Borta bra men hemma bäst? Chefens ansvar när jobbet flyttar hem

Mycket talar för att det kommer att bli mer vanligt att jobba hemifrån framöver, även efter pandemin. Hur påverkas chefernas arbetsmiljöansvar när medarbetarna arbetar i hemmet och hur långt sträcker sig ansvaret för skador och olyckor? När vet man som chef att man tagit sitt arbetsmiljöansvar?

Webbinariet sändes den 26 mars 2021.

Intervju om hemarbete och ledarskap med Caroline Lornudd, psykolog och ledarskapsforskare, Karolinska institutet.

Det nya hemarbetet innebär även fördelar för arbetsgivarna som kan effektivisera kontorsytor med lägre lokalkostnader samtidigt som de får en bredare rekryteringsbas. Medarbetare som tidigare ägnat mycket tid på att ta sig till och från jobbet – i större städer ofta i trängsel, köer och trafikstörningar – har sett nya möjligheter. Men hur påverkar allt detta chefen?

Enligt en färsk Novusundersökning, baserad på Ledarnas medlemspanel, arbetade fyra av tio chefer mestadels hemifrån under december 2020. Bland deras medarbetare var det 35 procent som huvudsakligen arbetade hemifrån. Hur påverkar det vår hälsa och vårt välmående? Och hur påverkas chefernas egen arbetsmiljö av att leda på distans?

Detta diskuterar vi under webbinariet . Möt ledande representanter för branschen i ett spännande panelsamtal.

I panelen:

  • Peter Munck af Rosenschöld, vd, Sveriges Företagshälsor
  • Caroline Lornudd, psykolog och ledarskapsforskare vid Karolinska institutet samt konsult specialiserad på arbetsmiljöfrågor och ledarskap
  • Johan Andersson, Arbetsmarknadsutskottet
  • Helena Dino, People Experience Director, Castellum
  • Zdenko Zecevic, Associate Director, AstraZeneca
  • Linda de Melenne Werner, förbundsjurist Ledarna

Moderator: Anki Udd, ledarskapsexpert Ledarna