Fler nyheter
Medlemsnyhet 17 mars 2017

Chefsintervju: Det var min rättighet att fortsätta som chef

Psykisk ohälsa bland chefer är ett problem som borde uppmärksammas mer. Det menar bland många andra Cristina Forssander, enhetschef på arbetsmarknadsenheten inom Trosa kommun. Hon är själv en av dem som fått erfara hur hennes arbetssituation gått över styr och till slut drivit henne in i den berömda väggen.

– Jag var jättetrött, irriterad och kunde inte koncentrera mig. Jag fick dåligt närminne, högt blodtryck, yrsel och återkommande infektioner. Dessutom blev jag allergisk.

Allt det här var symtom på en utmattningsdepression. Till en början hade Cristina Forssander själv svårt att se och acceptera det som hänt.

– Jag hade oerhörda prestationskrav på mig själv och insåg inte att det var stressen och arbetsbelastningen som gjorde mig sjuk. Till slut var det en läkare som sa det till mig.

Cristina Forssander blev sjukskriven och funderade på att säga upp sig. – Men samtidigt älskar jag mitt jobb och ville egentligen inte sluta. Min man uppmanade mig att inte ge upp.

Till en början ville arbetsgivaren inte acceptera att orsaken var en orimlig arbetssituation.

– I stället fick jag höra att det berodde på mitt eget ledarskap och min oförmåga att hantera min arbetssituation. Jag fick ta stöd från kolleger och från rådgivare på Ledarna.

Till slut ändrade dock arbetsgivaren inställning och kunde se vad Cristina Forssander behövde för att kunna komma tillbaka som chef. Bland annat genomfördes en organisationsförändring.

– De plockade bort ansvarsområden för mig, vilket jag till en början motsatte mig men som jag i dag ser är bra. Nu finns det luft i systemet och det minskar stressen.

I dag är Cristina Forssander frisk. Mycket handlar om att hon ändrat inställning till sig själv och sitt arbete.

– Jag har fått en ökad medkänsla med mig själv, jag lyssnar på hur jag mår och vad kroppen säger. Jag sätter inte upp orimliga mål utan jobbar utifrån en viljeriktning där jag i stället väljer att gå åt ett håll som jag vet är rätt. Det här gör att jag kan behålla mitt jobb som är världen roligaste och som jag brinner för.

Cristinas tips

  1. Ta hjälp direkt om du märker att något är fel. Vänta inte så länge att du inte klarar av att gå ur sängen.
  2. Om inte arbetsgivaren lyssnar, prata med någon annan som kan se situationen lite utifrån.
  3. Döm inte dig själv för hårt, ha istället medkänsla med dig själv.

Cristina Forssande

Jobb: Enhetschef AME, arbetsmarknadsenheten.
Ålder: 56. Bor: Vagnhärad i Trosa kommun.
Utbildning: Utbildad it-entreprenör. Beroendetillstånd (Karolinska institutet), Jag leder nu (Ledarna), Utbildning av grupp och ledare (Försvarshögskolan).
Karriär: Jobbar sedan 14 år på Trosa kommun och är engagerad i branschföreningen LIVO, Ledarna inom vård och omsorg.
Antal år i Ledarna: 10. Senaste kontakt med Ledarna: Det var angående arbetsmiljön.

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2017.