Inspelade webbinarier för chefer

Aktuella webbinarier för dig som är chef som du tittar på när det passar dig. Många av webbinarierna är endast för våra medlemmar och du kan därför behöva logga in.
Led hjärnsmart med hållbar hjärna

Låt hjärnforskning bli din guide i vardagen för ledarskap. Här får du de senaste insikterna om hur vi människor fungerar.

Lena Skogholm är beteendevetare och pedagog, specialiserad på hur vi kan ha konkret nytta av hjärnforskning.

Konsten att leda på scen som chef

Lär dig att locka till delaktighet och engagemang med hjälp av din retorik och ditt kroppsspråk. Skapa magi i ditt ledarskap på scen – med dig själv som verktyg.

Åsa Lindell är föreläsare och ledarutvecklare. Hon har en bakgrund som kommunikationschef, miljöchef, förändringsledare och organisationskonsult.

Öka din krisberedskap med experterna

Skapa trygghet med kunskap och beredskap i en orolig tid. Experterna från Försvarshögskolan om hur du förbereder dig själv och resten av organisationen.

Pär Lager, senior rådgivare, och Jan Eldeblad, överstelöjtnant, är båda från Försvarshögskolan.

Chef och ledare i bygg- och anläggningsbranschen

Arbetsbelastning, arbetstid, nåbarhet, flexibilitet och organisatoriskt stöd – så upplever chefer och arbetsledare i bygg- och anläggningsbranschen sin arbetssituation.

Panelsamtal med Fredric Westling, hr-partner NCC Industry, Elin Kebert, expert kompetensförsörjning Byggföretagen, Malin Lundgren, hr-direktör JM, Stefan Limstrand, platschef och Ledarnas ordförande Peabklubben, Jan Johansson, professor i arbetsvetenskap Luleå tekniska universitet, Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna.

Unga chefer – precis som alla andra?

Så upplever unga chefer sin arbetssituation i relation till äldre kollegor. Rapport och samtal med inbjudna gäster.

Medverkande: Christina Björklund, Hanna Irehill, Tahero Nori, Irma Karat Dzindo, Simon Almqvist, Andreas Miller, Anki Udd.

Låt inte krisen hindra löne- och verksamhetsutvecklingen

Kristider medför ännu högre krav på chefer. Stärk dina kunskaper inom lönebildning och bli bättre förberedd.

Peder Bertilsson är lönestrateg på Ledarna och har mångårig erfarenhet av att coacha och utbilda chefer i lön och ledarskap.

Tre nycklar för att leda i ständig förändring

Frigör organisationens – och varje medarbetares – fulla kapacitet med fokus på tre saker: kreativitet, kollektiv intelligens och kommunikation.

Ylva M Andersson är ledarskapsexpert och tidigare mediechef.

Framtiden efter det nya normala – 5 000 chefers tankar om framtiden

Hur ser chefens förutsättningar att leda i framtiden ut? Diskussion om artificiell intelligens, kompetens­försörjning samt framtidens chefsjobb.

Medverkande: Joakim Wernberg, Aurore Belfrage, Azra Osmancevic, Ylva M Andersson, Aaron Kroon, Åsa Zetterberg, Andreas Miller.

Så blir du kreativ i osäkra tider och får medarbetarna med dig

Skapa en uthållig verksamhet genom att uppmuntra och underlätta nytänkande.

Leif Denti är psykologiforskare vid Göteborgs universitet och en av Sveriges mest anlitade innovationsföreläsare.

Hotad på jobbet – vem stöttar chefen?

Hur påverkar hot och annan arbetslivskriminalitet chefens möjligheter att leda och vilka konsekvenser kan det få för verksamheten?

Panelsamtal med Anna Thoursie, Ledarna, Christina Kiernan, SKR, Catharina Lindstedt, Göteborgs stad, Eva Burman, Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren, Maija Oxelhag, Suntarbetsliv, Andreas Miller, Ledarna.

