Fler nyheter
Medlemsnyhet 7 juni 2017

Chefsintervju: Använd dina kontakter för att påverka

Redan som barn förstod Claes Nyberg värdet av samarbete. I dag är media, pr och opinionsbildning hans arbetsfält.

– Jag har alltid varit engagerad i saker som jag vill förändra, säger han. I skolan var jag elevrådsordförande för att kunna vara med och påverka och jag såg redan då att vägen dit var att samverka med andra människor.

På det sättet lärde han sig vikten av relationer och hur han skulle prata med olika sorters människor, med lärare och rektorer, för att de skulle lyssna på honom.

– Och sedan är det ju samma sak i det vuxna arbetslivet. Jag insåg tidigt kraften av att ha ett nätverk. På KTH engagerade jag mig i studentkåren, först för att kunna påverka den utbildning jag gick, men så småningom började jag arbeta nationellt.

Claes Nyberg fick rykte om sig att vara duktig på policymaking och lobbyarbete och rekryterades till RFSL och Stockholm Pride där han sedermera blev ordförande. I dag har Claes Nyberg ett jättenätverk.

– I början var engagemanget och nätverket resultatet av lust. Engagemanget kom sig av att det var roligt och att jag brann för olika frågor. Men när jag kom upp på nationell nivå i SFS började jag också inse att mitt nätverk var ett viktigt arbetsredskap. Att jag hade en bredd i mitt nätverk och goda relationer i många sammanhang och på många plattformar. I dag, när jag börjar engagera mig partipolitiskt, har jag kontakter i alla partier utom SD. Jag har alltid någon jag kan fråga. Det gör att man blir ganska effektiv.

Risken för homogenitet är stor och Claes Nyberg, som själv engagerar sig i frågor kring mångfald och demokrati, tycker att både individer och företag ska försöka bredda sig.

– De organisationer som gör sin analys kommer att upptäcka att nätverken ofta är för snäva för deras behov. Försök att se till att du har ingångar i många olika sorters nätverk så blir de betydligt mer användbara.

Claes Nybergs nätverkstips

  1. Håll systematisk kontakt med några personer i varje sfär som du passerat, så att du inte lämnar den helt.
  2. Välj ut en eller ett par som du "klickat" med. Hitta personer till ditt nätverk som är komplementära till dig, som inte är för lika. Du behöver inte vara nära vän med alla.
  3. Alla är inte lika sociala. Engagera dig så mycket du känner att du orkar och var lite försiktig med din energi.

Claes Nyberg

Jobb: Nytillträdd pressansvarig på transportföretaget MTR.
Karriär: Studier på KTH och Södertörns högskola, ordförande SFS och förbundsstyrelseledamot i RFSL, ordförande i Stockholm Pride. Presschef på Lärarförbundet, vd Friskolornas riksförbund. Konsult inom opinionsbildning och pr.
Antal år i Ledarna: 12

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6/7 2017.