är civilekonom med lång chefserfarenhet. Hon fokuserar på hållbar utveckling som bygger på ett strategiskt självledarskap.

Lyckas som vd och chef i ägarledda företag

Att leda i ägarledda företag kan vara en krävande uppgift. För att lyckas behöver du särskilda färdigheter och insikter. Här är tio nycklar till framgång.

Agneta Olsson stöttar ägare och chefer med ledarskiften med fokus på förflyttning från ägarlett till ägarstyrt.

Vad behöver näringslivets chefer av politiken för att klara den gröna omställningen?

Vi undersöker behov och hinder för att klara den gröna omställningen tillsammans med representanter från näringsliv och politik.

Panelsamtal med Lotta Lyrå, vd Södra, Nina Ekelund, generalsekreterare Hagainitiativet, Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Anna-Caren Sätherberg, tjänstgörande riksdagsledamot (S), Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Ansök om medlemskap. Förutom kurser och webbinarier ingår bland annat inkomstförsäkring, avtalsgranskning och karriärrådgivning i medlemskapet.

Från gängkriminell till vanlig knegare. Hur ser vägen ut?

Alla goda krafter behövs i kampen mot gängkriminaliteten – även arbetsgivare och du som är chef och ledare. Så vad går konkret att göra?

Panelsamtal med Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten, Camila Salazar Atías, Fryshusets gängexpert, Evin Cetin, tidigare advokat och författare till boken Mitt ibland oss där hon djupintervjuat gängkriminella, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Att leda i kris och osäkra tider – vad behöver chefen?

Den trygghet och de spelregler som vi vant oss vid har förändrats. Att ledarskap är viktigt vet vi, men det är särskilt viktigt i kristider.

Panelsamtal med Jenny Wibacke, områdeschef Skånes universitetssjukhus och styrelseordförande i Ledarna inom vård och omsorg, Jeanet Corvinius, regionchef för Wästbyggs entreprenadverksamhet i Region Öst och ordförande i Byggcheferna, Aida Alvinius, universitetslektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden, expert på lågintensiva kriser, Försvarshögskolan, Charlotte Petri Gornitzka, MSB, Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Låt kulturkrocken bli en styrka

Vad är nyckeln till etablering i det svenska samhället? Hur kan chefer arbeta med mångfald? Charbel Gabro utmanar invanda tankesätt.

Charbel Gabro är erfaren föreläsare inom integration, mångfald och kränkande särbehandling. Med genomgången integrationsresa delar han på ett unikt sätt sina erfarenheter och kunskaper.

AI ritar om kartan – hur påverkar det chefen?

Lär dig hur du som chef utvecklar och förändrar organisationen som helhet – det som i dagligt tal ofta kallas AI-transformation.

Rebecka Lönnroth är programledare på AI Sweden och arbetar med AI-transformation. Hon har många års erfarenhet av digitaliseringsfrågor.

Hållbarhet: Verktygen som hjälper dig att skapa en strategi

Hållbarhetsfrågorna växer i antal och nödvändighet i organisationer och företag. Lär dig att prioritera rätt för att få medarbetarna med dig.

Tommy Borglund är forskare och lärare vid Center for Sustainable Business, Örebro universitet, där han ansvarar för en masterinriktning i hållbart företagande. Han är också med och driver rådgivningsnätverket Forever Sustainable.

Upskill och reskill: Skapa en lärande kultur

En femstegsmodell för att skapa en lärandekultur, hur du kan möta utmaningar och hitta lösningar. Webbinariet baseras på föreläsarens bok Upskill och reskill.

Pär Lager har bred erfarenhet inom ledarskap, utbildning, omvärldsanalys och kommunikation.

Livslångt lärande för chefen – behöver chefen kompetensutveckling?

Hur ser chefens behov av kompetenutveckling ut? Och hur väl känner chefen till Trygghetsöverenskommelsens möjligheter? Samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Johan Lagerhäll, TRR, Stefan Koskinen, Almega, Carin Årvik, Lidl, Andreas Miller, Ledarna.

