Fler nyheter
Medlemsnyhet 11 april 2022

Chefsintervju: Chefscoachens utmaningar blev en väckarklocka

Patrik Cedergren tog hjälp av Ledarnas chefscoachning för att bli bättre på att hantera stressen som chef. Samtalen gav honom nya perspektiv.
Patrik Cedergren. Foto: Susanne Kronholm.

Patrik Cedergren blev nyligen enhetschef i Storstockholms brandförsvar, efter att tidigare ha varit styrkeledare i Södertörns brandförsvarsförbund.

Under 2021 kände han sig stressad.

– Jag var osäker på vilket mandat jag hade och visste inte riktigt vilka gränser jag skulle sätta. Organisationen har alltid varit hjälpsam, men jag ville veta vad jag kunde göra bättre, säger Patrik Cedergren.

Han vände sig till Ledarnas chefscoachning och fick diskutera sin situation med en av coacherna vid tre tillfällen, vilket ingår i medlemskapet. Chefscoacherna har själva erfarenhet av olika chefsroller.

– Hon vågade utmana mig. Det är så lätt att fastna i att se sig själv som ett offer för omständigheterna, men hon sa ”det är inte allt runt omkring dig som är problemet, det handlar om hur du reagerar och väljer att tackla saker”. Det var en väckarklocka.

Värdegrundsarbete är en viktig del av chefsrollen för Patrik Cedergren, men ibland har han haft svårt att veta om han gör rätt sak.

– Det är svårt eftersom det inte finns något facit. Jag har kommit fram till att ibland krävs inte alla fakta på bordet, utan en inre trygghet i det jag tror på. Det är något jag behöver fortsätta jobba på.

Mellan de två första coachningstillfällena gjorde Patrik Cedergren övningar och reflekterade på egen hand. Vid det tredje och sista tillfället tog han upp funderingar kring att gå in i den nya rollen som enhetschef.

– Jag kan ibland tänka för mycket och tveka kring min egen väg. Att bolla med någon som har egen erfarenhet av ledarskap gjorde att det blev tydligare vad jag tänker och känner, säger Patrik Cedergren.

Att ta tag i sin stress som chef är viktigt, menar han.

– Hur du handskas med den påverkar hela arbetsgruppen.

Patriks tips för att behålla lugnet som chef

  • På morgonen: Skriv upp det som är viktigast för dagen, max tre saker. Kolla inte mejlen direkt.
  • Tänk ut metoder att sätta gränser för mer jobb om du redan har fullt upp. Be att få återkomma eller föreslå alternativ.
  • Hitta aktiviteter som gör att du kopplar bort jobbet, som en hobby eller att fokusera på familjen.

Patrik Cedergren

Ålder: 36 år.
Bor: Vårberg i södra Stockholm.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Enhetschef i Storstockholms brandförsvar.
Karriär i korthet: Färdigutbildad brandman 2008, började samma år arbeta på Södertörns brandförsvarsförbund. Brandman till 2016, därefter olika ledarbefattningar.
Medlem i Ledarna: Sedan 2016.

Behöver du coachning? Här läser du om Chefscoachning.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2022.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!