Frigör tid med tydligare möten

Ta tag i möteskulturen i din organisation genom att dra ner varje möte med 17 minuter. Då frigörs en månads arbetstid per år för varje tjänsteperson. För chefer betydligt mer.

Heléne Arvidsson har svart bälte i ledarskap och intern kommunikation och är vd för gr8 meetings. Micke Darmell är Sveriges främste mötesevangelist och vann Narrenpriset 2020.

Så ändras anställningsskyddet

Under 2022 träder stora förändringar av anställningsskyddslagen (LAS) i kraft. Vi går igenom vad du som chef måste känna till och ha kunskap om.

Webbinariet leds av Sara Kullgren, ledarnas förhandlingschef och chefsjurist.

Bli hållbar som chef

När du upplever chefsuppdraget som begripligt, hanterbart och meningsfullt är du också rustad för perioder av större påfrestning. Ta del av forskning och praktik.

Webbinariet leds av Anki Udd, ledarskapsutvecklare på Ledarna, och Anna Widing, chefsrådgivare på Ledarna.

Rusta för omställning – vilken kompetens behöver chefer och medarbetare?

Transformationen skapar stora möjligheter men kommer att ställa stora krav på chefer och ledare att leda i förändring.

Panelsamtal med Ann Öberg, vd, Almega, Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige, Mattias Johansson, Head of Public Affairs, Volvo Cars, Johan Lagerhäll, tf vd, TRR, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Att leda i offentlig sektor – ett omöjligt uppdrag?

Chefer behövs – men har de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Jenny Madestam, docent i statsvetenskap och lektor i ledarskap, Försvarshögskolan, Regina Kevius, kommundirektör, Upplands Väsby kommun, Bengt Germundsson, kommunstyrelsens ordförande, Markaryds kommun (KD), Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Gör dina misstag till en framgång

Alla gör fel ibland och ofta beror misstag på oklarheter och otydligt ansvar. Lär dig att skapa en tillåtande kultur där ni drar lärdom av misstagen.

Eduard von Busch är konsult och partner på Management Partners. Han har över 30 års erfarenhet av chefsroller på olika nivåer.

Så leder du i det hybrida arbetslivet

Kontoret är inte längre den enda arbetsplatsen. För att få det hybrida arbetslivet att fungera krävs förändringar både i ledarskap och i medarbetarskap.

Karin Zingmark har lång erfarenhet av förändringsledning från ledande roller i olika branscher, nu senast Microsoft.

Så lyckas du som interimschef

Webbinarium för dig som funderar på att arbeta som interimschef. Hur skiljer det sig från att vara anställd? Vad är viktigt att tänka på för att lyckas?

Johan Seltborg jobbar som interimschef och har haft roller som vd och försäljningschef i olika branscher. Han är också aktuell med ny bok.

Kvalitetsmässan 2022

Se de två seminarier som Ledarna anordnade med inbjudna gäster under Kvalitetsmässan:

  • Chefer i välfärden – med rätt att leda?
  • Chefens utmaningar i det nya arbetslivet
Så påverkar omvärldstrenderna din plånbok

SEB:s privatekonom Américo Fernández guidar dig rätt i hur vallöften och andra omvärldstrender påverkar plånboken. Ledarnas pensionsexpert Erica Ropero och karriärrådgivare Anita Sandström tipsar om hur du skapar trygghet som chef även imorgon.

Är framtidens lönebildning redan på plats? – Ledaravtalet 30 år

Fira Ledaravtalet 30 år med spännande livesänt samtal och föredrag med representanter från arbetsmarknadens parter.

Deltar gör bland andra: Mattias Dahl, vice vd Svenskt näringsliv, Ann Öberg, vd Almega, Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef och förbundsdirektör Almega, Charlotta Stern, professor och vd Ratio och Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Är din organisation korrupt? Så jobbar du förebyggande

Skiftet från ett reaktivt till ett proaktivt och förebyggande antikorruptionsarbete ställer nya krav på ledare och chefer. Lär dig att förebygga korruption.

