Fler nyheter
Medlemsnyhet 1 juni 2018

Andreas Miller ska ta Ledarna in i framtiden

Efter 25 år inom public service tar han sig nu an en ny utmaning. Möt Ledarnas nye ordförande Andreas Miller.
Ledarnas kongress valde Andreas Miller till ny ordförande.

Andreas Miller tar över ordförandeskapet efter Annika Elias som varit ordförande för Ledarna i 12 år.

– Det är med stor lust och ödmjukhet jag tar mig an uppdraget som ordförande för Ledarna. Jag tror att Ledarna har en ljus framtid då chefskapet är oerhört betydelsefullt för företag, verksamheter och organisationers framtida utveckling. Om vi har ett gott och hållbart ledarskap kommer det leda till ett gott och hållbart samhälle. Det leder till bra arbetsplatser vilket är bra för alla. Och det kommer bli ännu viktigare i framtiden. Håller Ledarna fast vid vårt chefsfokus kommer vi fortsätta vara relevanta.

Andreas Miller är född och uppvuxen i Bankeryd i Småland och har studerat statskunskap, religionskunskap, litteraturvetenskap och freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet. Men också journalistik på Poppius i Stockholm och efter det gjort karriär inom Sveriges Radio. Sedan 2009 har han även varit ordförande för en av Ledarnas branschorganisationer, Medieledarna.

Vad gör dig till en bra ordförande för Ledarna?

– En ordförande kan inte göra något på egen hand, utan vi måste jobba tillsammans. Vi måste skapa ett lag, en styrelse som vill jobba med varandra, med vd och kansli och en styrelse som har god kontakt med branschföreningarna för att utveckla Ledarnas verksamheter. Jag har varit chef i 16 år inom mediabranschen och har kontinuerligt mätts och fått återkoppling i mitt chefskap. I den rollen beskrivs jag som en person som lyssnar, är snabb på att förstå sammanhang, är tydlig och inte har svårt att fatta beslut. Jag tror att de egenskaperna kan vara bra även i rollen som ordförande för Ledarna, och för att ta en redan bra organisation till nästa nivå.

– Att jobba med chefsfrågor på heltid ska bli roligt och spännande och en viktig utmaning. För att stärka chefens roll behöver vi även lyfta behovet av chefens kompetensutveckling och förutsättningar för att utöva sitt uppdrag. Hållbara chefer är en förutsättning för hållbara medarbetare och verksamheter.

Ett råd från Andreas Miller till alla chefer är att ta sig tid att kontinuerligt reflektera över sitt eget ledarskap – om man gör det man ska eller om fokus ska flyttas.

– Min erfarenhet är att det utvecklar mig som ledare och chef och gör mig rustad för att fatta tuffa och viktiga beslut.

Andreas Miller

Ålder: 53.
Familj: Gift, 3 barn.
Bor: Uppsala.
Gjort tidigare: Jobbat för Sveriges Radio Stockholm, public service i 25 år, som reporter, programledare, producent, redaktionschef och kanalchef.

Pressmeddelande: Andreas Miller ny förbundsordförande för Ledarna

Om ordförandebytet hos DI.se: Ny ledare för Ledarna