Fler nyheter
Avtalsnyhet 26 maj 2025

Nytt avtal: Ledarna och Fremia-Tjänstemän Inom Näringslivet

Sveriges chefsorganisation Ledarna och Fremia Tjänstemän Inom Näringslivet, TIN har tecknat ett nytt centralt avtal om allmänna anställningsvillkor med mera för chefer inom branschen.

Avtalet om lönebildning gäller fortsatt tillsvidare utan slutdatum.

Avtalet gäller från den 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

Avtalet omfattar Ledarnas medlemmar som är chefer inom kooperativ handel, petroleumhandel, fastighetsförvaltning, tjänsteföretag med mera.

Nyheter i avtalet

1 dag arbetstidsförkortning tillförs avtalet

§ 1 Avtalets omfattning

Mom 9 utgår

§ 2 Anställning

Mom 2 Anställning för viss tid, viss säsong eller visst arbete.

§ 2 mom 2:1 ändras och får ny lydelse.

Ny lydelse

Mom 2:1

Arbetsgivaren och tjänstemannen kan överenskomma om anställning för viss tid, viss säsong eller visst arbete om arbetsuppgifternas särskilda beskaffenhet föranleder sådan anställning.

Skolungdom och studerande får anställas för viss tid, viss säsong eller visst arbete när de har ferier eller annars gör uppehåll i studierna.

Tjänsteman som anställs vid företaget efter det att ha uppnått den ålder som anges i § 32 a lagen om anställningsskydd, får anställas för viss tid, viss säsong eller visst arbete.

Arbetsgivaren och tjänstemannen kan komma överens om tidsbegränsad anställning för avtalad visstidsanställning. Arbetsgivaren och tjänsteman kan komma överens om att avtalad visstidsanställning inleds med en prövoperiod under de första 6 månader. Sådan överenskommelse ska vara skriftlig.

Omvandlingsregel för avtalad visstidsanställning

En avtalad visstidsanställning övergår i en tillsvidareanställning när en tjänsteman har varit anställd hos arbetsgivaren i en avtalad visstidsanställning i sammanlagt mer än 24 månader under en femårsperiod.

§ 2 mom 2:2 tillförs ett nytt stycke avseende vikariat enligt nedan.

Ny lydelse Mom 2:2

Avtal om anställning för viss tid får vidare träffas om anställningen avser praktikarbete eller vikariat.

Med vikariat avses

  • att tjänstemannen ersätter en annan tjänsteman under dennes frånvaro, t ex vid ledighet på grund av semester, sjukdom, utbildning eller föräldraledighet, eller
  • att tjänstemannen under högst 6 månader eller under den längre tid som överenskommits mellan arbetsgivaren och den lokala tjänstemannaparten, uppehåller en ledigbliven befattning i avvaktan på att en ny innehavare av befattningen har utsetts.
  • Företrädesrätt till nyanställning gäller inte till ny anställning som avser vikariat, som bedöms få en varaktighet av högst 14 kalenderdagar.

Ett vikariat övergår i en tillsvidareanställning när en tjänsteman har varit anställd hos arbetsgivaren i ett vikariat i sammanlagt mer än 36 månader under en femårsperiod. Arbetsgivaren och tjänsteman kan komma överens om att vikariatet inleds med en prövoperiod under de första 6 månader. Sådan överenskommelse ska vara skriftlig.

Övergångsbestämmelser: Kvalifikationstiden för omvandling av vikariat till tillsvidareanställning beräknas endast för anställningar som ingåtts från den 1 september 2025.

Nytt mom 2:3 tillförs enligt nedan.

Mom 2:3 Konvertering av avtalad visstid och vikariat i kombination.

En avtalad visstid eller ett vikariat övergår till en tillsvidareanställning när den sammanlagda anställningstiden i avtalad visstid och vikariat i kombination med varandra överstiger 4 år under en 5 års period.

§ 8 Kompensation för övertid, förskjuten arbetstid, beredskap och jour, samt restid

Ny lydelse Mom 1:1

Tjänsteman har rätt till särskild övertidskompensation om inte annan överenskommelse har träffats enligt detta moment, andra stycket.

Arbetsgivaren och tjänstemannen kan träffa överenskommelse om att särskild kompensation för övertidsarbete inte utgår genom att övertidsarbetet ersätts med högre lön och/eller fem semesterdagar utöver lagstadgad semester.

Sådana överenskommelser ska gälla för tjänstemän i chefsställning eller tjänstemän som har okontrollerbar arbetstid eller frihet i arbetstidens förläggning. Överenskommelsen ska avse en period om ett semesterår om arbetsgivaren och tjänstemannen inte överenskommit om annat.

Sådana överenskommelser innebär inte att arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kommit överens om ett högre ordinarie arbetstidsmått.

