Fler nyheter
Medlemsnyhet 13 oktober 2016

Annika Elias: Chefen – rapportör i stället för ledare?

Alla verksamheter måste utvecklas och digitaliseringen bidrar till det, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

”Det första jag gör på morgonen är att logga in i de olika system jag ska använda under dagen. Det brukar vara sex–sju stycken och det tar en stund. Sedan kan jag börja jobba.”

Vi talar ofta om den fantastiska teknikutvecklingen, som gör att vi kan jobba snabbare, följa upp bättre och skapa högre kvalitet i arbetet. Som gör det möjligt att effektivisera verksamheten och minska på administrativa stödfunktioner. Men stämmer den bilden alltid?

Citatet i början kommer från en chef som jobbar i vårdsektorn. Han har ett arbete som kräver stor noggrannhet och säkerhet och där känsliga uppgifter ska hållas isär från annat. Men han kunde lika gärna vara en bland dussintals andra chefer jag pratat med som upplever att de tekniska system som ska stödja deras arbete ibland uppfattas som hinder, eller som en extra pålaga.

För trettio år sedan trodde vi att problemet med att snabbt ta till sig ny teknik enbart var en generationsfråga. Vi skojade om digitala infödingar och digitala invandrare. Men nu kan vi se att det snarare är en fråga om fallenhet och personlig färdighet.

Alla verksamheter måste utvecklas och digitaliseringen bidrar till det. Men chefer är människor och måste ges möjlighet att påverka sin arbetssituation. Det är rimligt att några behöver ha mer tid än andra för att ta till sig nyheter och dra nytta av dem i verksamheten. Det är också självklart att man ska kunna ställa krav på användarvänlighet och enkel support. Och slutligen kanske man ska fråga sig om det alltid är det bästa för verksamheten att man tar bort assistenten och förvandlar chefen till en välutbildad rapportör i stället för en ledare.

För chefen i inledningen gick det bort en halvtimme om dagen. Det blir mycket på ett år och han är säkert inte ensam om sin situation. Ett företag som vill utveckla sin verksamhet måste förvisso följa med i den tekniska utvecklingen. Men man måste också satsa på sina chefer. Och ge dem tid att leda.

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2016.