Fler företagare anser att demokratin är hotad
I Novus demokrati-rapport framträder en tydlig klyfta mellan väljare och folkvalda. Men också mellan medborgarna och medierna. Var tredje svensk anser att politiker försvagar demokratin och endast 7 procent anser att politiker stärker den. 61 procent av svenska folket tror inte att politiker litar på väljaren.
Det här förtroendegapet utgör en central del av hotbilden mot demokratin. Risken är uppenbar att politikerföraktet fortsätter öka. Något som i sin tur driver mot ökad polarisering. Men hotbilden är mer komplicerad än så. 43 procent av svenska folket anger att det största hotet mot demokratin är påverkanskampanjer och falska nyheter. På andra plats kommer kriminalitet (35 procent) därefter okunskap om samhället (25 procent). Men också hot mot politiker ligger högt upp.
Men det finns ocksåhopp, bilden är inte nattsvart. I princip alla svenskar (97 procent) anser att demokratin är värd att försvara. Det finns en uppbar vilja att engagera sig. Det handlar om att kontakta media om man vill uppmärksamma brister och även ta direktkontakt med politiker.
I Novus demokratirapport inkludera i år även en undersökning av chefer och ledare på företag i privat, offentlig och ideella verksamheter. De har rollerna vd, ledningsgrupp och mellanchefer i organisationer med minst 25 anställda. Resultaten visar på ett stort engagemang för demokratin. Hälften av cheferna i Sverige anser att demokratin är hotad. En stor majoritet (84 procent), anser att regeringen och politiska beslutsfattare har störst ansvar för utvecklingen i samhället, men ser också att företag har möjlighet att stärka demokratin och bör göra så.
63 procent tyckeratt en del av deras ledarroll är att värna om demokratin men inte alltid prioriterad i deras verksamheter. Här finns en stor outnyttjad potential: Chefer och ledare som drivkraft för företag och organisationer som vill ta ett tydligare ställningstagande i demokratifrågan och allas lika värde.
För oss som medverkat till denna demokratiundersökning blir några slutsatser allt tydligare.
För det första finns ett överväldigande folkligt stöd för vår demokrati. Viktigt att ta misstron mot inte minst politiker på större allvar och lyssna på kritiken. Kritiken är en önskan om en stärkt närvarande demokrati, inte ett hot mot den.
För det andra ligger det ett stort ansvar på politiska partier och enskilda politiker samt aktörer inom media att agera på ett sätt som stärker förtroendet för demokratin. Men det behövs också individuellt ansvarstagande. Alla måste delta i arbete att återupprätta en respektfull dialog i det offentliga samtalet.
För det tredje kan vi konstatera att företagen oavsett privata, statliga eller ideella har en helt avgörande påverkan på vår samhällsutveckling. Därför vill vi rikta en uppmaning till hela näringslivet att i en helt annan utsträckning engagera sig i försvaret av vår demokrati och dess grundprinciper. Att stå upp för demokratin och allas lika värde, vilket självklart omfattar mångfalds- och jämställdhetsarbete. Demokratin är en grundläggande förutsättningen för en fungerande marknadsekonomi och ett rättssamhälle.
För det fjärde måste en demokratisk mobilisering omfatta alla. Det får inte bli en generationsfråga. Det får inte heller bli en fråga som faller ut enligt segregationens geografi med förorter och mindre orter i demokratiskt utanförskap. Demokratin är till för alla, och alla behövs i arbetet att stärka demokratin.
För det femte så kommer vi som står bakom den här rapporten själva sprida innehållet om läget för demokratin. Vi kommer själva ta initiativ att aktivera så många som möjligt i ett slags folkbildningsarbete för demokratin, som omfattar mer kunskaper om hoten och mer insikter om vad som bör göras. Vi hoppas fler gör detsamma!
Tar vi demokratin för given tar vi en stor risk. Om vi alla däremot engagerar oss så skapar vi förutsättningar för en stark och vital demokrati, där polarisering och misstro minskar.
Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör Peab
Stina Liljekvist, chef strategisk kommunikation & marknad Skandia
Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
Jan Scherman, styrelseordförande Novus
Torbjörn Sjöström, vd Novus
Caroline Thunved, vd och generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer
- Läs debattartikeln hos DI.se: Fler företagare anser att demokratin är hotad
- Se inspelat seminarium om rapporten från Almedalen: Hur mår den svenska demokratin?(Svt Forum, start efter 01:52 h)