Fler nyheter
Medlemsnyhet 1 december 2016

Chefsintervju: Från Telia till landstinget

Det var ingen självklarhet att Åsa Ahlgren, verksamhetsutvecklare vid Oskarshamns sjukhus, skulle börja jobba inom sjukvården. Hon tål nämligen inte att se blod.

Men hennes karriär har heller inte följt några självklara vägar. Under årens lopp har hon hunnit med att jobba inom en mängd olika branscher och sektorer.

Hon började som kontorsvaktmästare på Telia i början av 80-talet. Sedan dess har hon bland annat arbetat som
vd-assistent, projektlett förändringsarbeten, startat ett utbildningsföretag, drivit eget, varit utredare och utbildat sig till marknadsekonom och lean-handledare.

Sedan drygt ett år tillbaka är hon verksamhetsutvecklare vid Oskarshamns sjukhus. Där arbetar hon såväl operativt som strategiskt med utveckling av medarbetare, men också med organisationens olika flöden och processer.

En anledning till att hon har verkat inom så många olika branscher är hennes intresse för människor. Dessutom är hon förtjust i att lära sig nya saker.

– De säger att vi har 70 000 till 90 000 tankar på en dag och av de tankarna är bara fem procent nya. Är du medveten om att du går i samma banor hela tiden kan du bryta det genom att ta dig an nya arbetsuppgifter, säger Åsa Ahlgren.

Trots detta är hon lite förvånad över att hon hamnade inom just landstinget.

– Att börja jobba inom sjukvården har varit en jätteresa för mig. Jag har ju ingen sjukvårdserfarenhet och jag svimmar när jag ser blod, säger hon.

Samtidigt har hon stor nytta av sina erfarenheter av andra sektorer även på sitt nuvarande jobb. En av de saker hon har tagit med sig är förståelsen för att olika delar av samhället hänger ihop.

– Ensam är inte stark, utan det är viktigt att se helheten. Landstinget klarar sig inte utan kommunen och kommunen klarar sig inte utan landstinget. Det är väldigt viktigt att olika samhällsaktörer samarbetar med varandra, säger hon.

Oavsett vad Åsa Ahlgrens nästa steg i karriären kommer att bli är det viktigt för henne att ha roligt på jobbet.

– Jag säger som en god vän till mig brukar säga: ”Går det bra så är det roligt. Och är det roligt så går det bra.”

Åsa Ahlgrens karriärtips:

  • Töm hjärnan varje kväll. Fråga dig vad som var bra med dagen och vad du kunde ha gjort annorlunda.
  • Var inte rädd för att göra fel. Misstag är ett bevis på att du vågar.
  • Släpp kontrollen. Du kan styra dig själv och dina tankar, men inte din omvärld. Dina tankar säger mer om dig själv än om din omgivning.

Åsa Ahlgren

Jobb: Verksamhetsutvecklare vid Oskarshamns sjukhus (utnämnt till Sveriges bästa lilla sjukhus av Dagens Medicin 2012 och 2014).
Ålder: 51.
Bor: Kalmar och Lund.
Karriär: Började jobba som kontorsvaktmästare på Telia i början av 80-talet. Hann även med att vara vd-assistent innan hon lämnade företaget i slutet av 90-talet. Har sedan bland annat startat ett utbildningsföretag, drivit eget och varit utredare inom kommunen. Började som verksamhetsutvecklare vid Oskarshamns sjukhus i november 2014 och sitter i sjukhusets ledningsgrupp. Är utbildad marknadsekonom och lean-handledare.
Så många rapporterar till Åsa Ahlgren: Omkring 40 personer som är antingen avdelningschefer eller förbättringscoacher från sjukhusets olika kliniker.
Antal år som medlem i Ledarna: 5.
Senaste kontakt med förbundet: Besökte Ledarnas monter på Kvalitetsmässan i Göteborg i oktober.

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, december 2016.