Anmärkning

Om en tjänsteman efter överenskommelse enligt detta moment andra stycket finner att den arbetade tiden i väsentlig grad avviker från de förutsättningar som överenskommelsen vilar på, skall tjänstemannen ta upp detta med arbetsgivaren.

Med okontrollerbar arbetstid menas att det saknas praktiska möjligheter att registrera arbetstiden på ett ändamålsenligt sätt, t ex därför att tjänstemannen i betydande utsträckning utför arbete utanför arbetsgivarens ordinarie lokaler eller annars på olika platser.

Exempel på detta kan vara när arbete utförs i hemmet eller säljarbete.

Mom 3:2 ändras enligt nedan.

Ny lydelse Mom 3:2

Övertidsersättning per timme utges enligt följande:

a) för övertidsarbete kl. 06–20 helgfria måndagar–fredagar

Månadslönen genom 94

b) för övertidsarbete på annan tid

Månadslönen genom 72

Anmärkning

Övertidsarbete på för den enskilde tjänstemannen arbetsfria vardagar samt midsommar-, jul- och nyårsafton jämställs med övertidsarbete på ”annan tid”.

Beträffande semesterlön – se § 4 mom 4:1, anmärkning 3.

Med månadslön avses i detta moment tjänstemannens aktuella fasta kontanta månadslön. (För tjänsteman avlönad med veckolön ska månadslönen beräknas som 4,3 x veckolönen.)

Kompensationsledighet för övertidsarbete som avses under A utges med 1,5 timme och för övertidsarbete som avses under B med två timmar för varje övertidstimme.

Vid tillämpningen av divisorerna ska tjänstemannens lön uppräknas till lön motsvarande full ordinarie arbetstid.

Mom 4 utgår i sin helhet

§ 12 Uppsägning

Mom 3 Övriga bestämmelser vid uppsägning.

Ett nytt mom införs enligt nedan.

Mom 3.1 Avbrytande av avtalad visstid och vikariat i förtid.

För en anställning om avtalad visstidsanställning eller ett vikariat som avses kan enskild överenskommelse träffas om möjlighet för arbetsgivaren eller tjänsteman att genom skriftlig underrättelse avbryta anställningen. Anställningen upphör då 1 månad efter att någondera parten underrättat motparten. Enskild överenskommelse enligt ovan ska vara skriftlig. Möjligheten att genom underrättelse avbryta anställningen gäller fram till den tidpunkt då tjänstemannen har en sammanlagd anställningstid om 6 månader hos arbetsgivaren.

Arbetsgivaren ska utöver underrättelsen ovan, varsla lokal facklig organisation på arbetsplatsen. Tjänstemannen och lokal facklig organisation har rätt att begära överläggning med arbetsgivaren om beskedet.

§ 14 Pensioner och försäkringar

Mom 2:2 första stycket ändras enligt nedan.

Ny lydelse Mom 2:2 Deltid i pensioneringssyfte.

Tjänsteman kan ansöka om rätt till deltidspension från och med den månaden tjänstemannen fyller 62. Om deltidspension beviljas är anställningen från det att deltidspensionen börjar gälla, en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.

Vid beviljande av deltidspension ska arbetsgivaren för tjänsteman som omfattas av KTP 2 även fortsättningsvis anmäla inkomst utifrån tjänstemannens tidigare sysselsättningsgrad.

Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad enligt 25 a § anställningsskyddslagen gäller inte för tjänstemän som har deltidsanställning genom deltidspensionering enligt detta avtal.

Anmärkning

Parterna är överens om att avtalet ska anpassas till vid var tid gällande författningsregler rörande pension, t ex skatteregler avseende uttag av pensionsförsäkring.

Övergångsbestämmelse

Tjänsteman som fyller 60 år senast 2026-12-31 kan ansöka om rätt till deltidspension från och med den månaden tjänstemannen fyller 60.

Arbetsgrupper under avtalsperioden

Hållbara chefer

Kraven på chefer inom branschen ökar. Allt fler chefer larmar om att de har svårt att hantera sina uppdrag och samtidigt må bra och hålla i längden. En partsammansatt arbetsgrupp kommer därför tillsättas för att jobba med frågan Hållbara chefer.

Tillämpning av Ledaravtalet

Partsgemensamma aktiviteter för att sprida kunskap om Ledaravatalet och dess tillämpning.

Mer information

Har du frågor om avtalet är du välkommen att kontakta Ledarnas Chefsrådgivning på telefon 0200-87 11 11 eller avtalsansvarig Lars Rosenlind, bransch- och avtalsansvarig. Ledarna, lars.rosenlind@ledarna.se.

 

När avtalet är klart läggs det upp på ledarna.se under Mitt kollektivavtal.