Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 maj 2020

Nina Åxman: Min roll är att utmana

Nina Åxman har helheten i fokus och förväntar sig detsamma av sina medarbetare. Nu tilldelas hon utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2020.
Nina Åxman. Foto: Karina Ljungdahl.

Intresset för teknik och programmering har alltid funnits där. Men redan tidigt började Nina Åxman, Framtidens kvinnliga ledare 2020, även intressera sig för ledarskap och samverkan mellan människor.

– Jag investerar mycket tid i att bygga upp mina team. Jag är tydlig om vart vi ska och ger medarbetarna stort ansvar och frihet. Jag funderar även mycket över vad jag, utifrån min position och mina kontaktnät, kan göra för att hjälpa teamet att nå längre. Finns det ramar eller hinder som jag kan flytta på? 

Sedan januari i år är Nina Åxman vp och ansvarig för global operations på Sandvik Rock Tools och leder seniora ledare i olika delar av världen.

– De har inte behov av en chef som går in i detaljerna. Här gäller det att hitta balansen mellan att verkligen förstå bolaget och branschen och att vara en ledare. Min roll kommer att vara att utmana mina medarbetare att nå mål, att få dem att våga spänna bågen ännu lite högre och sedan stötta dem att nå dit.

Innan hon satte sig på vp-stolen tog Nina Åxman på sig arbetskläderna och praktiserade i företagets fabriker.

– Jag måste förstå vilka utmaningar som finns hos själva produktionen. Det är i fabrikerna som företagets värde skapas och det är i slutändan medarbetarna där som vi på global operations ska stötta.

Nina Åxmans ledarskapsvärderingar bygger på ansvar och hållbarhet.

– Det handlar om respekt för uppdraget. Jag har ansvar för hur människor mår och presterar och det är något jag måste förvalta. Det handlar också om att alltid sätta uppdraget i fokus. Jag tolererar inte att man sätter personlig prestige eller den egna avdelningen framför företaget som sådant. ”Vi:et” och helheten ska alltid vara i fokus och den professionaliteten förväntar jag mig av alla.

Högt upp på Nina Åxmans agenda står också jämställdhet och mångfald.

– Därför är det så viktigt att synliggöra de förebilder som finns. Jag går gärna ut och berättar om mitt arbete i skolor bland unga. Jag vill utmana bilden av vem som kan vara ingenjör eller fabrikschef.

Karriärmässigt har Nina Åxman allt fokus på sitt nuvarande jobb, men har en sak på den framtida önskelistan.

– Jag vill engagera mig på styrelsenivå i en större välgörenhetsorganisation med Sverige som bas och världen som arbetsområde, där jag kan bidra för att minska fattigdom och lidande och stärka rättigheter för flickor och kvinnor globalt. Det skulle var fantastiskt motiverande.

Nina Åxman

Ålder: 35.
Gör: VP Global Operations, Sandvik Rock Tools, Sandviken.
Bor: Västerås, veckopendlar till Sandviken (när det inte råder risk för corona).
Karriär och utbildning: ABB Industrigymnasium i Västerås. Civilingenjör med inriktning på industriell ekonomi. Lunds tekniska högskola. Gjorde sitt ex-jobb på AkzoNobel i Storbritannien. Bombardier Transportation i Tyskland, Kina och Sverige som ramp up manager, produktionsteknisk chef och senast som fabrikschef i Västerås.
Så många rapporterar till Nina: 11 personer i ledningsgruppen. 1 300 totalt i organisationen.

Nina Åxman är utsedd till Framtidens kvinnliga ledare 2020. Juryns motivering lyder:

Patos, genuin, autentisk... Listan över ledarskapets viktigaste adjektiv tar aldrig slut, när Nina Åxman ska beskrivas. Tydligt är att hon skapar tillit hos sina medarbetare och får med sig alla på förändringsresan. Det är en bra egenskap när hon ska leda 1 300 medarbetare utspridda i nio länder och i sex fabriker och det placerar henne som nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2020.

Artikel i DN: Nina Åxman är Framtidens kvinnliga ledare