Fler nyheter
Pressmeddelande 13 mars 2020

Polischefen Niclas Gerdbo är Årets Innovativa Ledare 2020

Sveriges chefsorganisation Ledarna utser Niclas Gerdbo, chef för Polisens kontaktcenter i region syd, PKC Syd, till Årets Innovativa Ledare.
Niclas Gerdbo, chef för Polisens kontaktcenter i region syd, PKC Syd.

– Niclas Gerdbo har genom sitt personliga engagemang, kreativa och visionära ledarskap effektiviserat arbetet på Polisens kontaktcenter i region Syd. Med ett innovativt tänkande sätter han laget före jaget och skapar resultat av medarbetardrivna tankar, säger Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande.

Juryns motivering lyder:

Här är en chef vars ledarskap hämtar kraft i ambitionen att ständigt överträffa allmänhetens förväntningar. Han hämtar sin inspiration påĚŠ oväntat håll och med nyskapande metoder. Med mod, energi och uthållighet har han förändrat sin organisation genom att odla en ny kultur och därmed skapat märkbar och mätbar förändring som gynnar både medarbetarna och samhället.

Polisens kontaktcenter, PKC, finns i sju polisregioner i Sverige och är allmänhetens största kontaktyta för brottsanmälningar. PKC når man genom det nationella telefonnumret 114 14. PKC Syd har över 300 000 medborgarkontakter per år och har 230 anställda i Malmö och Kalmar.

Niclas Gerdbo är 37 år och har för sin ålder en lång karriär bakom sig inom svensk polis i olika befattningar. Han har också ett förflutet som elitidrottsman inom både segling och ishockey.

– Jag är mycket stolt och hedrad över att ha tilldelats priset. Det är ett kvalitativt kvitto på att vi tänkt rätt när vi förändrade ledarskapet och strukturen inom polisens kontaktcenter i region Syd. Det har gett oerhört positiva resultat för såväl medborgarna som för våra duktiga medarbetare. I den förändringsresa svensk polis genomför tror jag det är viktigt att lyfta fram det framgångsrika tillitsbaserade ledarskapet. Jag är väldigt stolt över att få lov att representera medarbetarnas goda insatser inom Polisen, säger Niclas Gerdbo i en kommentar.

Därför står Ledarna bakom priset Årets Innovativa Ledare

Ledarna vill med priset Årets Innovativa Ledare premiera och synliggöra chefer som på ett innovativt och visionärt sätt har arbetat för att utforska och anpassa ledarskapet och verksamheten till den nya globaliserade och digitaliserade värld och arbetsmarknad samt till de tongivande trender som kommer att skapa än mer omvälvande förändringar på längre sikt.

Läs mer om Årets Innovativa Ledare.

Juryns kriterier för Årets Innovativa Ledare

 • Pristagaren har agerat innovativt och kreativt i sitt ledarskap på ett sätt som både verkar för, och genomsyras av, de värderingar som ligger till grund för Ledarnas syn på ett gott ledarskap: hållbarhet, jämställdhet och mångfald.
 • Pristagaren har genom sitt ledarskap bidragit till verksamhetens framgång i en globaliserad och digitaliserad värld.
 • Pristagaren har på ett innovativt och visionärt sätt verkat för utvecklingen av chefers och medarbetares potential i denna nya värld.
 • Pristagaren leder medvetet med ambitionen att bidra till Sveriges fortsatta utveckling och konkurrenskraft.

Jury

 • Andreas Miller, juryordförande, förbundsordförande, Ledarna
 • Jonas Hagelqvist, förbundsdirektör/vd, IKEM
 • Mala Chakraborti, Senior Advisor, Ericsson
 • Cecilia Åkerblom, ordförande, Authentic People
 • Carina Myrvang, enhetschef Jobbtorg, Stockholms arbetsmarknadsförvaltningen och Årets Innovativa Ledare 2018
 • Per Grankvist, samtidsanalytiker och författare
 • Daniel Pettersson, Experis
 • Moa Vallgård, chef organisationsutveckling, SVT

Om Ledarna

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer om Ledarna. Pressjour 08-598 99 333 eller pressjour@ledarna.se.