Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 maj 2020

Therese Willstedt: Dialog är bättre än morot och piska

Therese Willstedt är teaterchefen som tränar besökarna i empati samtidigt som hon vänder röda siffror till svarta. Hon är på tredje plats på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2020.
Therese Willstedt. Foto: Lina Alriksson.

Som både vd och scenkonstchef på Regionteatern i Blekinge sitter Therese Willstedt på två stolar.

– Inom scenkonst kan det vara mycket känslor i spel och det måste man som konstnärlig ledare kunna hantera. Och som vd måste jag vara oerhört strategisk. Jag har en enorm uppgift att skapa ekonomisk hållbarhet samtidigt som jag måste våga satsa på helt obeprövad mark. 

Therese Willstedt sökte sig till teatervärlden via dansen.

– Som dansare upptäckte jag att jag hellre ville vara den som iscensatte än att bli iscensatt. Jag hade starka visioner som jag ville utforska och ledarrollen kom tidigt till mig. Jag har alltid varit mer av en utvecklare än en förvaltare.

Efter att Therese Willstedt gått ut regilinjen på Danska Scenkonstskolan i Köpenhamn har hon hunnit arbeta med den konstnärliga ledningen på många stora teaterhus i Europa.

– För mig är konst och kultur ett sätt att få människor att mötas, väcka empatiska muskler och därmed bidra till att motverka sociala och kulturella ojämlikheter. Det är ett mellanmänskligt kitt som blir allt viktigare i vårt polariserade samhälle.

Hon lägger mycket energi på att skapa en arbetsplats där det är högt i tak.

– Det är viktigt att få medarbetarnas arbete och uppgifter att kännas meningsfulla. För mig handlar gott ledarskap om att skapa mening, om bra relationer, ärlighet och om att våga ta konflikter. Allt det byggs med hjälp av dialog och det tror jag fungerar bättre än morot och piska.

Therese Willstedt

Ålder: 36.
Gör: Vd/scenkonstchef, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Växjö.
Bor: Köpenhamn och Gemla utanför Växjö.
Karriär: Balettakademin i Göteborg, Danska Scenkonstskolan i Köpenhamn, fast husregissör på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, husregissör och medlem i dramaturgiatet i Schauspiel Frankfurt och Schauspiel Köln, Tyskland. Började på Regionteatern Blekinge hösten 2017.
Så många rapporterar till Therese: Cirka 20.

Therese Willstedt placerar sig på tredje plats på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2020. Juryns motivering:

Therese Willstedts uppdrag är långt större än att driva en regionteater. Genom att spegla samhällets värderingar tränar hon besökarna i empati och engagemang. Det är stort var som helst, men särskilt stort är det i en landsände där politiker gång på gång gett uttryck för att vilja styra kulturen. Med fötterna på jorden och stort mod har hon och hennes hundratal medarbetare dessutom lyckats vända röda siffror till svarta. Det ger henne en bronsplacering på listan över Framtidens kvinnliga ledare.

Det här är Framtidens kvinnliga ledare. Läs om vinnaren och alla andra grymma ledare på listan 2020.