Hayaat Ibrahim är generalsekreterare för Institutet mot mutor (IMM) och har en bakgrund som jurist och ekonom.

Boosta ditt ledarskap med mental träning

Följ med in i en värld full av kraftfulla mentala verktyg för självledarskap, vilka har sitt ursprung i prestationspsykologisk forskning.

Yamina Enedahl är mental coach, grundare av mental träningsapp Mindprogress resor. Hon tog Sveriges första världsrekord i fridykning.

Vässa din Linkedin-profil och bygg ditt varumärke som chef

Hur kan du som chef bli mer aktiv på Linkedin? Välkommen till en föreläsning som riktar sig till dig som vill vässa närvaron på plattformen.

Linda Björck en av Sveriges ledande experter på Linkedin och utbildad social media manager.

Maxa teamets engagemang och produktivitet med inkluderande ledarskap

Lär dig att skapa en större känsla av inkludering i din arbetsgrupp och få förståelse för hur du jobbar inkluderande i en hybrid arbetsmiljö.

Matilda Bergkvist är expert på mångfald och inkludering i organisationer, grundare och vd för konsultbyrån Includer.

Inspireras av toppcheferna

Nazanin Nematshahi, trea på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2021 och affärsområdeschef på Microsoft, och Klas Balkow, vd Axfood och vinnare av priset Hållbart ledarskap 2021, i ett samtal med Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Behöver chefen ta hänsyn till hunden? Är det en rättighet att arbeta hemifrån?

Behöver chefer ta hänsyn till att medarbetarna skaffat hund eller flyttat ut på landet under pandemin? Borde allt bara återgå till hur det var innan eller kan vi hitta nya strukturer?

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, i samtal med Karin Zingmark, rådgivare, författare och talare, och Leif Denti, fil dr i psykologi, Göteborgs universitet.

Hur ser chefens framtida jag ut?

Så använder du som chef ny teknik för att bli smartare, vänligare och friskare med redskap som redan finns och så formar du morgondagens arbetsplats.

Sara Öhrvall är digitaliseringsexpert och författare och COO för Axel Johnson-koncernen.

Våga blåsa! – nu stärks skyddet för visselblåsarna

I mitten av december 2021 trädde den helt nya visselblåsarlagen i kraft. Den nya lagen innebär ett skydd för dig som rapporterar missförhållanden av allmänintresse. Vad innebär det för arbetsgivare och arbetstagare?

Sara Kullgren är chefsjurist på Ledarna och har jobbat med arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadsfrågor i över 25 år.

Så stöttar vi dig som är egenföretagare

Tillsammans med Cross Advokatbyrå, SEB och Trygg-Hansa berättar vi hur vi stöttar dig som medlem och egenföretagare. Dessurom summerar SEB:s privatekonom Américo Fernández ekonomiåret och ger sin syn på ekonomiska klimatet 2022.

Chef i demokratins tjänst – med rätt att leda?

Ett samtal med fokus på chefens förutsättningar att leda i demokratins tjänst. Chefer behövs – men får de rätt förutsättningar att leda?

Panelsamtal med Agneta Blom, Örebro universitet, Caroline Olsson, SKR, Kristina Axén Olin, (M), Palle Lundberg, Helsingborgs stad, och Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

 

Anställningsavtalet

Hur kommer anställningsavtalet till, vad ska du se upp med och hur styr avtalet arbetet? Ledarnas jurist guidar dig igenom anställningsavtalets alla mysterier och ger dig konkreta verktyg för att kunna fatta bättre beslut.

Anders Enqvist är förbundsjurist på Ledarna och har lång erfarenhet inom arbetsrätt.

Jämställdheten i lockdown?

Dags att skruva upp farten i jämställdhetsarbetet.

Panelsamtal med Caroline Farberger, vd, Ica försäkringar, Maija Inkala, tf talesperson och projektledare, Stiftelsen Allbright, Lars E Engström, konsult, Edcolby AB, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Ålderism utestänger chefstalanger

Finns det ett bäst efter- och bäst före-datum för chefer?

