Fler nyheter
Avtalsnyhet 5 maj 2025

Nytt avtal: Ledarna och Almega Serviceföretagen

Sveriges chefsorganisation Ledarna och Almega Serviceföretagen har tecknat ett nytt centralt avtal om allmänna anställningsvillkor mm för chefer inom branschen.

Avtalet om lönebildning gäller fortsatt tillsvidare utan slutdatum.

Avtalet gäller från den 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

Avtalet omfattar Ledarnas medlemmar som är chefer och verksamma i medlemsföretag inom städ, sanering och hemservice gentemot privat och offentlig sektor.

Nyheter i avtalet

Arbetstidsförkortning

Ett system för arbetstidsförkortning införs med 1 dag som kan förläggas från och med 1 januari 2026.

§ 5.2.1 får ny lydelse enligt följande.

5.2.1 Med övertidsarbete som medför rätt till övertidskompensation avses arbete som tjänstemannen har utfört utöver den för honom gällande ordinarie dagliga arbetstidens längd om - övertidsarbetet har beordrats på förhand eller - där beordrandet på förhand ej kunnat ske övertidsarbetet har godkänts i efterhand av arbetsgivaren.

§ 5.3.2 Övertidskompensation får följande lydelse.

5.3.2

Övertidsersättning per timme utges enligt följande:

a; för övertidsarbete kl 06-20 helgfria måndagar-fredagar

månadslönen 94

b; för övertidsarbete på annan tid

månadslönen 72

Vid tillämpning av divisorerna ska deltidsanställd tjänstemans månadslön uppräknas till lön motsvarande full ordinarie arbetstid.

Anmärkning:

Övertidsarbete på för den enskilde tjänstemannen arbetsfria vardagar samt midsommar-, jul- och nyårsafton jämställs med övertidsarbete på "annan tid".

För deltidsanställd, vars arbetstid utlagts på genomsnittligt färre arbetsdagar per vecka än för motsvarande heltidsanställd, ska i arbetstidsschemat fastställas vilka veckodagar som ska anses utgöra ordinarie ledighetsdagar. Med ordinarie ledighetsdagar avses i detta sammanhang de dagar som avses motsvara lördag och söndag.

Beträffande semesterlön vid övertidsersättning och restidsersättning har divisorerna justerats så att de inbegriper semesterlön.

Med månadslön avses i detta moment tjänstemannens aktuella fasta kontanta månadslön. (För tjänsteman avlönad med veckolön ska månadslönen beräknas som 4,3 x veckolönen.)

Kompensationsledighet för övertidsarbete, som avses under a, utges med 1,5 timme och för övertidsarbete, som avses under b, med 2 timmar för varje övertidstimme.

§ 5.4 utgår i sin helhet.

Införande av system för förkortad arbetstid. Allmänna villkorsavtalet tillförs en ny punkt under § 6. § 6.1 tillämpas på ledighet som ska förläggas från och med 1 januari 2026. § 6 Betald ledighet får följande ny lydelse.

§ 6 Betald ledighet

6.1 Rätt till ledig dag

6.1.1 Rätten till ledighet

Tjänsteman har rätt till förkortning av arbetstiden. För heltidsarbetande tjänstemän utgör arbetstidsförkortningen en (1) betald ledig dag under ett kalenderår. Tjänstemän som arbetar deltid har rätt till förkortad arbetstid i proportion till sysselsättningsgraden vid ledigheten.

6.1.2 Förläggning av ledighet

Arbetsgivaren beslutar om förläggning av en ledig dag. Alternativt kan arbetstidsförkortningen förläggas till två lediga halvdagar i anslutning till veckoslut eller helgdagar.

Förläggningen ska gälla för samtliga tjänstemän inom berörd arbetsgrupp.

Arbetsgivaren ska senast före årsskiftet underrätta tjänstemännen inom berörd arbetsgrupp om förläggningen för det kommande kalenderåret. Vid förläggning av ledighet i januari ska arbetsgivaren underrätta tjänstemännen senast en månad före ledigheten.

