Fler nyheter
Medlemsnyhet 12 oktober 2022

Chefsintervju: Ann-Sophie Holgersson blev chef redan vid 24

Jag anställer på kompetens och åldersmix i teamet, säger Ann-Sophie Holgersson, som själv blev chef redan vid 24 års ålder och tycker att ålder inte är en viktig parameter vid rekrytering.
Ann-Sophie Holgersson. Foto: Susanne Kronholm.

Ann-Sophie Holgersson var 24 år när hon blev chef första gången – då för äldreboenden. Den kombinationen var så uppseendeväckande att det blev ett stort reportage i lokaltidningen. Det är tolv år sedan och sedan dess har hon varit chef.

När hon minns tillbaka är det två reaktioner hon kommer ihåg:

– Det var en blandning av fascination och hejarop och en hel del ”lilla gumman”-uttryck, säger hon.

Med medarbetarna har det alltid funkat bra. När det har varit gnissel är det bland chefskollegor i organisationen. På en aw fick hon till och med höra att hon ”väl hade legat sig till tjänsten”.

Ann-Sophie Holgersson hittade snabbt sin metod att kompensera det hon inte hade i ålder och erfarenhet. Hon knöt till sig starka, kloka kvinnor i verksamheten och tog del av deras erfarenhet.

– Jag har alltid ansett att medarbetarna är experter. Jag har aldrig tvekat att skita ner mina egna händer. Är det stopp i soprummet så går jag dit.

Har du upplevt en nackdel med att vara ung?

– Förr tyckte jag att vissa förändringar var enkla och borde gå fort. Med åren har jag fått ett mer realistiskt tidsperspektiv.

Ann-Sophie Holgersson tänker sällan på ålder när hon rekryterar.

– Jag tänker mer på kompetens och mix. Vad behöver arbetsgruppen? Vi behöver både nyutexaminerade socionomer och de som under många år mött familjer i svåra situationer.

Men det finns lägen när ålder kan vara relevant. Till exempel kan en del personer i utsatta situationer ha svårt att få förtroende för en väldigt ung eller oerfaren socialarbetare.

Däremot vägrar Ann-Sophie Holgersson överväga om någon är ”värd att satsa på” på grund av ålder:

– Jag anställer gärna en 60-åring även om jag inte tror att den personen vill jobba till 67. Människor kan ändå säga upp sig när de vill. Personalomsättning är något vi får leva och jobba med hela tiden.

Ann-Sophies tre tips vid rekrytering

  • Gör en kompetenskartläggning av organisationen.
  • Titta på mixen av olika åldrar i arbetsgruppen.
  • Se till personens kompetens för uppgiften oavsett ålder.

Ann-Sophie Holgersson

Ålder: 36 år.
Bor: Frösunda, Solna, utanför Stockholm.
Familj: Sambon Calle och hunden Sallie.
Gör: Avdelningschef för myndighetsavdelningen på socialförvaltningen iVallentuna.
Karriär i korthet: Socionom. Arbetat som vårdbiträde, joursamordnare på trygghetsjour, enhetschef för äldreboende, verksamhetschef inom äldreomsorgen, beställarchef och myndighetschef äldreområdet.
Medlem i Ledarna: Sedan 2010.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2022.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!