Fler nyheter
Medlemsnyhet 26 augusti 2023

Chefsintervju: En hållbar chef känner sig själv

Enhetschef Susanne Johansson om vikten av självledarskap och tid för reflektion: Jag måste förstå vad jag förmedlar.
Susanne Johansson. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Susanne Johansson blev chef tidigt, 21 år gammal, men först när hennes son vid 1,5 års ålder fick diagnosen autism började hon på allvar reflektera över sitt ledarskap.

– Det blev så tydligt att det var på hans villkor. Jag började ställa ganska hårda frågor till mig själv: Vad utstrålar jag? Vad måste jag göra för att han ska kunna ta emot? berättar hon.

Sedan dess har hon genomgått flera arbetsmässiga och privata kriser som, trots allt, ”gör mig till ett bättre jag”.

Tid för reflektion är den grundsten hon återkommer till. Att resonera med sig själv efter att ha tagit sig, och ibland gruppen, igenom svåra situationer: Hur kan jag ta till mig detta?

– Ganska snabbt kan jag identifiera min känsla, analysera och hitta ett förhållningssätt till den. Jag kan inte påverka vad som kommer, men jag kan absolut träna mig i att möta de situationer jag hamnar i, säger hon.

Det viktiga är att förstå hur känslor och händelser påverkar en. Först då kan du styra hur du ska agera för att nå det resultat du vill ha:

– Situationer ska inte eskalera av mig, utan balanseras.

För att kunna kontrollera verksamheten för ett arbetslag måste man ha kontroll över sig själv. Den når man genom att backa lite och reflektera: Vad känner jag nu, vad händer då, och hur ska jag hantera det för att det ska bli bra för gruppen?

Detta självledarskap behöver utövas dagligen, hävdar hon:

– Det som jag sa var sant i går, måste kunna utmanas i dag. Då kan jag vara trygg och föränderlig samtidigt.

Hon har tre verktyg när stressen kommer krypande: Att skriva punktlistor för att prioritera, att träna för att få ut framför allt känslomässig stress, och att backa och ge sig tid att hitta balans i situationen.

– Jag behöver ha kontroll på mig själv och vad jag sänder ut.

Susannes tre tips för hållbart självledarskap

  1. Vilken är orsaken till din känsla? Om du bara löser situationen utan att jobba med känslan i situationen hamnar du i samma läge.
  2. Kontrollera det du kan: dig själv. Gör dina erfarenheter till verktyg.
  3. Självledarskap varje dag! Om du reflekterar i det svåra, men aldrig i det goda, får du aldrig en varaktig motståndskraft.

Susanne Johansson

Gör: Exekutiv koordinator på Convendum.
Ålder: 45 år.
Bor: Järfälla.
Karriär i korthet: 1996: Jysk, aspirant, butikschef och vik regionchef. 2004: Netto, etablering Mälardalen och butikschef Stockholm. 2006: Kicks, butikschef. 2011: Sats, platschef, ansvarig för utveckling av gymdesign och produkt i Norden. 2020: Electrolux Home/Mashup, butiksansvarig Stockholm. 2022: Convendum, enhetschef, exekutiv koordinator.
Medlem i Ledarna: Sedan 2000.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.