Fler nyheter
Medlemsnyhet 9 december 2023

Andreas Miller: Turbulenta tider kräver ny kunskap

Vi kan genom historien se att kunskap är makt. Att skaffa sig ny kunskap ger individen möjlighet att orientera sig i sin samtid och ta makten över sitt eget liv.
Andreas Miller.

Vi lever i turbulenta tider där företag och verksamheter måste förändras för att klara av att möta dagens och morgondagens konkurrens. Det kräver redan nu, och även framåt, ännu mer ny kunskap hos var och en av oss.

Din och min trygghet ligger inte i den kunskap som passerat bäst före-datum, utan i den nya kunskapen. I ett starkt förändringstryck är det viktigt att skapa förutsättningar för den enskilde att förkovra sig för att vara anställningsbar för de jobb som kommer. Det är därför parterna på svensk arbetsmarknad slutit Trygghetsöverenskommelsen med möjlighet att studera mitt i livet med rimliga ersättningsnivåer.

Överenskommelsen är en succé med hittills cirka 45 000 sökande. Vi kan se att det finns en stor grupp chefer som söker för att de vill lära nytt och öka sin kompetens. Precis som det var tänkt. Vi vet också att det är alldeles för långsam hantering på Centrala studiestödsnämnden, CSN, och att regeringen agerat alldeles för saktfärdigt med att skjuta till pengar för att påskynda handläggningen av ansökningarna.

Ledarna fortsätter, tillsammans med andra fackförbund och arbetsgivarorganisationer, trycka på för att omställningsstudiestödet ska fungera fullt ut. Vi menar också att utbildningsväsendet måste bli bättre på att anpassa sitt kursutbud till en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

Det måste finnas ett större och mer varierat kursutbud. Trygghetsöverenskommelsen kommer att vara avgörande för Sveriges chefer, för sysselsättningen, för svenska företag och för möjligheten att klara omställningen till ett hållbart samhälle. Låt oss tillsammans se till att fullt ut förverkliga överenskommelsen för att klara uppgiften.

Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 11, november 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.