2008-04-09

Chefen tjänar 32 200 kronor i månaden

Genomsnittschefen i Sverige tjänar 32 200 kronor i månaden. Det visar färsk chefslönestatistik från Ledarna, Sveriges Chefsorganisation. Statistiken baserar sig på uppgifter från 63 200 svenska chefer.

Stockholms län hamnar på första plats i länens chefslöneliga där cheferna tjänar 35 500 kronor i månaden. I botten på 21:sta plats hamnar Jönköpings län. Där tjänar genomsnittschefen 29 500 kronor i månaden.

– De allra flesta chefer har inga fantasilöner. Chefernas uppgift är att leda verksamhet och få människor att må bra på jobbet. De ska ha en lön som står i proportion till ansvaret de bär och värdet de tillför, säger Annika Elias ordförande för Ledarna.

Ett sätt att höja sin lön är att byta jobb. Ledarnas undersökning visar att 27 procent av cheferna bytte jobb under 2007. 16 procent bytte till ett nytt jobb hos samma arbetsgivare. 10 procent började hos en annan arbetsgivare.

– Att byta jobb är ett bra tillfälle att värdera ansvar och resultat – oavsett om det sker inom arbetsplatsen eller om man väljer att byta arbetsgivare. Men en tumregel är att alltid först försöka höja lönen där man är, säger Jaime Aleite, ledarskapskonsult med ansvar för lönefrågor på Ledarna.

Så kan du höja din lön:

  • Visa konkreta resultat.
  • Sätt nya, högre mål.
  • Ta större ansvar.
  • Kompetensutveckla dig.
  • Ta reda på vad din kompetens är värd.
  • Byt tjänst, region, bransch eller arbetsgivare.

Källa: Ledarna

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem