Chefsintervju: Ingen ville kännas vid bråket
När en medarbetare upplevde sig utsatt för nedlåtande kommentarer av en kollega uppstod en konflikt. Snart fick konflikten fäste i personalgruppen och spred sig även till andra enheter. Susanne Magnusson är chef över 37 medarbetare på enheten för lön, Region Skåne.
– Eftersom de inblandade till en början inte ville berätta om konflikten tog det ett tag innan informationen nådde mig. Det var först när en medarbetare som inte var inblandad kom till mig som jag förstod vad som pågick.
Susanne Magnusson arbetar förebyggande med konflikthantering. Regelbundet låter hon medarbetarna diskutera kring fiktiva dilemman för att öva på de gemensamma principer som finns, för hur man uppträder och behandlar varandra på arbetsplatsen.
– Jag brukar också säga till mina medarbetare att ”kom till mig och pys, explodera inte” för att konflikter och missnöje inte ska växa sig stora.
I det här fallet satte sig Susanne Magnusson ner med de berörda personerna. Medarbetaren som anklagades för nedlåtande kommentarer menade att det hela var ett missförstånd, man sa förlåt och bestämde sig för att gå vidare. Allt verkade frid och fröjd, men så blossade konflikten upp igen.
– Nu fick vi ta in hr och jag hade flera enskilda samtal med medarbetarna. Det visade sig att det fanns personliga skäl och en långdragen, lågintensiv konflikt i grunden som gjorde att det här var mycket större än jag först förstått.
Konflikten, som idag är löst, visar hur viktigt det är att ta tag i problem så att de inte växer till sig och ”smittar”.
– Den visar också att man inte ska släppa saker för tidigt, utan alltid följa upp. Dessutom uppskattade medarbetarna att jag hanterade det personligen och visade mitt engagemang, och inte la över hanteringen på hr eller tog in en extern konsult.
Susannes tre tips vid konflikter:
- Agera direkt, ta reda på vad som skett och orsaken till konflikten.
- Ta lead, håll i arbetet, var närvarande i problemhanteringen.
- Arbeta löpande med värderingsgrund och spelregler, till exempel månadens dilemma. Ta aktuella fall och hur man kan agera, stäm av att spelreglerna fungerar. Kan vi luta oss mot dem när det uppstår konflikter?
Susanne Magnusson
Gör: Chef på enheten för lön, Region Skåne, med 37 medarbetare som ansvarar för lönerna för de 36 000 anställda i Region Skåne.
Ålder: 53.
Bor: Villa i Skurup.
Familj: Make, dotter, 18 och son, 15.
Utbildning och karriär: Fil kand i bland annat pedagogik och historia, ett flertal ledarskapsutbildningar. Började sin yrkesbana inom it-sektorn. Anställd inom Region Skåne sedan 2002 och har haft flera olika tjänster, bland annat vd för regionens marknadsföringsbolag och administrativ chef inom regional utveckling. Har haft sin nuvarande tjänst sedan 2019.
Kontakt med Ledarna: Har använt sig av chefsrådgivningen när hon stött på dilemman i sitt ledarskap, som hon velat bolla.
Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2020.
På våra sidor om Arbetsmiljö läser du mer om bland annat konflikthantering.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!