Att beröra, leda och motivera – med insikt om hjärnan

Rygga inte för viktiga samtal – ta istället avstamp i den senaste hjärnforskningen för att skapa meningsfulla samtal.

Eva Hamboldt är organisationskonsult, föreläsare och författare. Hon har skrivit boken Feedbackrevolutionen – neuroledarskap i praktiken.

Så blir ett normbrytande ledarskap en superkraft

Att vara annorlunda kan, med rätt verktyg och förutsättningar, bli din superkraft som chef.

Aaron Kroon är en av näringslivets mäktigaste röster som har satt en ny typ av ledarskap på kartan.

Inte tanken som räknas – tillit chefens viktigaste uppdrag

Öka tilliten i gruppen och se kreativitet, ansvarstagande och arbetsglädje öka.

Ami Hemviken föreläser och coachar inom ledarskap och medarbetarskap, med budskap förankrade i beteendevetenskap.

Vägen ut – är nyckeln till frihet ett jobb?

Hur rusta arbetsgivare och chefer för att hjälpa dem som vill lämna kriminaliteten? Samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Amir Rostami, Kristina Alstam, Eva-Mi Gullbrandsson, Sarah PetterssonAndreas Miller.

Bli en mästare på att prioritera

Lär dig att börja med den uppgift som gör andra uppgifter onödiga. Webbinariet för dig som stressas av de uppgifter du prioriterat bort.

Petra Brask är effektivitetsexpert, författare, föreläsare och operativ vd för PB & Partners.

Led hjärnsmart med hållbar hjärna

Låt hjärnforskning bli din guide i vardagen för ledarskap. Här får du de senaste insikterna om hur vi människor fungerar.

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog, specialiserad på hur vi kan ha konkret nytta av hjärnforskning.

Konsten att leda på scen som chef

Lär dig att locka till delaktighet och engagemang med hjälp av din retorik och ditt kroppsspråk. Skapa magi i ditt ledarskap på scen – med dig själv som verktyg.

Åsa Lindell är föreläsare och ledarutvecklare. Hon har en bakgrund som kommunikationschef, miljöchef, förändringsledare och organisationskonsult.

Öka din krisberedskap med experterna

Skapa trygghet med kunskap och beredskap i en orolig tid. Experterna från Försvarshögskolan om hur du förbereder dig själv och resten av organisationen.

Pär Lager, senior rådgivare, och Jan Eldeblad, överstelöjtnant, är båda från Försvarshögskolan.

Chef och ledare i bygg- och anläggningsbranschen

Arbetsbelastning, arbetstid, nåbarhet, flexibilitet och organisatoriskt stöd – så upplever chefer och arbetsledare i bygg- och anläggningsbranschen sin arbetssituation.

Panelsamtal med Fredric Westling, hr-partner NCC Industry, Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen, Malin Lundgren, hr-direktör JM, Stefan Limstrand, platschef och Ledarnas ordförande Peabklubben, Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet, Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna.

Unga chefer – precis som alla andra?

Så upplever unga chefer sin arbetssituation i relation till äldre kollegor. Rapport och samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Christina Björklund, Hanna Irehill, Tahero Nori, Irma Karat Dzindo, Simon Almqvist, Andreas Miller, Anki Udd.

Låt inte krisen hindra löne- och verksamhetsutvecklingen

Kristider medför ännu högre krav på chefer. Stärk dina kunskaper inom lönebildning och bli bättre förberedd.

Peder Bertilsson är lönestrateg på Ledarna och har mångårig erfarenhet av att coacha och utbilda chefer i lön och ledarskap.

Tre nycklar för att leda i ständig förändring

Frigör organisationens – och varje medarbetares – fulla kapacitet med fokus på tre saker: kreativitet, kollektiv intelligens och kommunikation.

Ylva M Andersson är ledarskapsexpert och tidigare mediechef.

Framtiden efter det nya normala – 5 000 chefers tankar om framtiden

Hur ser chefens förutsättningar att leda i framtiden ut? Diskussion om artificiell intelligens, kompetens­försörjning samt framtidens chefsjobb.

Medverkande: Joakim Wernberg, Aurore Belfrage, Azra Osmancevic, Ylva M Andersson, Aaron Kroon, Åsa Zetterberg, Andreas Miller.

Så blir du kreativ i osäkra tider och får medarbetarna med dig

Skapa en uthållig verksamhet genom att uppmuntra och underlätta nytänkande.

Leif Denti är psykologiforskare vid Göteborgs universitet och en av Sveriges mest anlitade innovationsföreläsare.

Hotad på jobbet – vem stöttar chefen?

Hur påverkar hot och annan arbetslivskriminalitet chefens möjligheter att leda och vilka konsekvenser kan det få för verksamheten?

Panelsamtal med Anna Thoursie, Ledarna, Christina Kiernan, SKR, Catharina Lindstedt, Göteborgs stad, Eva Burman, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren, Maija Oxelhag, Suntarbetsliv, Andreas Miller, Ledarna.

Frigör tid med tydligare möten

Ta tag i möteskulturen i din organisation genom att dra ner varje möte med 17 minuter. Då frigörs en månads arbetstid per år för varje tjänsteperson. För chefer betydligt mer.

Heléne Arvidsson har svart bälte i ledarskap och intern kommunikation och är vd för gr8 meetings. Micke Darmell är Sveriges främste mötesevangelist och vann Narrenpriset 2020.

Så ändras anställningsskyddet

Under 2022 träder stora förändringar av anställningsskyddslagen (LAS) i kraft. Vi går igenom vad du som chef måste känna till och ha kunskap om.

Webbinariet leds av Sara Kullgren, ledarnas förhandlingschef och chefsjurist.

Bli hållbar som chef

När du upplever chefsuppdraget som begripligt, hanterbart och meningsfullt är du också rustad för perioder av större påfrestning. Ta del av forskning och praktik.

Webbinariet leds av Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, och Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna.

Rusta för omställning – vilken kompetens behöver chefer och medarbetare?

Transformationen skapar stora möjligheter men kommer att ställa stora krav på chefer och ledare att leda i förändring.

Panelsamtal med Ann Öberg, vd, Almega, Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige, Mattias Johansson, Head of Public Affairs, Volvo Cars, Johan Lagerhäll, tf vd, TRR, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Att leda i offentlig sektor – ett omöjligt uppdrag?

Chefer behövs – men har de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap, Försvarshögskolan, Regina Kevius, kommundirektör, Upplands Väsby kommun, Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande, Markaryds kommun (KD), Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Kvalitetsmässan 2022

Se de två seminarier som Ledarna anordnade med inbjudna gäster under Kvalitetsmässan:

  • Chefer i välfärden – med rätt att leda?
  • Chefens utmaningar i det nya arbetslivet
Är framtidens lönebildning redan på plats? – Ledaravtalet 30 år

Fira Ledaravtalet 30 år med spännande livesänt samtal och föredrag med representanter från arbetsmarknadens parter.

Deltar gör bland andra: Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv, Ann Öberg, vd Almega, Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef och förbundsdirektör Almega, Charlotta Stern, professor och vd Ratio och Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Inspireras av toppcheferna

Nazanin Nematshahi, trea på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021 och affärsområdeschef på Microsoft, och Klas Balkow, vd Axfood och vinnare av priset Hållbart ledarskap 2021, i ett samtal med Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Behöver chefen ta hänsyn till hunden? Är det en rättighet att arbeta hemifrån?

Behöver chefer ta hänsyn till att medarbetarna skaffat hund eller flyttat ut på landet under pandemin? Borde allt bara återgå till hur det var innan eller kan vi hitta nya strukturer?

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i samtal med Karin Zingmark, rådgivare, författare och talare, och Leif Denti, fil dr i psykologi, Göteborgs universitet.

Våga blåsa! – nu stärks skyddet för visselblåsarna

I mitten av december 2021 trädde den helt nya visselblåsarlagen i kraft. Den nya lagen innebär ett skydd för dig som rapporterar missförhållanden av allmänintresse. Vad innebär det för arbetsgivare och arbetstagare?