Panelsamtal med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), Kerstin Nilsson, professor, docent och med dr i folkhälsovetenskap/epidemiologi samt docent och fil dr i arbetsvetenskap, Sophie Hedestad, Chief Marketing Officer, Netigate, John Mellkvist, föreläsare, pr-strateg och trendspanare, Anna Thoursie, chefsekonom, Ledarna, Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna.

Borta bra men hemma bäst? Chefens ansvar när jobbet flyttar hem

Hur påverkas chefens arbetsmiljöansvar när medarbetarna arbetar i hemmet och hur långt sträcker sig ansvaret för skador och olyckor? När vet du som chef att du tagit ditt arbetsmiljöansvar?

Peter Munck af Rosenschöld, Sveriges Företagshälsor, Caroline Lornudd, psykolog, KI, Helena Dino, Castellum, Zdenko Zecevic, AstraZeneca, Linda de Melenne Werner, Ledarna, i samtal lett av Anki Udd, Ledarna.

Samtal med prisade vinnare

Våren 2020 blev Nina Åxman utsedd till Framtidens kvinnliga ledare och Niclas Gerdbo vann utmärkelsen Årets Innovativa Ledare. Här möts de i ett samtal om ledarskap som leds av Ledarnas förbunds­ordförande Andreas Miller.

Den enes bröd den andres död? Handeln i förändring

Hur kommer framtidens handel att se ut och vad betyder den snabba utvecklingen i branschen för chefer och ledare inom handel, transport och logistik?

Panelsamtal med Jonas Arnberg, vd HUI, Susanne Holmström, vd Netonnet, Rickard Lyko, vd Lyko, Anna Sandvik, styrelse­ledamot Ledarna inom Handeln, Anki Udd, ledarskaps­utvecklare Ledarna, och Andreas Miller, förbunds­ordförande Ledarna.

Vässa din konflikthantering

Vilka mekanismer är verksamma i konflikter? Skaffa kunskap och verktyg för att hantera konflikterna innan de uppstår. Du lär dig att förstå konflikter, metod för att hantera konflikter och att förebygga uppkomsten av konflikter.

Peter Berg, chefsutvecklare på Ledarna, och Åsa Ottenäs, leg psykolog och hälsopedagog.

Lönlöst att få det att fungera? Låt chefen vara chef

Inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg och LSS omsorg, där 80 % av cheferna är kvinnor, har chefer generellt sett betydligt sämre organisatoriska förutsättningar än chefer inom andra arbetsområden.

Ledarnas chefsekonom Anna Thoursie presenterar ny rapport som ligger till grund för panelsamtal med inbjudna gäster.

Världens bästa äldre­omsorg – hur blir det verklighet?

Vad behöver dagens chefer inom äldreomsorgen för att kunna utveckla verksamheter och medarbetare och närma sig visionen ”världens bästa äldreomsorg”?

Panelsamtal med Göran JohnssonAnki MartensLotta Dellve, Jenny WibackeCarina Bergman och Andreas Miller.

Att driva förändring

Att i rollen som chef driva förändringar i en organisation kan vara både utmanande och svårt. Så kan du hitta ditt förhållningssätt, skapa delaktighet och hantera motstånd i förändringsprocesser.

Peter Berg, chefsutvecklare på Ledarna.

Arbetsrättsliga regler vid omorganisation

Fördjupa dina kunskaper inom bland annat förhandlingsskyldighet, konsekvensanalys, omplaceringsskyldighet och turordning.

Sara Kullgren, Ledarnas chefsjurist, leder seminariet.

Inspirationsföreläsningar

Lär dig att bemöta rättshaveristiskt beteende, att skapa framgång genom misstag samt att våga visa människan bakom chefstiteln.

Jakob Carlander, legitimerad psykoterapeut, föreläsare och författare. Martin Ström och Marie Boregrim, ledarskapskonsulter. Pontus Bodelsson, vd och förändringsledare.