Fler nyheter
Avtalsnyhet 9 april 2025

Nytt avtal: Ledarna och Industriarbetsgivarna - sågverk

Sveriges chefsorganisation Ledarna och Industriarbetsgivarna har tecknat ett nytt avtal om allmänna anställningsvillkor för medlemmar i Ledarna inom sågverksindustrin.

Avtalet gäller från den 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

Avtalet om lokal lönebildning gäller som tidigare tills vidare.

Avtalet omfattar Ledarnas medlemmar som är verksamma i medlemsföretag i Industriarbetsgivarna inom sågverksindustrin.

Nyheter i avtalet

  • Arbetstidsförkortning

Centralt kollektivavtal har träffats gällande arbetstidsförkortning om en dags förkortning. Dagen kommer att kunna tas ut under 2026.

Det finns två varianter av införande av individuella arbetstidskonton på företagen.

A. Arbetsplatser med individuella arbetstidskonton

Den 1 april 2025 inrättas individuella arbetstidskonton.

Avsättningen till arbetstidskontot tjänas in under föregående kalenderår ("intjänandeåret") och förutsätter att tjänstemannen varit anställd på heltid under hela intjänandeåret. Tjänsteman som inte arbetat heltid eller som inte varit anställd hela intjänandeåret har rätt till avsättning till arbetstidskontot i proportion till arbetad tid. Av arbetsgivaren betald frånvaro jämställs med arbetad tid.

Vid införandet av individuella arbetstidskonton den 1 april 2025 löper intjänandeåret från den 1 april 2025 till den 31 december 2025. Och från den 1 januari 2026 löper intjänandeåret med 12 månader dvs till 31 december 2026 (och därefter per 12-månader fortsatt).

För det fall lokal arbetstidsförkortning finns på arbetsplatsen kan arbetsgivaren välja att föra över värdet av sådan arbetstidsförkortning till de inrättade arbetstidskontona.

Anmärkning:
I den mån sådan överföring sker är den överförda avsättningen fortsatt lokalt avtalad och endast avsättningen om 1 dag (motsvarande 0,5 %) fastställd genom centralt avtal.

B. Arbetsplatser utan individuella arbetstidskonton

För det fall arbetsgivaren per den 1 april 2025 inte tillämpar individuella arbetstidskonton på arbetsplatsen ska följande gälla om lokala parter inte kommer överens om annat.

Den 1 april 2025 inrättas ett intjänande av arbetstidsförkortning motsvarande en dag. Arbetstidsförkortningen tjänas in under föregående kalenderår ("intjänandeåret") och förutsätter att tjänstemannen varit anställd på heltid under hela intjänandeåret. Tjänsteman som inte arbetat heltid eller som inte varit anställd hela intjänandeåret har rätt till ledighet i proportion till arbetad tid. Av arbetsgivaren betald frånvaro jämställs med arbetad tid.

Vid införandet av arbetstidsförkortningen löper intjänandeåret från den i april 2025 till den 31 december 2025.

Parterna är överens om att en dags arbetstidsförkortning motsvarar 8 timmar arbetstidsförkortning ( 0,5 %).

Den 1 januari 2026 och sedan fortlöpande varje år erhåller tjänstemannen 1 dag ledig tid. Ledigheten ska tas ut under det innevarande kalenderåret och kan inte sparas till nästkommande år.

Finns sedan tidigare annan lokal arbetstidsförkortning på arbetsplatsen kan ovan angivna arbetstidsförkortning tillföras denna.

Ledigheten förläggs av arbetsgivaren för hela eller delar av verksamheten på arbetsplatsen. Ledigheten kan också tas ut efter överenskommelse mellan arbetsgivaren och tjänstemannen.

Ledighet som inte tagits ut under det aktuella kalenderåret ersätts vid årets utgång med kontant utbetalning.

Antalet intjänade ledighetstimmar ersätts med månadslönen dividerat med 167.

ALLMÄNNA VILLKOR

  • Övertidsersättning

För deltidsanställda som ”jobbar över” ersätts den tidigare ersättningsformen mertid med övertid i stället så som för heltidsanställda som arbetar övertid.

  • Tidsbegränsad anställning

En tidsbegränsad anställning som är längre än sex månader kan upphöra genom skriftlig underrättelse från arbetsgivaren eller tjänstemannen. Anställningen kan tidigast upphöra efter två månaders anställning annars upphör den en månad efter att skriftlig underrättelse har lämnats.

Partsgemensamt arbete under avtalsperioden:

Hållbara chefer

Ledarna och Industriarbetsgivarna har sedan tidigare arbetat för att chefer ska fungera och må bra i sin roll över tid. Målsättningen för det partsgemensamma arbetet under den här avtalsperioden är att arbeta med stöd och insatser för att utveckla hållbara chefer och ett utvecklat arbete för en god säkerhetskultur. Centrala parter kommer att inleda arbetet med att göra en enkätundersökning där cheferna inom branschen får besvara frågor i ämnena. Enkätsvaren kommer att ligga till grund för en gemensam analys för hur cheferna har det inom kemibranschen. Så ta tillfället i akt och besvara enkäten som kommer längre fram under våren!

Ledaravtalet

Ledarna och Industriarbetsgivarna är överens om en partsgemensam arbetsgrupp med syftet att öka kunskapen om, och förbättra tillämpningen av Ledaravtalet (Avtal om lokal lönebildning). Gruppen ska gemensamt se över, och vid behov revidera befintligt stödmaterial för ökad kunskap och kännedom om avtalet samt överväga aktiviteter för att stärka tillämpningen på lokal nivå.

Mer information

Har du frågor om avtalet är du välkommen att kontakta Ledarnas Chefsrådgivning på telefon 0200-87 11 11 eller Anna Nilsson, bransch- avtalsansvarig Ledarna, anna.nilsson@ledarna.se.

När avtalet är klart läggs det upp på Mina sidor ledarna.se/kollektivavtal