Om arbetsgivaren inte har underrättat tjänstemännen om förläggning enligt föregående stycke, får tjänstemännen arbetstidsförkortning genom att fredagen efter Kristi himmelfärdsdag är ledig.

Lokala parter kan träffa annan överenskommelse om förläggning av ledigheten. Sådan överenskommelse kan t ex innebära förläggning av ledig tid som del av dag eller per timme.

Om en tjänsteman måste arbeta under den dag som ledighet har förlagts till, får arbetsgivaren förlägga ledigheten till en annan dag i anslutning till helgdag eller veckoslut.

Rätt till ledighet förutsätter att tjänstemannen är kvar i anställningen vid ledighetstidpunkten. Tjänsteman vars anställning upphört under kalenderåret utan att ha fått arbetstidsförkortning får inte någon kompensation för detta. Detsamma gäller tjänsteman som vid tidpunkten för ledigheten är frånvarande exempelvis på grund av sjukdom eller tjänstledighet. Den tjänsteman som varit

ledig men som slutar senare under kalenderåret blir inte återbetalningsskyldig.

Anmärkning:

Ledighet enligt punkten 6.1.2 får inte förläggas på midsommarafton, julafton eller nyårsafton.

6.2 Nationaldagen

Tjänstemannen har rätt till en dags betald ledighet de år då nationaldagen infaller på en lördag eller en söndag. Dessa dagar ska läggas ut i samråd mellan arbetsgivaren och tjänstemannen.

För deltidsanställda proportioneras tiden i förhållande till sysselsättningsgrad.

Betald ledighet vid visstidsanställning utges endast om anställningen avses pågå längre tid än tre månader.

§ 8.4.1 får följande lydelse.

8.4 Semesterlön, semestertillägg mm

8.4.1 Semesterlön och semestertillägg

Semesterlönen utgörs av den månadslön som är aktuell vid semestertillfället och semestertillägg.

Semestertillägg för varje betald semesterdag dag är 0,8 % av aktuell månadslön för varje betald semesterdag.

Medarbetare som har rörlig lön får semesterlön med 0,5 % av summan av de rörliga lönedelar som har betalats ut under intjänandeåret. I beräkningen av underlaget enligt stycket ovan ingår inte rörlig lönedel vilken är ensidigt bestämd av arbetsgivaren och som inte utgör en väsentlig del av årslönen och som betalas ut vid som högst fyra tillfällen per år.

Efter lokal överenskommelse kan rörlig lön även i övrigt inkludera semesterlön.

Om tjänstemannen har tjänat in fler eller färre semesterdagar än lagstadgad semester (25 dagar) ska procenttalet för semesterårets totala semestertillägg justerats enligt följande

0,5% x det antal semesterdagar som tjänstemannen har tjänat in.

Exempel:

5 semesterdagar vi semesterårets början 2,5 %

25 semesterdagar vi semesterårets början 12,5 %

28 semesterdagar vi semesterårets början 14.0 %

30 semesterdagar vi semesterårets början 15.0 %

Till summan av den rörliga lönedel som har utbetalats året före semesteråret ska för varje kalenderdag (hel eller delvis) med semesterlönegrundande frånvaro läggas en genomsnittlig dagsinkomst av den rörliga lönen. Denna genomsnittliga dagsinkomst beräknas genom att året före semesteråret utbetald rörlig lönedel divideras med antalet anställningsdagar (definierat enligt § 7 i semesterlagen) exklusive semesterledighetsdagar och hela kalenderdagarmed semesterlönegrundande frånvaro året före semesteråret.

I övertids-, beredskaps- och restidsersättning ingår semesterlön.

§ 15 Giltighetstid får följande ny lydelse.

Detta avtal gäller för tiden 1 april 2025 till och med den 31 mars 2027.

Om nytt avtal inte har träffats vid giltighetens utgång förlängs avtalet med en ömsesidig uppsägningstid om sju dagar.

Redaktionella ändringar

§ 4.7 Övergångsbestämmelser tas bort i sin helhet.

