Fler nyheter
Medlemsnyhet 20 september 2022

Andreas Miller: Ledarskap påverkar oss alla

Ledarnas uppdrag är fortsatt mycket viktigt, konstaterar förbundsordförande Andreas Miller efter samtal i julinatten.
Andreas Miller, Ledarnas förbundsordförande.

Jag råkar ut för det ibland i sociala sammanhang, så även denna ledighet – och innan någon undrar: det är okej.

Den ljumma sommarkvällen håller på att skymma och då vill det pratas ledarskap. Jag är ju ändå ordförande för Sveriges chefsorganisation.

En ung man med gedigen professionsutbildning inom sitt teknikområde har just blivit chef. Han leder en grupp som visar sig vara ytterst dysfunktionell.

Jag kunde inte ana att det jag mest behöver i det här chefsjobbet är kunskap om hur grupper och människor fungerar. Det var inget vi lärde oss på min grundutbildning.

Jag kunde bekräfta honom genom mina många möten med chefer. Generellt ägnar vi för lite tid åt ledarskap och människokännedom i våra grundutbildningar. Att vara chef är ett yrke i sig.

Det angenäma festsorlet blandas med musiken från högtalarna. Jag hör en replik lite längre bort: ”När vi åkte tåg genom Italien och Frankrike såg vi flera uttorkade floder, klimatkrisen kommer så nära …”

Det finns en påtaglig oro i samtalet och jag tänker att vi behöver närvarande, modiga och innovativa chefer för att klara omställningen till ett hållbart samhälle.

Vid midnatt vill en framgångsrik kvinna prata med mig om dåliga chefer som inte förstår verksamhetens bästa. Om de bara lyssnade till henne och hennes grupp. Hon brinner för sitt arbete och vill skapa de bästa förutsättningarna. Hon har självfallet ett viktigt perspektiv och det är inte det enda som en chef har att väga in i sitt beslutfattande, tillägger jag.

Det är dags för mig att gå hemåt och jag undrar om hon och hennes professionskolleger kan acceptera en chef som inte kommer från deras skrå. Har cheferna hon mött verkligen haft rätt förutsättningar?

Julinattens samtal stärker mig i att Ledarnas uppdrag är fortsatt oerhört viktigt. Vi vet att ledarskap gör skillnad, påverkar oss alla och att vi måste ge chefer rätt förutsättningar. Gör vi det ger vi goda möjligheter till en sund arbetsmiljö som stärker både individen och verksamheten. Ett gott ledarskap förändrar samhället till ett hållbart samhälle.

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 9, september 2022.

Mer med Andreas Miller