Fler nyheter
Avtalsnyhet 28 juni 2022

Trygghetsavtalet inom Staten i hamn

Förbunden inom OFR/S,P,O och Arbetsgivarverket är nu överens om hur Trygghetsöverenskommelsen ska utformas inom staten. Uppgörelsen innebär att anställda i statlig sektor får likvärdiga möjligheter för studier som tidigare avtalats i privat sektor, att anställningstryggheten i LAS anpassas efter förhållanden i staten, samt att möjligheterna att visstidsanställa begränsas.

- Det är bra för svensk arbetsmarknad att alla sektorer, privat, kommuner, regioner samt staten, omfattas av liknande regelverk. Att ha möjlighet till omställning och kompetensutveckling mitt i livet kommer att vara än viktigare på framtidens arbetsmarknad, säger Ledarnas förhandlingschef Maria Arrefelt.

- Vi har nu äntligen lyckats få bort bestämmelsen om att myndigheter kan visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Det gör att vi kommer få färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något vi arbetat för länge, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Förhandlingarna kring Trygghetsöverenskommelsen i staten har slutförts efter att LAS-uppgörelsen på den privata sidan var färdigförhandlad, Men eftersom flera av delarna i LAS-uppgörelsen redan implementerats i lagstiftningen riskerade förhandlingarna på det statliga området att bli besvärliga. Ett sådant område var anställningstryggheten, där fler undantag från turordningsreglerna i samband med uppsägningar hotade att få stora konsekvenser på mindre myndigheter.

- Ändringarna i Lagen om anställningsskydd var ett tydligt exempel på att det inte går att överföra förhållanden på den privata sidan till statlig sektor. Den utökade möjligheten att göra undantag från turordningen skulle fått alltför stora konsekvenser på mindre myndigheter. Vi har nu stoppat det sk 3-undantaget från att gälla på myndigheter med färre än 50 anställda, säger Lars Fresker, förbundsordförande Officersförbundet.

För OFR/S,P,O har det varit av yttersta vikt att avtalet ska ge samma möjligheter till omställningsstöd och kompetensutveckling för de anställda inom staten som det avtal som slutits mellan parterna på den privata sidan. Med denna överenskommelse kommer nu också statligt anställda få förutsättningar till kompetensutveckling och finansierade studier.

- Vår ambition har varit att balansen mellan parterna på det statliga avtalsområdet ska bibehållas, och att överenskommelsen ska vara i paritet med avtalet i privat sektor. Det har vi lyckats väl med. Vi har nu fått till stånd förändringar som gör att även statligt anställda får samma möjligheter som övriga arbetsmarknaden till omställning mitt i livet, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

Parterna på det statliga avtalsområdet har genom detta avtal visat att den svenska modellen med partsgemensamma överenskommelser fungerar, och att staten fortsatt kommer vara en attraktiv arbetsgivare med goda villkor för de anställda.


Vid frågor kontakta Maria Arrefelt, Ledarnas förhandlingschef,
072-383 20 20, maria.arrefelt@ledarna.se.

OFR/S,P,O (Offentliganställdas förhandlingsråd för Statstjänstemän, Poliser, Officerare) är ett förhandlande samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor som tillsammans företräder över 100.000 medlemmar: Fackförbundet ST, Polisförbundet, Officersförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Reservofficerarna. Förhandlingspart på arbetsgivarsidan är Arbetsgivarverket (AgV).