Fler nyheter
Avtalsnyhet 3 juli 2025

Nytt avtal: Ledarna och Almega Tjänsteförbunden – Kommunikationsföretagen

Sveriges chefsorganisation Ledarna och Almega Tjänsteförbunden – Kommunikationsföretagen har tecknat ett nytt centralt avtal om allmänna anställningsvillkor m.m. för chefer inom branschen.

Avtalet om lönebildning gäller fortsatt tillsvidare utan slutdatum. 

Avtalet gäller från den 1 augusti 2025 till och med 31 juli 2027. 

Avtalet omfattar Ledarnas medlemmar som är chefer och verksamma i företag inom Posten, Citymail, Swedavia m.fl.

Nyheter i avtalet

Ytterligare avsättningar till Flexpension med 0,2 procent från och med den 1 augusti 2025 och 0,2 procent från och med den 1 augusti 2026. Avsättningen uppgår därmed till sammanlagt 1,5 procent från och med den 1 augusti 2025 och till 1,7 procent från och med den 1 augusti 2026.
Uppräkning av villkorsavtalets krontalsbelopp sker från den 1 augusti 2025 med 3,2 procent och den 1 augusti 2026 med 2,8 procent.

Ledaravtalet gäller fortsatt tillsvidare.

Ändringar i Avtal om allmänna villkor m.m.

§ 2 tillförs ett nytt mom 3

Prövotid vid vikariat och visstidsanställningar

Ett vikariat eller en visstidsanställning kan bringas upphöra genom att arbetsgivaren eller medarbetaren lämnar underrättelse därom. Anställningen upphör då en månad efter det att någondera parten skriftligen underrättat motparten om sin avsikt att avbryta anställningen. För arbetsgivaren gäller denna möjlighet endast under de första sex månaderna av anställningen. När ett avtal om en visstidsanställning eller ett vikariat har föregåtts av en provanställning i liknande befattning i företaget minskas prövotiden i motsvarande grad.

Om vikariatet eller visstidsanställningen upphör att gälla genom underrättelse från arbetsgivaren, ska arbetsgivaren motivera sitt ställningstagande om medarbetaren begär det.

Anmärkning

Arbetsgivaren och medarbetaren kan skriftligen överenskomma om att ett vikariat eller visstidsanställning inte av någondera parten kan bringas att upphöra genom underrättelse.

Mertid – nedan angivna ändringar gäller fr.o.m. 1 januari 2026

§ 8 Mertid utgår ur avtalet i sin helhet.

Av det skälet utrangeras ordet ”mertid” ur avtalet i sin helhet.

§ 6 mom 1 Arbetstidens längd och förläggning stycke 13 får följande nya lydelse:

I den sammanlagda arbetstiden om 48 timmar ingår ordinarie arbetstid, mertid, allmän övertid, ytterligare övertid, jourtid och nödfallsövertid.

§ 6 mom 6 Anteckningar om övertid, mertid och jourtid får följande nya lydelse:

Arbetsgivaren ska föra anteckningar om övertid, mertid och jourtid. Medarbetarna har rätt till att själva eller genom någon annan ta del av anteckningarna. Samma rätt tillkommer fackliga organisationer som företräder medarbetare på arbetsstället.

§ 7 mom 2 Skyldighet att utföra övertidsarbete får följande nya lydelse:

När särskilda skäl föreligger är en medarbetare skyldig att fullgöra allmän övertid med högst 225 timmar per kalenderår (48 timmar under en fyraveckorsperiod eller 50 timmar under en kalendermånad). För deltidsanställd gäller högst 270 timmar per kalenderår. Timtalen får
överskridas när det behövs för att medarbetaren ska kunna slutföra ett uppdrag, som inte kan avbrytas utan stora olägenheter för verksamheten.

För arbete på allmän övertid bör i första hand anlitas medarbetare som frivilligt åtar sig detta.

Partiellt sjukskrivna eller partiellt tjänstlediga med stöd av lag har inte skyldighet att utföra övertidsarbete. Delpensionärers skyldighet är begränsad till högst 25 timmar per kalenderår.

Ytterligare övertid kan tas ut efter lokalt avtal med berörd arbetstagarorganisation. För chefer och kvalificerade handläggare kan överenskommelse träffas direkt med medarbetaren.

§ 7 mom 8 Beräkning av övertidsersättning får följande nya lydelse:

Övertidsersättning per timme betalas enligt följande.

a) För övertidsarbete klockan 06.00–20.00 helgfria måndagar till fredagar.

Fasta kontanta månadslönen (uppräknad till heltidslön) delat i 94

b) För övertidsarbete på annan tid.

Fasta kontanta månadslönen (uppräknad till heltidslön) delat i 72

Övertidsarbete på vardagar som är arbetsfria för den enskilde medarbetaren samt på midsommarafton, julafton och nyårsafton jämställs med övertidsarbete på ”annan tid”.

För deltidsanställd, vars arbetstid utlagts på genomsnittligt färre arbetsdagar per vecka än för motsvarande heltidsanställd, ska i arbetstidsschemat fastställas vilka veckodagar som ska anses utgöra ordinarie ledighetsdagar. Med ordinarie ledighetsdagar avses i detta sammanhang de dagar som avses motsvara lördag och söndag.

Ersättning utbetalas inte för kortare tid än 15 minuter i följd.

Semestertillägg är inkluderat i beloppet.

Redaktionella ändringar

A) Med anledning av att § 8 utgår ur avtalet fr.o.m. 1 januari 2026 behöver efterföljande paragrafer i avtalet konsekvensändras, liksom eventuella hänvisningar, inför nästkommande avtalsperiod.

B) Korrigering av felaktiga hänvisningar i avtalstexten:

-§ 7 mom 7:1 ska rätteligen hänvisa till § 7 mom 7.

C) Begreppet ”tjänsteman” respektive ”arbetstagare” ska konsekvent ersättas med ”medarbetare”, t.ex. i bilaga 1 Avtal om förhandlingsordning vid rättstvister byts ”tjänstemän” mot ”medarbetare” (på två ställen i första stycket med rubriken ”Omfattning”).

Arbetsgrupper under perioden

Parterna är överens om att genom partsgemensamt arbete, skapa en bättre tillämning av ledaravtalet.

Hållbara chefer

Parterna är överens om att under avtalsperioden i arbetsgrupp utröna möjligheter om ett enklare sätt för företag att fullgöra sina skyldigheter enligt medbestämmandelagen på arbetsplatser där lokal facklig organisation inte finns.

Mer information 

Har du frågor om avtalet är du välkommen att kontakta Ledarnas chefsrådgivning på telefon 0200-87 11 11 eller avtalsansvarig Lars Rosenlind, bransch- och avtalsansvarig, lars.rosenlind@ledarna.se.

När avtalet är klart läggs det upp på sidan Mitt kollektivavtal.