Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 mars 2022

Chefsintervju: Hon låter kapitalet jobba för klimatet

Hållbarhetsprofilen Amanda Borneke väljer fossilfri pension: Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än att sluta äta kött.
Amanda Borneke. Foto: Julia Sjöberg.

Amanda Borneke är hållbarhetsprofilen som sedan 2021 är ledamot i Byggchefernas styrelse. Till vardags är hon specialist i cirkulär ekonomi på Sweco.

– Jag brukar säga att jag är som en personlig tränare i hållbarhet för företag. De ringer in mig till sina projekt när de vill klimatbanta och bli bättre på resurseffektivisering. Jag inspirerar och driver på, men de måste göra arbetet själva, säger Amanda Borneke.

Med sitt engagemang i hållbarhetsfrågor tycker hon att det är viktigt att intressera sig för sitt pensionssparande.

– Att pensionsspara klimatsmart ger större effekt än att sluta äta kött eller flyga. Du kan minska ditt koldioxidavtryck med 2 200 ton koldioxid under din livstid, har Svensk natur räknat ut. Numera är det så enkelt att byta fonder.

Amanda Borneke väljer pensionsfonder som är fossilfria och inte investerar i bolag med koppling till djurförsök, palmolja, vapen och kolkraft. Fonderna filtrerar hon fram med hjälp av den globala marknadsbarometern Morningstar, som varje år utvärderar hållbara fonder.

Hon har också registrerat sig på klimatbytet.se, som informerar om hur man kan välja hållbara premiepensionsfonder.

– Det är ett grymt initiativ där du kan gå in och registrera dig för att visa att du gör ett aktivt val. Sedan gör de en uppskattning av hur stor påverkan bytet får. Det är peppande.

Amanda Borneke tror att många vill göra medvetna pensionsval, men inte riktigt vet hur det fungerar och är rädda att förlora pengar. Det gäller att skaffa sig koll eller ta hjälp, menar hon – även av privatekonomiska skäl.

– Vi som är födda på nittiotalet förutspås få lägst pension. Därför är det extra viktigt att vi också pensionssparar privat. Det behöver inte vara några jättesummor, men mitt råd är att spara någonting, gärna i en fond.

Så får du fondkoll

  • Skaffa en aktie- och fondapp och titta runt för att få överblick.
  • Ta reda på fonders CO2-avtryck – går att se i exempelvis Avanzas app.
  • Följ personer online som pratar sparande och investeringar, till exempel Börshajen. 
  • Gå med i ett investerarnätverk och lär av experterna.

Amanda Borneke

Ålder: 28.
Bor: Lägenhet i Mölndal.
Familj: Mamma, pappa och syskon i Skåne.
Gör: Specialist i cirkulär ekonomi på Sweco.
Karriär i korthet: Har en master i miljökommunikation och management och en internationell ledarskapsutbildning i cirkulär ekonomi. Konsult i egen regi 2016–21. Instagrammar om hållbarhet på kontot @amandaborneke.
Uppdrag i Ledarna: Ledamot i Byggchefernas styrelse.

Läs mer på våra sidor om Hållbarhet – ekonomisk, ekologisk, social.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2022.

I den tryckta versionen står fel källhänvisning i texten. Beräkningar om koldioxidavtryck är gjorda av Svensk natur.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!