2012-07-27

Vem googlar chefen?

Drygt hälften av alla högre chefer i Sverige googlar potentiella medarbetare när de rekryterar. Jämfört med fjolårets undersökning ökar antalet chefer som aktivt kollar upp potentiella rekryter via karriärnätverket LinkedIn. 30 procent av cheferna i ledningsgruppen gör detta regelbundet. Det visar en färsk undersökning bland 1 301 chefer från Sveriges chefsorganisation Ledarna.

Antalet chefer som har ett uppdaterat CV på nätet ökar också. Ledarna uppskattar att fler än 110 000 chefer använder sig av en digital variant, en ökning med nära 13 procent sedan september 2011. En bransch sticker dock ut. 56 procent av cheferna i IT-sektorn uppger att de har ett digitalt CV, jämfört med 44 procent i fjol.

– I takt med att fler aktivt söker rätt på information om jobbkandidater och affärskontakter via nätet ställer det högre krav på att ha ett uppdaterat CV, säger Klara Adolphson, ledarskapsexpert på Ledarna, Sveriges chefsorganisation.

Att synas på nätet är också viktigare bland högre chefer. 31 procent av de högre cheferna och 39 procent av cheferna i ledande ställning har ett digitalt CV. Därmed blir det också viktigare att sticka ut i sin ansökan. Redan i höstas lanserade Ledarna den digitala tjänsten Världens bästa CV. Fler än 15 000 har redan provat att omvandla sitt eget CV till en film. Du kan själv använda ditt LinkedIn-CV eller mata in uppgifterna manuellt. Ledarnas CV-tjänst finns tillgänglig på http://varldensbastacv.ledarna.se/

Ledarnas chefsbarometer är genomförd i samarbete med Novus bland 1 301 chefer med personalansvar under maj 2012. Sverige har 500 000 chefer enligt SCB och Ledarna.

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem