Uppdrag som företrädare på arbetsplatsen

Att vara företrädare handlar bland annat om att representera Ledarna på arbetsplatser, och att företräda våra medlemmar i förhandlingar med arbetsgivaren.

För att du ska kunna arbeta fackligt på din arbetsplats är det därför en grundförutsättning att din arbetsgivare har ett kollektivavtal.

Åtagandet som företrädare är för en mandatperiod om två år i taget, därefter kan du ta ställning till om du vill stå till förfogande för ytterligare en tvåårsperiod och medlemmarna kan då välja om dig som företrädare.

Vi har ungefär 1 600 företrädare på olika arbetsplatser, både med och utan fackliga klubbar. Företrädaren verkar bland annat för att Ledarnas syn på lön tillämpas på arbetsplatsen.

Att vara företrädare innebär att du får ett stort förtroende och mandat att agera som Ledarnas förlängda arm på arbetsplatserna. Självklart finns Ledarna som stöd och du kan alltid kontakta oss för att få hjälp i olika situationer.

Uppdraget som företrädare

Som företrädare har du tillgång till rådgivning och coachning, utbildningar, material och verktyg. Allt för att du ska lyckas i uppdraget. Den kompetensutveckling du får i företrädarrollen kan du även dra nytta av i din roll som chef. Med bank-id har du allt lättillgängligt här på vår webb.

Förtroendemannalagen och rätten till betald ledighet gäller för att utföra fackligt arbete som rör din egen arbetsplats. Hur mycket ledighet som är rimligt kommer du och arbetsgivaren fram till gemensamt. Vissa kollektivavtal innehåller regler för hur mycket tid du kan använda till ditt fackliga uppdrag.

Läs mer om rättigheter enligt förtroendemannalagen.

Våra förväntningar på dig som företrädare:

  • Du ska vilja påverka och bevaka i frågor som är relevanta för chefer.
  • Du ska bevaka chefernas specifika situation och behov i förhandlingar.
  • Du ska sträva efter en bra samverkan med arbetsgivaren och långsiktigt bra lösningar.
  • Du ska ta del av Ledarnas information i form av löpande nyhetsbrev.
  • Vi vill också att du tipsar oss om nya potentiella medlemmar på din arbetsplats.

Att bli företrädare

För att bli företrädare måste du först genomföra en certifieringsutbildning. Efter godkänd företrädarcertifiering ska du väljas av medlemmarna på din arbetsplats. Det sker genom ett val som vi på Ledarna hjälper dig att förrätta. Börja med att kontakta oss – vi hjälper dig igång!

Företrädare med klubb

På arbetsplatser där Ledarna har många medlemmar kan flera företrädare bilda en klubb, med en klubbstyrelse, som fördelar och organiserar uppdraget.
Vill du bli lokal företrädare eller bilda en klubb på din arbetsplats/er? Här kan du läsa mer om att bli företrädare eller bilda klubb och om förutsättningar för klubb och företrädare.

Är du redan företrädare?

Logga in med bank-id på Mina företrädarsidor för att hitta stöd och information du behöver i ditt uppdrag.

Två röster om företrädaruppdraget

Tobias Härnström

”Jag fick möjligheten att bli företrädare inom en offentlig verksamhet. Jag hade nog aldrig tänkt att jag skulle engagera mig fackligt och tänkte att det inte var något för mig, men så fel jag hade och så roligt och givande det har varit för mig personligen och för min karriär!”

Crister Forslund

”Min största möjlighet att påverka som företrädare var när Ericsson ville lägga ned vår verksamhet och vi som lokala fackliga företrädare från Ledarna och andra fackförbund, tillsammans fick Ericsson att sälja verksamheten istället. Tillsammans räddade vi ett stort antal jobb och i dag blomstrar den verksamheten med nya ägare.”