Fler nyheter
Medlemsnyhet 4 september 2023

Andreas Miller: En knuff i rätt riktning behövs ibland

Även chefer blir sjuka ibland, och det är viktigt att tillåta sig att vara frånvarande från jobbet när det händer, skriver Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.
Andreas Miller.

Jag var tvärförkyld. Om två dagar skulle jag medverka på en internationell konferens i Sverige anordnad av Ledarna. Låg hemma och tänkte att: Jag trycker i mig Alvedon och går dit. Då ringer telefonen. En medarbetare frågar: ”Ska du verkligen komma? Är det en bra signal? Är det inte bättre att du delegerar?”

Först blev jag provocerad. Vad säger hen? Ska jag inte göra det som åligger mig? ”Marinera förslaget”, sa medarbetaren, ”så hörs vi senare”.

Jag har som chef genom alla år sagt att man måste få vara sjuk. Varför har jag svårt att agera så mot mig själv? Varför tillåter jag mig inte att öppna den dörren?

Alltför många chefer agerar som jag i den här situationen. I podden Miller möter ledare träffade jag i maj Klas Friberg, tidigare Säpo-chef som avgick från sin post i förtid eftersom han ville prioritera hälsan, familjen och jobbet – i den ordningen. Det hade varit hans mantra gentemot sina medarbetare. Än i dag blir han stoppad på gatan av tidigare medarbetare som tackar honom för det. Detta till trots slarvade han själv med prioriteringen. Det blev hack i kurvan. Till slut tog jobbet för stort utrymme, på bekostnad av hälsa och familj. Det kan inte vara meningen att man ska behöva avgå för att kunna prioritera sin hälsa och familjen.

I Ledarnas undersökning Att vara chef 2023 ser vi att chefer upplever sitt arbete väldigt meningsfullt och att balansen är lite bättre mellan arbetsliv och fritid. Men ändå säger nästan hälften av cheferna att det inte finns tid för återhämtning. Att uppleva jobbet meningsfullt är förstås väldigt viktigt, men samtidigt kan det bli en fälla. Det meningsbärande kan riskera att skymma det långsiktigt hållbara ledarskapet. En chefsgrupp måste vara obser-vant på detta och stödja varandra i att hitta en hälsosam balans.

Sakta sjönk det in: Jag visar mer ledarskap i att delegera och visa att jag inte jobbar när jag är sjuk. Konferensen genomfördes utan min medverkan av proffsiga medarbetare, och jag fick välbehövlig vila och nya krafter. Men det satt långt inne och jag behövde medarbetarens knuff i rätt riktning. 

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.