§ 8.5 Semester för nyanställda (förskottssemester) sista stycket får följande ny lydelse.

För dem som fått fler betalda semesterdagar än de har tjänat in gäller bestämmelserna om förskotterad semesterlön i 29 a § tredje punkten semesterlagen, om någon skriftlig överenskommelse enligt ovan inte har träffats.

§ 10.3.6 Sjukdom vid fortsatt sjukfrånvaro efter sjuklöneperioden enligt lagen om sjuklön Exemplet i femte stycket ändras med uppdaterat prisbasbelopp för 2025 och får följande ny lydelse.

Exempel 2025:

Prisbasbeloppet (pbb) år 2025 är 58 800 kr. Lönegränsen blir därför:

10×58 800 / 12 = 49 000 kr för 2025.

Bilaga 3 Avtal om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän

Parterna har överenskommit om ändringar av enligt följande.

§ 1.2 Undantag får följande ny lydelse.

Bestämmelserna i §§ 2 – 6, som reglerar ordinarie arbetstid, övertid, jourtid och anteckningar om övertid och jourtid samt sammanlagd arbetstid gäller ej beträffande

a. tjänstemän i kvalificerade befattningar med ledningsfunktion

b. arbete som tjänstemannen utför i sitt hem eller eljest under sådana förhållanden att det inte kan anses tillkomma arbetsgivaren att vaka över hur arbetet är anordnat.

§ 2 Ordinarie arbetstid får följande ny lydelse.

§2 Ordinarie arbetstid

2.1 Längd och begränsningsperiod

Den ordinarie arbetstiden får inte överstiga 40 timmar i genomsnitt per helgfri vecka under en begränsningsperiod om tolv månader. Veckan räknas från och med måndag om inte annan beräkning tillämpas på arbetsstället.

För tjänstemän i intermittent treskiftarbete får den ordinarie arbetstiden inte överstiga 38 timmar i genomsnitt per helgfri vecka och år.

För tjänstemän i kontinuerligt treskiftarbete respektive underjordsarbete får den ordinarie arbetstiden inte överstiga 36 timmar i genomsnitt per helgfri vecka och år.

Om begränsningsperiodens längd påvisas oskäligt belasta tjänsteman eller arbetsgrupp kan lokal part begära att överenskommelse träffas om kortare begränsningsperiod eller omfattning av ordinarie arbetstid för viss tjänsteman eller grupp av tjänstemän.

Om parterna inte kan enas efter lokal och central förhandling gäller en begränsningsperiod om sex veckor för ordinarie arbetstid för denna grupp.

Sista stycket i § 3.1 Övertidsarbete utgår.

§ 3.6 Mertid utgår i sin helhet.

§ 5 Anteckning av övertid, mertid och jourtid får följande ny rubrik och ny lydelse.

§ 5 Anteckning av övertid och jourtid

Arbetsgivaren skall föra de anteckningar som krävs för beräkning av övertid och jourtid. Tjänstemannen, tjänstemannaklubben eller representanter för den

centrala arbetstagarparten har rätt att ta del av dessa anteckningar.

Anmärkning till § 6 Sammanlagd arbetstid får följande ny lydelse.

Anmärkning:

I den sammanlagda arbetstiden ingår ordinarie arbetstid, allmän och extra övertid, nödfallsövertid samt jourtid. Utfört arbete under beredskap räknas som arbetstid.

Arbetsgrupper under avtalsperioden

Hållbara chefer

Kraven på chefer inom branschen ökar. Allt fler chefer larmar om att de har svårt att hantera sina uppdrag och samtidigt må bra och hålla i längden. En partsammansatt arbetsgrupp kommer därför tillsättas för att jobba med frågan Hållbara chefer.

Mer information

Har du frågor om avtalet är du välkommen att kontakta Ledarnas Chefsrådgivning på telefon 0200-87 11 11 eller Lars Rosenlind, bransch- avtalsansvarig Ledarna, lars.rosenlind@ledarna.se.

När avtalet är klart läggs det upp på ledarna.se under Mina sidor.