Sara Kullgren är chefsjurist på Ledarna och har jobbat med arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadsfrågor i över 25 år.

Chef i demokratins tjänst – med rätt att leda?

Ett samtal med fokus på chefens förutsättningar att leda i demokratins tjänst. Chefer behövs – men får de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Agneta Blom, Örebro universitet, Caroline Olsson, SKR, Kristina Axén Olin, (M), Palle Lundberg, Helsingborgs stad, och Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

 

Anställningsavtalet

Hur kommer anställningsavtalet till, vad ska du se upp med och hur styr avtalet arbetet? Ledarnas jurist guidar dig igenom anställningsavtalets alla mysterier och ger dig konkreta verktyg för att kunna fatta bättre beslut.

Anders Enqvist är förbundsjurist på Ledarna och har lång erfarenhet inom arbetsrätt.

Jämställdheten i lockdown?

Almedalen 2021: Dags att skruva upp farten i jämställdhetsarbetet.

Panelsamtal med Caroline Farberger, vd, Ica försäkringar, Maija Inkala, tf talesperson och projektledare, Stiftelsen Allbright, Lars E Engström, konsult, Edcolby AB, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Ålderism utestänger chefstalanger

Almedalen 2021: Finns det ett bäst efter- och bäst före-datum för chefer?

Panelsamtal med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), Kerstin Nilsson, professor, docent och med dr i folkhälsovetenskap/epidemiologi samt docent och fil dr i arbetsvetenskap, Sophie Hedestad, Chief Marketing Officer, Netigate, John Mellkvist, föreläsare, pr-strateg och trendspanare, Anna Thoursie, chefsekonom, Ledarna, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Borta bra men hemma bäst? Chefens ansvar när jobbet flyttar hem

Hur påverkas chefens arbetsmiljöansvar när medarbetarna arbetar i hemmet och hur långt sträcker sig ansvaret för skador och olyckor? När vet du som chef att du tagit ditt arbetsmiljöansvar?

Peter Munck af Rosenschöld, Sveriges Företagshälsor, Caroline Lornudd, psykolog, KI, Helena Dino, Castellum, Zdenko Zecevic, AstraZeneca, Linda de Melenne Werner, Ledarna, i samtal lett av Anki Udd, Ledarna.

Samtal med prisade ledare

Våren 2020 blev Nina Åxman utsedd till Framtidens kvinnliga ledare och Niclas Gerdbo vann utmärkelsen Årets Innovativa Ledare. Här möts de i ett samtal om ledarskap som leds av Ledarnas förbunds­ordförande Andreas Miller.

Den enes bröd den andres död? Handeln i förändring

Hur kommer framtidens handel att se ut och vad betyder den snabba utvecklingen i branschen för chefer och ledare inom handel, transport och logistik?

Panelsamtal med Jonas Arnberg, vd HUI, Susanne Holmström, vd Netonnet, Rickard Lyko, vd Lyko, Anna Sandvik, styrelse­ledamot Ledarna inom Handeln, Anki Udd, ledarskaps­utvecklare Ledarna, och Andreas Miller, förbunds­ordförande Ledarna.

Lönlöst att få det att fungera? Låt chefen vara chef

Inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och LSS omsorg, där 80 % av cheferna är kvinnor, har chefer generellt sett betydligt sämre organisatoriska förutsättningar än chefer inom andra arbetsområden.

Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie presenterar ny rapport som ligger till grund för panelsamtal med inbjudna gäster.

Världens bästa äldre­omsorg – hur blir det verklighet?

Vad behöver dagens chefer inom äldreomsorgen för att kunna utveckla verksamheter och medarbetare och närma sig visionen ”världens bästa äldreomsorg”?

Panelsamtal med Göran JohnssonAnki MartensLotta Dellve, Jenny WibackeCarina Bergman och Andreas Miller.

Arbetsrättsliga regler vid omorganisation

Fördjupa dina kunskaper inom bland annat förhandlingsskyldighet, konsekvensanalys, omplaceringsskyldighet och turordning.

Sara Kullgren, Ledarnas chefsjurist, leder seminariet.