Digitalt samtal mellan prisbelönta ledare

Följ med på ett digitalt samtal mellan årets vinnare av Framtidens kvinnliga ledare och Årets Innovativa Ledare.

Samtalet spelades in den 9 februari 2021.

Våren 2020 blev Nina Åxman utsedd till Framtidens kvinnliga ledare och Niclas Gerdbo vann utmärkelsen Årets Innovativa Ledare. Nu möts de i ett samtal och delar med sig av sina bästa ledarskapstips. Nina berättar om hur hon leder stora globala team på distans och Niclas beskriver resan när Polisens kontaktcenter effektiviserades.

Samtalet leds av Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.

Om Nina Åxman

Nina Åxman har gjort en spikrak karriär i en tekniktung industri. Bland annat har hon varit fabrikschef på Bombardier i Västerås. Sedan januari 2020 är Nina Åxman Vice President och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools. Det innebär att hon leder cirka 1 300 medarbetare i sex fabriker i nio länder, är chef för en global planeringsorganisation och har budget- och investeringsansvar.

Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. I våras gästade Nina Miller möter ledare för att spana framtidstrender i spåren av pandemikrisen.

Nina Åxman fick priset med motiveringen:

Patos, genuin, autentisk... Listan över ledarskapets viktigaste adjektiv tar aldrig slut, när Nina Åxman ska beskrivas. Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. Det är en bra egenskap när hon ska leda 1 300 medarbetare utspridda i nio länder och i sex fabriker och det placerar henne som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2020.

Om Niclas Gerdbo

Polischefen Niclas Gerdbo är 37 år och har för sin ålder en lång karriär bakom sig inom svensk polis i olika befattningar. Han har också ett förflutet som elitidrottsman inom både segling och ishockey. Hans personliga engagemang och kreativa och visionära ledarskap har effektiviserat Polisens kontaktcenter i region Syd.

I samtalet delar han med sig av nyskapande metoder som ställt om sättet Polisen bemöter medborgarna.

Niclas Gerdbo fick priset med motiveringen:

Här är en chef vars ledarskap hämtar kraft i ambitionen att ständigt överträffa allmänhetens förväntningar. Han hämtar sin inspiration på̊ oväntat håll och med nyskapande metoder. Med mod, energi och uthållighet har han förändrat sin organisation genom att odla en ny kultur och därmed skapat märkbar och mätbar förändring som gynnar både medarbetarna och samhället.