Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 januari 2024

Andreas Miller: Håll huvudet kallt och hjärtat varmt

Vi behöver ett politiskt ledarskap som inte försöker skapa ett vi och ett dem utan ett gemensamt vi skriver Ledarnas förbundsordförande Andreas Miller.
Andreas Miller.

Vi lever i en tid med stor oro både nationellt och internationellt. Hamas blodiga terrorattack som har eskalerat en våldsspiral som leder till ofattbart mänskligt lidande och ond bråd död. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Rapporter om värmerekord. Lågkonjunkturen blir allt tydligare. De gängkriminella har sprängt alla moraliska gränser som leder till att människoliv skördas. Häromdagen mötte jag en person med hög ställning och stort samhällsengagemang. Vi pratade om läget:

Jag kan inte se mina barn i ögonen och med trovärdighet hävda att de kommer att få det bättre än vad vi har haft det. Det ser för mörkt ut. Det känns verkligen inte bra.

Hen var märkbart präglad av samtiden och känslan är begriplig och viktig att lyfta, men låt oss inte stanna där. Tillsammans kan vi skapa mod och framtidstro och inte förlamas av vanmakten. Låt vårt ledarskap på alla nivåer präglas av att ena, förena och blicka framåt. Vi behöver ett politiskt ledarskap som inte försöker skapa ett vi och ett dem utan ett gemensamt vi. Majoriteten av alla som invandrat till vårt land gör en ovärderlig insats. Sverige skulle stanna utan dem. Visst, det är personer med utländsk bakgrund som nu dominerar gängkriminaliteten. De förstör för alla, men inte minst för de som invandrat till Sverige för att bygga ett bättre liv för sig själva och sina barn. De som vill bidra på ett hederligt sätt till samhällsgemenskapen. Vi måste klara av att se detta. Samtidigt måste vi med full kraft bekämpa den brutala och hänsynslösa kriminaliteten.

Vi vet att vi måste lämna fossilsamhället – vetenskapen är tydlig. Vi måste ställa om nu.

Jag möter dagligen chefer som vill och är övertygade om att det går att ställa om, tekniken finns. Nu handlar det om ledarskap, att modigt fatta beslut som svider kortsiktigt men gör skillnad långsiktigt.

I den samtid vi lever tänker jag att ledare på alla nivåer måste stödja varandra och stå stadigt i värderingarna om alla människors lika värde, om vikten av mångfald och inkludering, att inte rucka på våra grundprinciper. Det är stora utmaningar vi står inför, att klara av att skapa ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart samhälle, men det går om vi verkligen vill. Om vi tillsammans håller hjärtat varmt och huvudet kallt kan vi bygga hopp och framtidstro.

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.