Den som är chef ska vara anställd som chef
Vårdförbundet lyfter i en debattartikel i Dagens samhälle frågan om löneskillnader mellan chefer med olika grundyrken inom vården. De pekar på orättvisor när verksamhetschefer med samma uppdrag får olika betalt beroende på om de har en bakgrund som sjuksköterska eller läkare och föreslår som lösning bland annat professionsneutrala lönemodeller, där samma ansvar ska ge samma ersättning.
Vi delar uppfattningen att chefskapet måste erkännas som ett yrke i sig. Men vi ser en annan lösning – den som är chef ska vara anställd som chef. Den omfattande användningen av chefsförordnanden bidrar till att löneskillnader utifrån grundyrke cementeras, trots att chefsuppdraget ställer andra krav. Vår utgångspunkt är att den som anställs som chef ska få en lön som reflekterar ansvaret och kompetensen som krävs för att leda och utveckla verksamheten på bästa sätt, oavsett om personen tidigare var sjuksköterska eller läkare.
Fackförbundet Ledarna företräder Sveriges chefer, oavsett tidigare yrkeserfarenhet. Vi ser varje dag exempel på hur chefer gör avgörande insatser för verksamhet, medarbetare och samhälle. Vi vet också att chefskap inte formas av en titel – det handlar inte om hur ansvaret i uppdraget är formulerat, utan om hur chefen tar ansvar, leder andra och skapar resultat. Vi tror därför inte på att samma ansvar ska ge samma ersättning, utan anser att lönen ska sättas utifrån hur uppdraget utförs.
Vårdförbundet förespråkar ”professionsneutrala lönemodeller”. Det låter rättvist på pappret, men riskerar i praktiken att likrikta och passivisera ett av organisationens viktigaste yrken. Vi menar att det är skillnad på att ha en chefsroll och på hur chefskapet utförs. Att leda med skicklighet, utveckla andra, hantera svåra situationer och skapa framdrift i komplexa miljöer – att chefen klarar detta ska märkas, i form av både erkännande och lön.
Att bygga en hållbar och attraktiv ledarskapsstruktur är viktigt men det får inte ske på bekostnad av drivkraft, individuell utveckling och ansvarstagande. Det är just här vi skiljer oss från Vårdförbundet. De vill åtgärda orättvisor genom likformighet. Vi vill göra det genom att skapa större frihet för chefer att påverka sin egen löneutveckling – genom prestation, ansvarstagande och resultat.
Vi delar Vårdförbundets kritik mot föråldrade hierarkier. Men vi tror att lösningen är att framhålla att chef är ett yrke och genom att ledarskapets värde speglas i lönesättningen, oavsett vilken profession chefen kommer ifrån.
Det är dags att på riktigt erkänna chefskapet som det yrke det är. Inte genom att likställa alla chefer, utan genom att kontinuerligt värdera deras insatser på ett sätt som cheferna upplever som relevant. Det är så vi bygger framtidens ledarskap!
Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
Sara Kullgren, förhandlingschef Ledarna
- Läs repliken hos Dagens samhälle: Den som är chef ska vara anställd som chef